Muğla

Ortaokul öğrencisinden engelliler için "akıllı baston"

12:17 24 Mayıs 2016
Ortaokul öğrencisinden engelliler için "akıllı baston"

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, ortaokul öğrencisi Alpay Koca, görme engellilerin rahatça hareket edebilmesini sağlamaya yönelik "akıllı baston" tasarladı.

İlçedeki Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Alpay Koca'nın TÜBİTAK Bilim Şenlikleri kapsamında geliştirdiği, üzerindeki sensörler sayesinde ses dalgaları yayan ve engele 1,5 metre kala sinyal veren baston takdir topladı.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli bireylerin hayatını biraz olsun kolaylaştırmak amacıyla çalışma yaptığını söyledi.

Araştırmalar sonucunda akıllı baston geliştirdiğini ifade eden Koca, şunları kaydetti:

"Görme engelli vatandaşlar için bir baston yaptım. Bu baston, engele 1,5 metre ve 70 santimetreye kadar uyarılarda bulunuyor. 20 santimetre kaldığında ise 'durunuz' diyor. Bu cihaza bir de kulaklık takılıyor ve engelli kişinin sesli yanıtı duyması sağlanıyor. Güvenlik açısından tek kulaklığa ses geliyor çünkü diğer kulağın da dış sesleri duyması gerekiyor."

Bastonu yağmurlu havalara karşı korumalı yaptığını anlatan Koca, "Her türlü olumsuz hava şartlarına dayanıklı bir baston oldu. Bu projeyi yapmak iki haftamı aldı. Üzerindeki pil ise bir gün dayanıyor. Bu projeye daha eklenecek şeyler olabilir. İstekler doğrultusunda birçok şey eklenebilir, biraz daha geliştirilebilir." şeklinde konuştu.

Koca, projeyi görme engellilerin yanı sıra, işitme engelliler için de geliştirerek sürdüreceğini söyledi.

- "İki hafta sürdü, 180 liraya mal oldu"

Bastonu yaptığı malzemelerle ilgili olarak Koca, "Bunu yapmak için 100 santimlik su borusu, açma kapama anahtarı, sensör mekanizması 12 voltluk pil ve kulaklık kulandım. Bastonu yaklaşık 180 liraya mal ettim. Seri üretime geçerse maliyet biraz daha azalır." bilgisini aktardı.

Koca, çalışmanın patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunacağını ifade etti.

Bodrum Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, engelli bireyleri düşünerek bu çalışmayı yapan Koca'ya teşekkür etti.

Öğrencilere fırsat verildiği takdirde güzel projeler ürettiklerine işaret eden Geçin, "Çocuklar hem çevreye, hem de insanlara karşı duyarlılık gösteriyor." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.