Muğla

Muğla'da "Arıcılık Eğitimi" semineri

16:15 21 Kasım 2017
Muğla'da "Arıcılık Eğitimi" semineri

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, "Arıcılık Eğitimi" konulu seminer başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca ilçedeki Muğla Arıcılar Birliği Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş, Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Onur Girişkin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Taylan Doğanoğlu, Muğla Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Personelleri ile Bodrum, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ula, Yatağan ilçeleri ve mahallerinden arıcılar katıldı.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, seminerdeki konuşmasında, her şeyin eğitim ile başladığını belirterek, "Arı da bir canlı ve arının yaşamını, biyolojisini bilmeden yaptığımız işi başarmamız mümkün değil. Eğitimin önemini ortaya koyarken, mesleğimin ilk yıllarında çam kese böceği ve çekirgelerin ormana zarar verdiği için zehirli ilaç kullanmıştık. Gördüm ki ağacı kurtarayım derken birçok canlının ölümüne sebebiyet vermişim. O tarihten sonra ormanlardaki zararlılara karşı ilaç kullanmak yerine doğal mücadeleyi tercih ettim." diye konuştu.

Basra böceğinin ormanlık alana zarar veren bir unsur olarak bilindiğine dikkat çeken Çelik, "Ancak zararından çok faydasının olduğunu görüyoruz. Çam balı üretiminin ana hammaddesi Basralı ormanlar. Aracılar bir nevi biz ormancıların gözüdür. Biz 24 saat ormanda duramayız, ama aracılarımız 24 saatini ormanda geçiriyor. Arıcılar ormanlara sahip çıkacak, biz de hem sizlere hem de ormanlarımıza sahip çıkacağız." diye konuştu.

- "356 bal ormanı kurdu"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım Yayın Şube Müdürü Göktaş ise, bakanlığın bugüne kadar 356 bal ormanı kurduğunu ifade ederek, arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini arttırmak için her türlü desteği verdiklerini kaydetti.

"Ana Arılar Bal Tutan Eller" projesi ile biyolojik çeşitliliğin korunması, arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretimini artırmaya yönelik her türlü desteği verdiklerini belirten Göktaş, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinden gelen 'Bal Ormanı' taleplerinin tamamına cevap verdik. Muğla’dan Elazığ’a kadar illerimizi bal ormanları ile donattık. Hedefimiz balda marka oluşturmak. İstiyoruz ki ballarımız organik olsun. Bunun için de arıcılık gibi bir alana kadınlarımızın, analarımızın ellerinin değmesi gerektiğine inandık. Hem biyolojik çeşitliliğin gelişmesi hem de kırsal kesimde yaşayan kadınların arıcılık sektörüne yönelik bilinçlendirilmesini amaçladık. Kadınlarımızın kendi farkındalığını yaratmalarının sağlanması, kendi işini kurabilme şeklinde istihdama katkıları ile kırsal kalkınmayı sağlamalarının temini için bu programı tertipledik. Böylece kazançlı ve üretken bir ekonomi doğması hedeflerimiz arasındadır."

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Yüksekokulu öğretim görevlisi Uzman Dr. Taylan Doğaroğlu da, uzmanlık alanı olan bal arısının önemi, çevre ve arıcılık ilişkileri, Türkiye arıcılığının genel durumu, arı ırkları ve ekotipleri, arı ıslahının önemi ile apiterapi ürünleri hakkında katılımcılara sunum yaptı.

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Onur Girişkin, arı sağlığı, Ula Tarım İlçe Müdürü Süleyman Kurnaz, arıcılık girdileri, mevsimsel bakım ve arıcılık mevzuatı, Muğla Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Yanmadık bal ormanları ve arıcılıkta önemli ballı bitkiler, MAYBİR ziraat mühendisi Ayşe Şimşek ana arı ve arı sütü, MAYBİR gıda mühendisi Yasin Kırgız ise hijyen uygulamaları ve balda kalite kriterleri, MAYBİR arıcılık teknikerleri Erdem Serdar ve Hasan Güreşçi koloni yönetimi, çam balı üretimi, hasat konularında bilgilendirmelerde bulundu.

Seminerin ardından katılımcılara fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

Katılımcılara uygulamalı olarak eğitim verilecek seminer, yarın sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.