Muğla

Muğla'da Ahilik Haftası etkinliği

15:22 19 Eylül 2017
Muğla'da Ahilik Haftası etkinliği

Muğla'nın Menteşe ilçesinde Ahilik Haftası nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Menteşe ilçesindeki Kurşunlu Meydanı'nda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğindeki törende, meslek ustaları tarafından berberlik, ayakkabı tamirciliği, terzilik, süpürge yapımı ve yorgan dikimi gibi geleneksel mesleklerin gösterisi yapıldı.

Törende konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, bütün güzel meziyetleri içerisinde barındıran ahilik kültürünün yaşatılmasının önemine vurgu yaptı.

Civelek, Ahilik kültürünün sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları, kooperatifler, sendikalar, belediye, Bağ-Kur, KOSGEB, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü gibi kamu kurum ve kuruluşlarının temelini oluşturduğunu kaydederek, "Ahilik kurumunun toplumsal birliğin, beraberliğin, barışın, huzurun sağlanması sürecinde önemi var olacaktır ve bu kurum, bu kültür, bu felsefe geçerliliğini koruyacaktır." dedi.

Bazı mesleklerin gelişen teknoloji nedeniyle unutulmaya yüz tuttuğunu kaydeden Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban da "Bir eğitimci olarak okullar kapandığında çocuklarımızı bu mesleklerin yaşaması adına bu esnaflarımızın yanına verelim ve bu meslekler gelecek nesillere de taşınsın." diye konuştu.

Etkinliğin ev sahibi MUTSO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise Ahilik kültürünün yaklaşık 900 yıldır Türk sanat ve meslek hayatına yön verdiğini söyledi.

Ahilik kültürünün dünyadaki ilk meslek örgütü olduğunu belirten Karakuş, şöyle konuştu:

"Tüm dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik ve yoncalık sisteminin kopyasıdır. Yani biz onlardan oda sistemini almadık, onlar bizden oda sistemini aldılar. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye çalıştığı iş ahlakı meslek standartları, meslek eğitimi, sınai mülkiyet hakkı gibi kavramları dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür."

Konuşmaların ardından "Yılın Ahisi" seçilen oto elektrik ustası Ramazan Girgin'e ahilik kaftanını Muğla Valisi Esengül Civelek giydirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.