Muş

Muş'ta "sürücüsüz traktör" ile ekim

12:37 11 Mayıs 2016
Muş'ta "sürücüsüz traktör" ile ekim

Muş'ta bir şirket tarafından, "akıllı traktör" olarak bilinen, uydu destekli sistemle çalışan ve sürücüsü bulunmayan araçla tarlada ekim gerçekleştirildi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait 65 bin dönümlük araziyi kiralayan şirket, yaptığı araştırmaların ardından "akıllı traktör" ile ekime başladı.

Araziye yerleştirilen uydu destekli dümenleme sistemi sayesinde, sinyaller yardımıyla hareket eden sürücüsüz araç, iş gücünde tasarruf sağladı. Uydu sistemiyle pozisyonu belirlenen traktör, gitmesi gereken çizgi üzerinde otomatik hareket ediyor.

Şirket yöneticisi Nüfil Yeşilyurt, traktörde bulunan bilgisayar desteğiyle, ekimin operatör yardımı olmadan gerçekleştirildiğini söyledi.

"Operatörler traktörleri sadece tarlanın başına getiriyor ve bırakıyor. Bundan sonraki iş traktöre düşüyor." diyen Yeşilyurt, "Traktör uydudan aldığı verilerle ekime başlıyor. Operatör yardımı almadan ekim yapan traktörler, bu sayede iş gücünü de azaltmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yeni bir ekim uygulamasıyla tarlaları sürmeye başladıklarını belirten Yeşilyurt, şunları kaydetti:

"Arazilerde geçen yılın hasadının ardından sürüm yapılmadı. Bu yıl da tarla aynı şekilde kaldı ve ekime hazırlanmadan, yani sürülmeden yeniden ekim yapıldı. Operatörsüz traktörle işletmede iş gücü kaybının önüne geçiyoruz. Sürülmeden ekim tekniğiyle verimi artırıyor, toprak yapısını koruyoruz. Aynı zamanda yüzde 80'e varan yakıt tasarrufuyla arazileri ekiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.