Muğla

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

18:18 08 Mart 2017
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından eski Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, duruşmada, "Ben, olaylar yaşandığında Kocaeli Kartepe ilçesindeydim. Olayları televizyondan öğrendim. Lojmandan birliğime geçtim. Makama geçtikten sonra 'sıkıyönetim mesajı' geldiğinde görevleri inceledim. Benim için 'Görev devam' yazıyordu. Devam yazıyor olması benim orada görevlendirilmiş olmam anlamına gelmez." şeklinde savunma yaptı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'ndaki duruşmada mahkeme heyeti, Kızılelma'yı dinledi.

Sanık Kızılelma, 15 Temmuz'da Deniz Hava Üs Komutanı olarak görev yaptığını belirterek, kendisine göre davanın en önemli kısmını helikopterlerden inen silahlı personelin yerde yaşadığı çatışmalar oluştururken, iddianamede "protokol kapsamında yapılan yakıt ikmalinin suç haline getirildiğini" savundu.

15 Temmuz gecesi yaşanan olayları televizyondan öğrendiğini ifade eden Kızılelma, "Ben, olaylar yaşandığında Kocaeli Kartepe ilçesindeydim. Olayları televizyondan öğrendim. Lojmandan birliğime geçtim. Makama geçtikten sonra sıkıyönetim mesajı geldiğinde görevleri inceledim. Benim için 'Görev devam' yazıyordu. Devam yazıyor olması benim orada görevlendirilmiş olmam anlamına gelmez. 15 Temmuz'dan sonra o listede 'Görev devam' yazıp yükselen, rütbe alan birçok kişi var." şeklinde savunma yaptı.

- "Sıkıyönetim mesajı"nın dağıtımı

"Sıkıyönetim mesajı"nın dağıtılmaması için çaba gösterdiğini iddia eden Tezcan Kızılelma, "Ben de bu mesajın bir darbe girişimi oluştuğunda haber merkezine dağıtılmamasını istedim. Daha sonra Donanma Komutanı beni aradı ve herhangi bir hava aracının kendisinin emri olmadan kalkmamasını istedi. Onunla görüştükten sonra içime bir rahatlık geldi. Bana bağlı birliklere ben de bu talimatı verdim. Ben bu kalkışmanın içinde olsam amirlerimi tanımam ancak birliklerin emniyetinin alınması için talimat verdim." dedi.

Yakıt ikmallerinin Genelkurmay Başkanlığının ilgili protokolüne göre yapıldığını öne süren Kızılelma, bu protokolün sadece yakıta yönelik olmayıp, arıza, bakım ve diğer ihtiyaçlar için de geçerli olduğunu dile getirdi.

Kızılelma, olayların yaşandığı saatte uçuşun yasak olduğuna dair bir bilginin olmadığını iddia etti.

Dalaman'da 15 Temmuz gecesi yaşanan gelişmeleri dönemin Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı'nın kendisine telefonla rapor ettiğini anlatan Kızılelma, şu iddialarda bulundu:

"Bahadır Albay telefonda bana 'Bir helikopter geldi, motor durdurmadı, yakıt istiyorlar.' dedi. 'Motor durdurmalarını istedim, durdurmadılar, tekrar kalktılar.' dedi. Helikopterin sonra tekrar gelip personelin inerek motor durdurduğunu söyledi. 'Komutanım bu helikopterler için şüpheli, darbeci diyorlar ne yapalım' dedi. Ben de 'O zaman inişlerine izin vermeyin, kesinlikle yakıt vermeyin.' dedim. İlk helikopter geldiğinde şüpheli kısmı söylemedi. 'Ben yakıt verin' şeklinde bir emir vermedim. Bahadır Albay'a net bir şekilde helikopterlere yakıt vermemesi için emir verdim."

Marmaris'te bir otele saldırı yapıldığına dair kendisine bilgi gelmediğini savunan Kızılelma, ülkede yaşanan gelişmeleri televizyondan takip ettiğini, haber bültenlerinde sadece İstanbul ve Ankara'da yaşanan gelişmelerin aktarıldığını. Cumhurbaşkanının ise İstanbul Atatürk Havalimanına iniş yaptığı bilgisi geçtiğini dile getirdi.

Dalaman bölgesinde kendi açısından şüpheli bir durum görmediğini ifade eden Kızılelma, "Bahadır Albay helikopterlere 'Darbeci' diyene kadar böyle bir şüphem yoktu. Ben buradaki sanıkların hiçbirini daha önceden tanımam. Yakıt konusuyla ilgili hiç kimseyle görüşmedim. Protokolle yakıt ikmalinin yapıldığı konusunda iddianamede yer verilmemiş. Helikopterler Çiğli'de yakıt ikmali yapmasalardı bu helikopterlerin hiçbiri kalkamayacak ve bu olaylar kesinlikle yaşanmayacaktı." diye konuştu.

Dalaman Hava Meydan Komutanlığı tarafından tutulan rapora itiraz eden Kızılelma, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

Kızılelma, "Benim hiçbir terör örgütüyle ilgim, alakam yok." şeklinde savunma yaptı.

16 Temmuz'da sabah erken saatlerde ilk gözaltına alınanlardan biri olduğunu hatırlatan Kızılelma, tahliyesini talep etti.

Duruşma, diğer sanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.

- Yakıt ikmalinin Kızılelma'nın emriyle yapıldığı iddiaları

Sanık Tezcan Kızılelma'nın iddiaları kabul etmemesine karşın,Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davasının sanıklarından, Marmaris'te polislere ateş açan helikoptere, tüm uyarılara rağmen yakıt vermekle suçlanan eski Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, mahkemede şu savunmayı yapmıştı:

"Emin Yarbay telsizden, Deniz Hava Komutanı Tezcan Kızılelma'nın aradığını ve helikoptere yakıt verilmesini emrettiğini söyledi. Helikopterden Albay Ali Aktürk indi. Akaryakıt ikmalinin planlanmış olması gerektiğini ifade etti. Yavuz Albay'ı tekrar aradım ve yakıt vereceğimizi bildirdim. Helikopterin görevi hakkında bilgi almaya çalışmamı istedi. İzmir'e gideceklerini ve personel nakli için geldiklerini söylediler. Bunu Yavuz Albay'a ilettim. Yavuz Albay, 'Helikoptere yakıt vermeyin, o Marmaris'te etrafa ateş açan helikopter olabilir.' dedi. Tereddüt edince telefonu Vali Bey'e verdi. Vali Bey, 'Ben mülki amirim, helikoptere yakıt vermeyin.' dedi. Telefonu kapatır kapatmaz, 'Hemen yakıtı keselim arkadaşlar.' dedim ancak yakıt ikmali yapılmıştı ve hortum çekiliyordu."

İddianamede ise yapılan tüm uyarılara rağmen Tezcan Kızılelma'nın emriyle helikoptere yakıt ikmali yapan sanık Avcı'nın bu helikopterin Marmaris'e dönüp çatışmaya girmesine yardım ettiği belirtilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.