Muğla

FETÖ'nün darbe girişimi

03:33 18 Temmuz 2016
FETÖ'nün darbe girişimi

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmalara ilişkin, "Her iki soruşturma da halen devam etmektedir. Soruşturmalarla ilgili talebimiz üzerine gizlilik kararı verilmiş olup, soruşturmanın selameti bakımından basın yayın organlarının bu karara riayet etmelerinde, suç faillerinin irtibatlarının ele geçirilmesi bakımından büyük fayda bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Topuz, yazılı açıklamasında, 15 Temmuz 2016 tarihinde akşam saatlerinden itibaren başlayan ve ertesi gün de devam eden darbe teşebbüsü kapsamında açıklama yapılmasının uygun görüldüğünü belirtti.

Topuz, hadiselerin başlamasının ardından Muğla Emniyet Müdürü ile irtibata geçilerek eylemlerin Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirir suç niteliğinde olduğunu, bu eyleme karışanların yakalanması ve etkisiz hale getirilmesi konusunda tereddüt yaşanmaması ve Cumhuriyet Başsavcılığınca yargı kapsamında her türlü kararın alınacağını bildirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Daha sonra kriz merkezi şeklinde teşekkül eden Valilik makamında Sayın Muğla Valisinin başkanlığında, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve iki cumhuriyet savcısı ile mülki idare amirleri, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve diğer kamu görevlileri ile birlikte özellikle Muğla ölçeğindeki hadiseler titizlikle takip edilmiştir. Devamında da Marmaris ilçesine geçilmiştir. Malumları olduğu üzere, yukarıda belirtilen hadisenin başlamasına müteakip Sayın Cumhurbaşkanı'nın Marmaris ilçesinde bir otelde olduğunu bilen darbe taraftarı şüpheliler, helikopterlerle söz konusu otele intikal etmiş, ancak sayın Cumhurbaşkanı'na ulaşamamışlardır. Sayın Cumhurbaşkanı ayrıldıktan sonra geride kalan Cumhurbaşkanlığı Koruma Şubeye ait güvenlik görevlileri ve Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile gelen şüpheliler arasında çatışma çıkmıştır. Çatışma sırasında maalesef iki kahraman polisimiz şehit düşmüş, bazı güvenlik görevlilerimiz ise yaralanmıştır."

Olaylara karıştığı değerlendirilen ve aralarında Marmaris Garnizon Komutanı ile bir tuğamiralin de bulunduğunu, çeşitli rütbelerde 14 subay ve astsubayın gözaltına alındığını hatırlatan Topuz, konuyla ilgili Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli şekilde etkin bir soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

- "Helikopterlerin ikisi Bodrum, biri İzmir'de ele geçirildi"

Olayda kullanılan helikopterlerden ikisinin Bodrum'da, birinin de İzmir'de ele geçirildiğini kaydeden Topuz, şöyle devam etti:

"Öte yandan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından açığa alınan Muğla Ağır Ceza Merkezi merkez ve mülhakatlarında görevli adli ve idari hakimlerinden 6 şüpheli, terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Her iki soruşturma da halen devam etmektedir. Soruşturmalarla ilgili talebimiz üzerine gizlilik kararı verilmiş olup, soruşturmanın selameti bakımından basın yayın organlarının bu karara riayet etmelerinde, suç faillerinin irtibatlarının ele geçirilmesi bakımından büyük fayda bulunmaktadır. Soruşturmalar titizlikle yürütülmekte olup, Türk Ceza Kanunu'nun 309 ve devamı maddelere mümas eylemler sebebiyle sıfat ve görevi ne olursa olsun terör örgütü mensuplarının tüm irtibatlarının ortaya çıkarılması için tüm imkanlar seferber edilmektedir. Cumhuriyetin savcıları olarak, cumhuriyete kalkışan, mevcut siyasal sistemi ortadan kaldırmak maksadıyla masumları katledecek şekilde silah kullanan bu terör örgütünü bir daha ayağa kalkamayacak şekilde tarihe gömmek, bizim en başta aziz milletimize olan borcumuzdur."

Vatandaşların örgütle ilgili ellerindeki bilgi ve belgeleri Cumhuriyet Başsavcılığına ya da kolluk birimlerine intikal ettirmeleri halinde hiçbir detay atlanmadan titizlikle inceleneceğinin altını çizen Topuz, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı, yaralanan polislere de şifa diledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.