Muğla

Tırmanışta düşerek yaralanan dağcı kurtarıldı

02:47 08 Şubat 2016
Tırmanışta düşerek yaralanan dağcı kurtarıldı

Fethiye ilçesinde tırmandığı dağdan düşerek yaralanan dağcı, yaklaşık 6 saatlik çalışmayla kurtarıldı.

Alınan bilgiye göre, Nif Mahallesi'ndeki bin 184 rakımlı Çal Dağı'na İzmir Berçelik Dağcılık Kulübü'nden 10 kişilik ekiple tırmanan Suat Özkan, zirveye yakın bir noktada ayağının kayması sonucu yaklaşık 250 metre aşağı yuvarlandı.

Düşme sırasında sağ omuzu çıkan Özkan'a ilk müdahaleyi arkadaşları yaptı, durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Zorlu arazi koşulları nedeniyle bölgeye, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) sevk edildi.

Ekipler, cep telefonuyla irtibat kurdukları dağcıların yerini tespit etti. Çal Dağı'na tırmanan Likya Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü üyeleri ile Türkiye Dağcılık Federasyonu Tırmanış Antrenörü Murat Salim Seren de UMKE ile harekete geçti.

Soğuk hava nedeniyle donan karlı zeminde güçlükle ilerleyen ekipler, dağın bin 750 metresindeki yaralı dağcı ve arkadaşlarına ulaştı. Arazinin dik ve zeminin buzlu olması nedeniyle yürüyemeyen ekipler, bazı noktaları halatlar yardımıyla kurdukları istasyon aracılığıyla geçti.

Yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından UMKE aracına getirilen Özkan, daha sonra Fethiye Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastanedeki tedavisi süren Özkan'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, zirveye yakın bir noktadan geçerken buzda ayağının kaydığını ve 10 metrelik kayalıklardan düşüp, yaklaşık 300 metre süreklendiğini söyledi.

Düşme sırasında omuzundan ve dizinden yaralandığını, dağcılıkta bu tür kazaların olabildiğini dile getiren Özkan, kurtarma çalışmasına katılanlara teşekkür etti.

- "Arazi şartları çok kötüydü"

UMKE sorumlusu Mustafa Eren ise ihbar üzerine Çal Dağı'na geldiklerini ve yerlerini tespit ettikleri dağcılara ulaşmak için tırmanışa geçtiklerini anlattı.

Dağda tırmanış yapan Türkiye Dağcılık Federasyonu antrenörlerinin de kurtarma çalışmasına destek verdiğini aktaran Eren, "Onlar da bize çok katkı sağladı ve yaralıyı sağ salim aşağı indirdik. Arazi koşulları çok kötüydü ve ben de bir ekip arkadaşımla buzda kayarak uçurumdan düşmekten son anda kurtuldum. Çok şükür, kazasız bir şekilde inmeyi başardık" diye konuştu.

Öte yandan, kurtarma çalışmasına destek olmak amacıyla bölgeye sevk edilen Muğla Acil ve Afet Durum Müdürlüğü ekipleri de kurtarma sırasında yaşanabilecek kazalara karşı hazır bekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.