Muğla

Muğla'da şiddetli don narenciyeyi vurdu

15:25 26 Ocak 2016
Muğla'da şiddetli don narenciyeyi vurdu

Muğla'nın Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinde son günlerde yaşanan zirai don, narenciye ürünlerini olumsuz etkiledi.

Don nedeniyle yaprakları kuruyan portakal ve limon ağaçlarının meyveleri de yere döküldü. Dalından dökülen portakallar tırlarla meyve suyu fabrikalarına götürüldü.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesinin narenciye bahçelerini etkilediğini söyledi. Bu yıl Rusya krizi nedeniyle ürünlerde hasadın geç kaldığını anlatan Çöllü, "Yaşanan zirai don dalındaki ürünleri vurdu. Soğuğun vurduğu ürünler, meyve suyu fabrikalarına kilosu 10 ila 20 kuruştan satılıyor. Bu da üreticinin masrafını kurtarmıyor" dedi.

Üreticilerin ürünlerini sigorta yaptırmalarının önemine dikkati çeken Çöllü, sigorta yaptıranların zararlarını biraz da olsa karşıladığını ifade etti.

Köyceğiz ilçesinde çiftçilik yapan Ünal Belgırat ise geçen yıl zirai dondan etkilenen ürün oranının yüzde 50-60 civarında olduğunu, bu yıl zararın 93'lere bulduğunu belirtti. Donun vurduğu portakalların acıdığını ve suyunu çektiğini anlatan Belgırat, "Daha önce 50-60 kuruşa sattığımız portakalı şu an 10 kuruş civarında satıyoruz. Sigorta yaptıranlar sigortadan parasını alır. Yaptırmayanlar zaten komple zararda" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.