Muş

Muş'taki terör saldırıları

14:22 01 Ekim 2015
Muş'taki terör saldırıları

Muş Valisi Seddar Yavuz, insanların ellerine kalem verdiklerini, teröristlerin ise molotofkokteyli atmayı ve öldürmeyi öğrettiğini belirterek, "Elbette Muşlu kardeşlerimiz bunu fark ediyor ve bize de gereken desteği veriyor. Her gittiğimiz yerde halkımızın büyük teveccühüyle karşılaşıyoruz" dedi.

Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürütülen IPA IV. Programı kapsamında hibe desteği alacak projelerin tanıtımı dolayısıyla Muş Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda konuşan Yavuz, bireylerin eğitim hakkından en üst seviyede faydalanmaları için çok çaba sarf ettiklerini söyledi.

Zaman zaman örf, adet, inanış, coğrafi ya da diğer şartlar vesilesiyle eğitim hakkını kullanamayan çocuklar olduğunu dile getiren Yavuz, "Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, çocukların eğitime kazandırılması için gösterdiği çabayı memnuniyetle karşılıyorum. Özellikle kız çocuklarımızın eğitime kazandırılması ve çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitim alarak, bu ülkenin kaderine etki ederek, iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmelerine bu ilin valisi olarak önem vereceğim" şeklinde konuştu.

- Okullara yönelik saldırılar

Barıştan, kardeşlikten, huzurdan bahsedenlerin okullara saldırdığına dikkati çeken Yavuz, "Aslında bu millet 'Hizmet, yatırım gelmiyor, Doğu, Güneydoğu geri kalıyor' diyip, iş makinelerini yakanların aslında ne kadar iki yüzlü, sahtekar ve alçak olduklarını net biliyor. Herkes şunu bilsin ki biz Muş'ta bunların hepsini soracağız. Yanımızda olanlarla olmayanları net şekilde ayırt edeceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin imkan ve fırsatlarını hainlik yaparak kullananlara fırsat vermeyeceklerini vurgulayan Yavuz, hangi kurumda, hangi dağın başında olursa olsun, bunun hesabını mutlaka soracaklarını anlattı.

Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama vatandaşımızı canı gönülden kucaklayacağız, her daim onların yanında olacağız. O yüzden sizlerden beklentilerimiz okullarda siyaset yapmayın, yaptırmayın. Okullar, siyaset okulları değildir, çocuklarımızın geleceğini karartmayın. Bırakın, onlar bu şehirlerde okuyup vali, doktor, öğretmen, mühendis olsunlar. İyi insan, iyi vatandaş olsunlar. 10-12-15 yaşında çocukları terörize ediyorlar. Onları sokağa salanlar, ellerine molotof verenler, bilin ki Kürt halkının, bu bölge insanının düşmanıdır ve bu insanlara iyilik yapmıyorlar. 

Biz insanların eline kalem veriyoruz. Onlar da molotof atmayı, insanları öldürmeyi öğretiyor. Elbette Muşlu kardeşlerimiz bunu fark ediyor ve bizi de destekliyor. Her gittiğimiz yerde halkımızın büyük teveccühüyle karşılaşıyoruz."

- "İnsanları sokağa dökmeye çalışıyorlar"

Yavuz, özellikle son yıllarda yapılan hizmet ve yatırımların bölge halkı üzerinde olumlu tesir bıraktığını aktardı.

"Zaten kanlı terör örgütünü kudurtan şey de budur" diyen Yavuz, şunları ifade etti:

"İnsanları sokağa dökmeye çalışıyorlar ama terör örgütü halkı sokağa dökemiyor çünkü halk bizimle, onlarla değil. Kolan'da önemli bir operasyon yaptık. Bu operasyonda hepinizin bildiği gibi halkı, çeşitli insanları sorgulayan, orada sözde mahkeme kurup mahkum eden, çeşitli cezalar kesen terör örgütü mensuplarına ağır bir darbe indirdik. O bölgedeki binanın müştemilatını yıktık. Arkasından Kolan bölgesindeki kamplara yaptığımız operasyonda 2 ölü, 2 yaralı PKK mensubunu ele geçirdik. 4 teröristin de tepe arkasında öldürüldüğü anlaşılıyor. Dolayısıyla yaptığımız operasyonda 34 kalaşnikoftan tutun, müthiş malzemeler ve patlayıcılar ele geçirdik."

- "Böylesi oyunlara halkın karnı tok"

Olayların ardından operasyon yapılan bölgenin cami ve cemevi olduğu yönünde yayın organlarında bazı haberlere yer verildiğini anımsatan Yavuz, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Muş Valisi, cami ve cemevi yıkıyormuş. Görüntüleri basın mensuplarıyla paylaştık. Hz. Ali Efendimizin bir tek resmi veya Alevi kardeşlerimizin kutsal saydığı en ufak bir işarete rastlanmamıştır. Ayrıca, cami olduğunu gösteren herhangi bir ibare ve belirti yoktur. Terör örgütü mensuplarının fotoğraflarının, isimlerinin, telsizlerinin, ayrıca patlayıcı madde yapmakta kullandıkları bidonlarının ve çok sayıda örgütsel dokümanın ve patlayıcının bulunduğu bir yerdir. Dünyanın neresinde kutsal mekanlar el yapımı patlayıcılarla ve bombalarla tuzaklanır ve bunun adına 'cami, cemevi, kilise ya da havra' denir?"

Vatandaşların inanç ve tercihlerine sonuna kadar saygı duyduklarına işaret eden Yavuz, "Böylesi oyunlara halkın karnı tok" dedi.

"Camiyi imar edip, gerekiyorsa cemevinin yapımına da destek vereceğiz" ifadesini kullanan Yavuz, şunları belirtti:

"İstediğimiz sadece birlik, beraberlik, kardeşlik, huzur ve güvendir. Bunun dışında beklentimiz yoktur. Vatandaşımızın neye, nasıl inanacağına karışmıyoruz. Biz emreden bir devlet değil, hizmetkar bir devlet anlayışını benimsiyor ve bunu uyguluyoruz. Zaten yapılan bu tür iftiralar kamuoyunda tutmamıştır. HDP milletvekilleri, bu adice yalanı bile bile kullanmıştır. Onlar da biliyor ki burası ne camidir, ne cemevidir. Vartolular da bunun böyle olmadığını net biliyor.

O yüzden bundan böyle yalan, iftira niteliği taşıyan tüm değerlere karşı makamı, mevkisi ne olursa olsun cevap verilecektir. Bu ilde devletin ve hükümetin valisiyim, elbette Muş halkının da valisiyim. Herkes burada haddini bilmelidir."

İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan da kentte devam eden projelerin eğitime katkı sağladığını kaydetti.

Kız çocuklarının eğitiminin önemine değinen Arslan, "İlimizde ilkokuldan ortaokula ve ortaokuldan liseye geçişlerde okuldan kopmalar yaşanıyor. Okula devam eden öğrenci sayısı azalıyor. Halen bazı köylerimizde kız çocukları okula gitmiyor. Bunun için defalarca muhtarlarla görüştük ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Taşıma sistemiyle bu konuda önemli bir başarı sağlayacağımıza inanıyorum. Ayrıca, bu projelerle de okullaşma oranında önemli bir artış yaşanacaktır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.