Muğla

"Kale Müze"ye rekor ziyaretçi

10:46 20 Haziran 2018
"Kale Müze"ye rekor ziyaretçi

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında yeniden yaptırdığı Marmaris Kalesi'nde bulunan müze yüzde yüzleri aşan ziyaretçi sayısındaki artışla yüzleri güldürüyor.

Güney Ege'nin gözde turizm merkezlerinden Muğla'nın Marmaris ilçesindeki "Kale Müze" olarak da bilinen Marmaris Müzesi'ne gelen ziyaretçi sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla 67 bin oldu. Ziyaretçi sayısı 2018 yılının ilk 5 ayında da 19 bin 708 kişiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 arttı.

Marmaris Müzesi'nde 2017 yılında 67 bin ziyaretçiden 394 bin 440 lira gelir elde edildi. Marmaris Müze Müdürlüğüne bağlı Datça Knidos Ören Yeri'ne gelen 44 bin 62 kişiden de 292 bin 500 lira gelir sağlandı.

Müze 2017 yılında ziyaretçi ve gelirini önceki yıla göre yüzde 100 artırdı. Ziyaretçilerin çoğunluğunu oluşturan Rus turistlerin ardından ikinci sırayı İngiliz turistler aldı. Ortadoğulu turistlerin de ziyaretinde artış gözlendi.

- En fazla gelir getiren 22 müze arasına girdi

Marmaris Müzesi'nin 2017 yılında gösterdiği performans ve artış oranıyla en fazla gelir getiren 22 müze arasına girerek gişesinin ihale kapsamına alındığı bildirildi.

Müze envanterine kayıtlı 14 bin 984 eser bulunurken, 2017 yılında 108 eser girişi yapıldı. Ayrıca kale yakınında yer alan Kültür Varlığı tescilli bina bakanlıkça kamulaştırılarak Müze Müdürlüğüne kazandırıldı.

- Müze 27. yılında

Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey, Marmaris Kale Müze'nin 27'nci yılına girdiğini kaydetti. Açık ve kapalı teşhir alanları bulunan müzede, Knidos Salonu, Burgaz-Emecik Salonu, Marmaris ve Çevresi Salonu, Taş Eserler Salonu bulunduğunu belirten Atabey, bahçede de Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden cumhuriyete kadar uzanan eser koleksiyonunun sergilendiğini vurguladı.

- "Önceki nesillerin neler yaptığını gördük"

Kale Müze'yi ziyaret edenlerden Almanya'nın Stutgart kentinden Marmaris'e tatile gelen Musa Demirci, kaledeki el emeği ve emektarlığı gördüğünü dile getirerek, "Kale düzenli ve temiz. Bize sevgiyle yaklaşıldı. Çok hoşumuza gitti. Kale ve eserler korunmuş. Bu bizi çok etkiledi." diye konuştu.

Eşi ile tatile geldiği Marmaris'te müzeyi gezen Nurten Demirci ise kale ve içindeki eserlerin yüzyıllar önce yapıldığı halde zarafet ve inceliğinin sergilendiğini belirtti.

Demirci, tarihi eserlerin korunmasından oldukça memnun kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Eserlerin korunma şekli ve günümüze getirilmesi çok değerli. Tarihi yerleri görmeyi seviyoruz. Bizden yüzyıllar önceki nesillerin neler yaptığını gördük. Onların yaptıklarını az da olsa görebilmek, o anı yaşayabilmek bile çok güzel."

Kale müzeye büyük ilgi gösteren Rus turistler de sergilenen eserlerden ve kalenin yapısından çok etkilendiklerini, burayı görmeleri için arkadaşlarına tavsiye edeceklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deniz, kum ve güneş açısından dünyanın bildiği güçlü bir ülke olduğunu ancak aynı zamanda kültür turizmi açısından, coğrafi ve kültürel çeşitliği, varlıkları ve Anadolu'nun eşsiz ürünleriyle çok önemli potansiyeli olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür turizmini geliştirme noktasında faaliyetlerine hız verdiğini aktaran Önal, "Son yıllarda özellikle ülkemizdeki tüm müzeler yenilendi ve yeni müzeler açıldı. Dünya klasmanının üzerinde müzelerle Anadolu'ya kültür turizmi yayıldı. Ören yerleri ayağa kaldırıldı. Coğrafyamızın güzellikleri tanıtıldı. Tüm bu çalışmalar sadece deniz, kum, güneş değil, diğer alanlardaki potansiyelimizi harekete geçirecek. Bakanlık ve sektör olarak elimizden geleni yapıyoruz ve daha da yapmaya devam edeceğiz." dedi.

- Marmaris Müzesi

Marmariz Müzesi envanterinde kayıtlı arkeolojik kalıntı, sikke, etnografik eser olmak üzere toplam 14 bin 984 eser bulunduğu bildirildi.

İçinde müzede de bulunan ender yerlerden Marmaris Kalesi'nin, yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin ediliyor. Antik kaynaklarda kale ile ilgili ilk bilgileri günümüze aktaran M.Ö. 490-425 yılları arasında yaşamış ünlü tarihçi Halikarnassoslu (Bodrum) Heredot. Heredot, Marmaris'te ilk surların M.Ö. 3000'de yapıldığını yazıyor. Kalenin yapımından söz eden bir diğer kaynak ise Evliya Çelebi. 17. yüzyılda Muğla çevresini gezen Evliya Çelebi, seyahatnamesinde, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi öncesinde kalenin yaptırılması için emir verdiğinden ve sefer sırasında askeri üs olarak kullanıldığından söz ediyor.

Önemli bir kısmı, Birinci Dünya Savaşı sırasında bir Fransız savaş gemisinin top atışlarıyla yıkılan kalede, 1979 yılına kadar Marmarisliler iskan ediliyor. Marmaris Kalesi'nin içinde 18 konut, bir çeşme ve bir sarnıç da bulunuyor.

Marmaris Körfezi'ne uzanan yarımadada ve limana hakim bir noktada kurulu olan kale, 14 Ekim 1983'te korunması gereken anıtsal yapı olarak tescil edilmiş. Onarımı 1990 yılında tamamlanan kale, 18 Mayıs 1991'den itibaren müze işlevi görüyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.