Muğla

"Şu yaşımda gider vatanımı, bayrağımı, müdafaa ederim"

10:06 31 Mart 2016
"Şu yaşımda gider vatanımı, bayrağımı, müdafaa ederim"

Bodrum'un Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde yaşamını sürdüren Kore Gazisi Halil Tutar, yurt genelinde yaşanan terör olaylarına tepki gösterdi.

Kore Savaşı'na gönüllü olarak giden Halil Tutar (86), AA muhabiriyle askerlik hatıralarını paylaştı. 6 çocuk ve 6 torun sahibi Tutar, Konya'da askerlik yaptığı sırada Kore Savaşı'na gönüllü olarak gittiğini ve bir aylık deniz yolculuğunun ardından kafileyle bölgeye ulaştıklarını söyledi.

Kore'ye ulaşarak karaya çıktıklarında savaş uçaklarının saldırısına uğradıklarını ifade eden Tutar, "Bölgeye gelen kafileye, Rus uçakları baskın yaptı. Çok korkmuştuk. Bizim uçaklarımız da geldi ve ortalık karıştı." diye konuştu.

Kore'de zor şartlarda askerlik yaptığını belirten Tutar, tugayının hem yiyecek hem de harp malzemelerini kendi elleriyle taşıdığını anlattı.

Çoğu arkadaşı ve komutanının cephede şehit düştüğünü kaydeden Tutar, "Şehitler için Türk mezarlığı vardı ve oraya defnedildi." dedi.

- "Albay Nuri Pamir, teftişe gelirken şehit düştü"

Tutar, 5 Haziran 1952'de şehit düşen 241. Alay Komutanı Albay Nuri Pamir'in ölüm anını da anlattı.

Albay Pamir'in, havan topuyla şehit olduğunu ifade eden Tutar, "Komutanımız birlikleri teftişe geldiği sırada, havan mermisi atıldı. Bu mermi tankın paletine isabet etti. Parçalanan palet parçası, Albayın vücuduna isabet etti ve komutanımız orada şehit oldu." diye konuştu.

- "Bu yaşımda askere gider, bayrağımızı müdafaa ederim"

Kore Gazisi Tutar, Türkiye'de yaşanan terör saldırılarına da değinerek, "Yaşanan bu olayları görüp duydukça, bu vatan ve bayrağımız için, şu yaşımda giderim devletimi müdafaa ederim. Bu vatan kolay kazanılmadı." dedi.

Olaylarda hayatını kaybeden insanlara çok üzüldüğünü dile getiren Tutar, şöyle konuştu:

"Yaşanan terör olaylarını gördükçe uykum kaçıyor, uyuyamıyorum. Türk'ün düşmanı çok. Biz dünyanın tam ortasındayız. Bir tarafımız Doğu Asya, bir tarafımız ise Avrupa. Böyle bir memleket başka bir yerde yok. Kimse bizim ilerlememizi istemiyor. Sürekli bize çomak sokmaya çalışıyorlar. Bunları yapanlarda Türk kanı yok. İnsanın canını sadece Allah alabilir. Ölen bu insanlarımıza yazık."

Tutar, gazilere daha fazla önem verilmesi ve gazi maaşlarında kesinti yapılmaması gerektiğini söyledi.

Gazi Tutar'ın 60 yıllık hayat arkadaşı Hatice Tutar da (78), eşinin kendisine zaman zaman Kore Savaşıyla ilgili bilgiler verdiğini ve bu olayların kendisini çok etkilediğini söyledi.

İnsanların barış içerisinde yaşaması temennisinde de bulunan Tutar, "İnsanlar el ele verip barış yapsınlar. Kan dökülmesin, anneler ağlamasın, babalar üzülmesin, gençlerimiz ayakta olsunlar ve evlerine dönsünler. Ülkemizde huzurlu ortam sağlansın." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.