Muğla

Özel çocukların annelerinden ebeveynlere mesaj

11:05 02 Kasım 2016
Özel çocukların annelerinden ebeveynlere mesaj

DURMUŞ GENÇ / ALİ RIZA AKKIR - Down sendromlu çocuklarını katıldıkları turnuva ve şampiyonalarda yalnız bırakmayan aileler, çocuklarının başarılarıyla seviniyor.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonunca yurt içi ve yurt dışında düzenlenen etkinliklerle kendilerini geliştirme fırsatı bulan özel sporcular, engellerini de aşarak hayatın her aşamasında yanlarında olan ailelerinin göğsünü kabartıyor.

Özellikle yüzme branşında birçok dalda ödül alan sporcuların bu dala yönlendirilmesinde ailelerin önemli katkısı bulunuyor.

Down sendromlu milli sporcu Muhammed Tuğrul Şahin'in annesi Hatice Şahin ve Furkan Aydar'ın annesi Hülya Aydar, çocuklarının yanında hiç ayrılmazken, onların aldığı derecelerin de haklı gururunu yaşıyor.

Ailesinin, doğduktan hemen sonra down sendromlu olduğunu öğrendiği ve ABD'li bir doktorun tavsiyesiyle rehabilitasyon amaçlı havuza götürmeye başladığı Muhammet Tuğrul Şahin, yüzmede başarıdan başarıya koşuyor.

Anne Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu bünyesinde katıldığı şampiyonalarda dereceler elde ettiğini, Türkiye şampiyonu olması sonrası milli takıma davet edildiğini, daha sonra çok sayıda altın madalya kazandığını söyledi.

Oğlunun 2013'te Portekiz'de, 2014'te İtalya'da yapılan Down Sendromlular Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda şampiyonluk kazanarak Türkiye'yi başarıyla temsil ettiğini anlatan Şahin, "Oğlum 10 yaşına kadar kendi başına yüzdü. 10 yaşından sonra ise profesyonel yüzücü oldu. 14 yaşında Portekiz'de 2 birincilik, 3 ikincilik elde etti. 2015'te İtalya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda da 3 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Bu yıl da İtalya'da Trisome Games'de de farklı kategorilerde dünya 5'incisi ve 6'ncısı oldu." dedi.

- Hedef dünya şampiyonluğu

Bundan sonraki hedeflerinin 2018'de dünya şampiyonluğu olduğunu dile getiren Şahin, 2017’de de Fransa'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na katılacaklarını aktardı.

Denizli'de devlete bağlı özel okullarda gönüllü annelik yaptığını ifade eden Şahin, şöyle dedi:

"Aileler çocuklar doğduğu andan itibaren eğitime başlasınlar. Yüzme ya da herhangi bir spor olabilir. Spor çocukların gelişimine çok büyük fayda sağlıyor. Ben oğlumla gurur duyuyorum. Bugüne kadar ne kadar emek verdiysem karşılığını aldım. Bundan sonra da inşallah alacağım. Velilere tavsiyem çocuklarını saklamasınlar. Dışarıya çıkarsınlar. Eğitim ve sporu hayatlarından eksik etmesinler.”

- "Oğluyla kulaç atıyor"

Down sendromlu yüzücü Furkan Aydar'ın annesi Hülya Aydar da oğluna destek olmak için onunla birlikte kulaç atıyor. Kendisi iyi yüzme bilmemesine rağmen oğlunun mutluluğu için denize giren ve yüzmeye çalışan anne Aydar, bir öğretmenin "Spora gidin, hareket edin" tavsiyesi üzerine 4 yıl önce yüzmeye başladıklarını anlattı.

Yüzmeye başladıktan 15 gün sonra hocasının Furkan'ın kabiliyetini gördüğünü ve oğlunun 15 gün içerisinde yüzmek için kullandığı simidi atarak kendi başına yüzmeye başladığını ifade eden Aydar, "Oğlumu haftanın 3 günü Ankara'da Anıttepe Yüzme Havuzu'na götürdüm. Elhamdülillah 3'üncü senemizde Türkiye Şampiyonluğu'nu elde ettik. Furkan yüzmeye başladığından beri onun yanındayım. Antrenmanlar haricinde onunla yüzüyorum. Fırsat buldukça ona eşlik etmeye çalışıyorum. Ben de yüzmemi onun sayesinde geliştirdim diyebilirim." diye konuştu.

Oğlunun yüzmeyi çok sevdiğini, her madalya alışında daha fazla azmederek kendini geliştirdiğini vurgulayan Aydar, şu değerlendirmede bulundu:

"50 metre sırt, 100 metre sırt ve kurbağalama kategorilerinde Türkiye şampiyonluklarımız var. 4 yılda bu başarıları elde etmesi bizi de çok mutlu etti. Sporla birlikte çocuklarımızda büyük değişiklikler oluyor. Spor yaparak bütün enerjilerini atıyorlar. Çocuklarımız kabul gördükleri yerlerde kendilerini daha güzel ifade edebiliyorlar. Biz de bunun haz ve mutluluğunu duyuyoruz. Herkes çocuğunu bir spor dalına yönlendirirse daha iyi olacaktır. Çocuklarımızın 'Ben de bir şeyler yapıyorum. Bu hayatta ben de varım' azmi içerisinde davranışları ve ruh hali çok değişti."

Down sendromlu yüzücü Furkan Aydar da yüzmenin çok farklı ve güzel olduğunu söyledi.

Deniz ve doğada olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Aydar, "Annem yanımda olduğu için mutluyum. Yeni arkadaşlar ediniyorum ve mutlu oluyorum." sözlerine yer verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.