Muğla

Bu ralli 7 bin kişiyi dostlukta buluşturdu

11:05 24 Mayıs 2016
Bu ralli 7 bin kişiyi dostlukta buluşturdu

OSMAN AKÇA - Dünyanın önemli macera rallilerinden sayılan ve 17 ülkeden 240 araç ile 400 sporcunun katıldığı Allgau-Orient Dostluk ve Barış Rallisi'nde yaklaşık 7 bin kişi, otomobillerin üzerine dostluk ve barış için imza attı.

Bu yıl 11'incisi düzenlenen ralli, Dalyan etabıyla sona erdi. Avrupa Birliği Bakanlığı himayesinde ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinin destekleriyle düzenlenen etkinlik, 17 ülkeden 240 aracın katılımıyla Almanya'dan başladı.

AB Bakanlığı tarafından desteklenen, Almanya'daki Allgau-Orient Rallye International Derneğince organize edilen Doğu ve Batı Dostluk ve Barış Rallisi, Almanya, Avusturya, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan'ı geçtikten sonra Türkiye'ye ulaştı.

Karadeniz kıyısından Gürcistan'a giden ralliciler, tekrar Türkiye'ye dönerek Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'ne ulaştı. Ralliye katılan araçlara geçtiği her ülke ve şehirde barış ve dostluk için binlerce kişi imza attı.

Organizasyonun Türkiye etabı sorumlusu Nadir Serin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtikleri her ülkede, diğer ülkelere iletilmek üzere ralli araçlarının üzerine barış ve dostluk için imzalar atıldığını söyledi.

Ralli ile doğu ve batının kardeşliğini ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirten Serin, "Hemen her arabada bir imza aksiyonu var. Bir arabayı saymıştım ve 500 tane imza vardı. O kadar insanla karşılaşıyoruz. Hepsi bir dilekte bulunuyor. Bu çok güzel. Hırvatistan'da ya da Sırbistan'da atılan bir imzayı, burada imza atacak bir kişi görüyor. Hayatlarında belki bu şekilde bir araya geliyorlar." dedi.

Nadir Serin, her yarışmacının aracında kalem bulunduğuna işaret ederek, "İmzaların çoğunluğu uzaklardaki hiç tanımadığı birilerine bir mesaj göndermek için atıldı. Türkiye'ye önceden gelmiş olan birisi, rallinin geçeceğini biliyorsa oraya mesaj yazdı. Bu, insanların birbirlerine ne kadar çok dostluk ve kardeşlik bağıyla bağlı olduğunu gösteriyor. Bizim yarışmacılar da onu yapıyorlar. Arabanın rengi gri ise siyah kalem, siyah ise gri kalemi vardır. Değişik bir aksiyon. Herkes de çok mutlu, çünkü Almanya'da imzanızı atıp, isminizi yazdığınız zaman 10 bin kilometrede 100-150 tane şehirden geçiyor ve insanlar okuyor." diye konuştu.

- "11 yılda 70 bin imza atıldı"

Rallinin bu yıl 11'incisinin yapıldığını hatırlatan Serin, şunları kaydetti:

"Dalyan'a ulaşan araçlarda tahminim 7 bin imza bulunuyor. İmza olayı ralli startında çocuğu 'babama selamlar', 'baba geri dön' diye başladı. Sonra eşi, dostu, arkadaşları yazmaya başladı. Bunu ilk öncelerde bir aksiyon olarak düşünseydik, belki çok güzel bir data çıkmış olabilirdi. Kaç kişi bugüne kadar dostluk imzası göndermiş onu da bilebilirdik. Belki gelecek sene bunu başlatabiliriz. 11 yılda 70 bin civarında imza atıldığı tahmin ediyoruz."

Organizasyon sponsoru YDA Dalaman Havalimanı Genel Müdürü Hamdi Güvenç ise turizm ve spor müsabakalarının en büyük barış projeleri olduğunu dile getirdi.

Bu organizasyonlarda çeşitli ülkelerden insanların birbirleriyle kaynaştıklarını belirten Güvenç, "Alanlar, yerler, mekanlar görülür ve köklü dostluklar oluşur. Bu nedenle ülkeleri birbirlerine yaklaştıran, halkları kaynaştıran, dostluğu pekiştiren, bu aktivitelerden birisi de Allgaeu-Orient Dostluk ve Barış Rallisi. Bunun nişanesi olarak yaklaşık 11 yıldan bu yana atılan imzalar çığ gibi büyüyor. Biz de attık. İnşallah bu gelecek nesillere iyi bir mesaj olur." ifadelerini kullandı.

Dalyan'a ulaşan araçlara da bölge halkı ve sporcular tarafından da imzalar atıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.