Muğla

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

14:17 22 Şubat 2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından Ali Sarıbey, "Benim rütbemde birinin çıkıp 'Ben darbeye karşıyım' diyerek direnç göstermesi mümkün değildir." dedi.

Duruşmanın üçüncü gününde mahkeme heyetinin dinlediği Sarıbey, Marmaris'e indikten sonra helikopterden ateş açılmadığını iddia ederek, sanıklardan Şükrü Seymen'in otelin yerini birine sorduğunu belirtti.

Otele doğru ilerlerken silah sesleri geldiğini ifade eden Sarıbey, "(Dur teslim ol) sesinin geldiğini duydum. Bu sesin bizden mi karşı taraftan mı geldiğini anlayamadım. Bu sırada ben siper aldım. Şükrü Seymen 'Dışarı çıkın teslim olun sizinle bir işimiz yok' dedi. Buna karşılık içeriden 'Yaralı var' dediler. Bomba atılacağı söylendi. Yeniden siper aldım. Bombayı kimin attığını ve içeriye mi dışarıya mı attığını görmedim." diye konuştu.

İçeriden polis olduklarını sonradan öğrendiği kişilerin geldiğini anlatan Sarıbey, gelenleri arayanlar arasında kendisinin de bulunduğunu kaydetti. Sarıbey, arama yaptığı kişilerden birinin "Ben polis memuruyum ne suçum var?" demesi üzerine şaşkınlık yaşadığını ve "İkimiz de devlet için görev yapıyoruz." diye düşündüğünü dile getirdi.

Binanın içini aradıklarını, yaralı ya da şehit kimseyi görmediğini iddia eden Sarıbey, Seymen'in "Ayrılıyoruz" emriyle dönüşe geçtiklerini ifade etti. Polisler ateş açınca yol üzerindeki başka bir otele girdiklerini anlatan Sarıbey, burada Seymen'in "Polisle işimiz yok. Ateş etmeyin" şeklinde birkaç kez uyarıda bulunduğunu iddia etti. Bu sırada helikopterin geldiğini belirten Sarıbey, helikopterden ateş açan polislere karşılık verildiğini ve Seymen'in kesinlikle ateş etmediğini ileri sürdü.

Sarıbey, helikopterin "Adam vuruldu" denilerek kendilerini almadan ayrıldığını söyledi. Havaya ateş ederek temastan kurtulmaya çalıştıklarını ve sahil boyunca koştuklarını belirten Sarıbey, teslim olmayı düşündüğünü ancak yoğun ateş nedeniyle bunu gerçekleştiremediğini iddia etti.

- "Aranızda hizmet hareketinden olmayan var mı?" sorusunu duymamış

Eski Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun savcılıktaki ifadesinde ve iddianamede geçen, sanıklardan İsmail Yiğit'in kaçış esnasında mola verdikleri sırada beraberindekilere dönerek "Aranızda hizmet hareketinden olmayan var mı?" şeklindeki sorusunu duyup duymadığı sorulan Sarıbey, "Aranızda hizmet hareketinden olmayan var mı?" sorusunu duymadığını ileri sürdü.

Sarıbey, polis memurlarının cüzdanlarından çıkan paraları da görmediği iddiasında bulundu.

Sanıklardan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in helikopterle havalanmadan önce söylediği "TSK yönetime el koydu, sıkı yönetim ilan edildi. Karşı çıkan hava kuvvetleri komutanı bacağından vuruldu." sözlerini tehdit olarak algıladığını ifade eden Sarıbey, bu nedenle göreve karşı çıkamadığını savundu.

"Benim rütbemde birinin çıkıp 'Ben darbeye karşıyım' diyerek direnç göstermesi mümkün değildir." savunmasında bulunan Sarıbey, suikast iddiasını kabul etmediğini ve çıktıkları görevin suikast amaçlı olduğunu bilmediğini öne sürdü. Sarıbey, "Görevde sadece 2 polis şehit olduğu için dua edilmesi gerekir. Böyle bir şeyin yanlış olduğunu düşündüğüm için polise ateş etmedim. 15 Temmuz öncesi kahramanken şimdi insanların gözünde hainiz." dedi.

FETÖ ile hiçbir bağlantısının olmadığını iddia eden Sarıbey, "Ben ve ailemden FETÖ okullarında okumuş, yurtlarında kalmış, dershanelerine gitmiş kimse yok. Ailem her zaman bu yapıya karşıydı. Bank Asya'da hesabım yok. Evimde yapılan aramada herhangi bir suç unsuru çıkmadı." şeklinde savunma yaptı.

Sarıbey'in "Genelkurmay Başkanı çıkıp 'Bütün birlikler kışlaya dönsün. Kimse sokağa çıkmasın' deseydi ben de evimden çıkmazdım." sözleri üzerine sanık yakınları ve avukatlarının bulunduğu bölümden alkış sesleri duyuldu. Bunun üzerine mahkeme başkanı, bu davranışın uygun olmadığı uyarısında bulundu.

Sanık Ali Sarıbey'in ifadesinin ardından duruşmaya ara verildi.

Duruşma öğleden sonra diğer sanıkların dinlenmesiyle devam edecek.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.