Muş

Kadınların zorlu "süt yürüyüşü"

14:52 28 Haziran 2016
Kadınların zorlu "süt yürüyüşü"

Muş'un Hasköy ilçesine bağlı Koç köyünde yaşayan kadınlar, hava sıcaklığına aldırış etmeden her gün 8 kilometre yürüyerek merada otlatılan koyunlarını sağıyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerini üzerinde seyrettiği Muş'ta, sıcak havaya rağmen sabah ve akşam saatlerinde köylerinden kilometrelerce uzaklıktaki kırsala giden kadınlar, koyunları sağdıktan sonra evlerine dönüyor.

Geçim kaynakları olan hayvanlarından sağdıkları sütü sırtlarında ya da el arabalarında taşıyarak eve getiren kadınlar, peynir ve yoğurt haline getirerek satıyor.

Ayşe Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılıktan başka bir gelirlerinin olmadığını belirterek, süt ve ürünlerini satarak çocuklarının bakımını ve evin geçimini sağladığını söyledi.

Koyunların meralarda otlatıldığı dönemlerde sabah ve akşam saatlerinde meraya gittiklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Sıcakların devam etmesi ve ramazan ayında olması nedeniyle köylü kadınlar olarak zor şartlarda koyun sağmaya gidiyoruz. Her gün 8 kilometre yürüyoruz ama bunu yapmaya mecburuz. Çünkü tek gelirimiz hayvancılıktır. Her birimizin 8-10 nüfusu var. Çocuklarımız okuyor. Hayvancılık yaparak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz."

Habibe Çelik, 35 yıldan bu yana koyun sağdığını anlatarak, "Koyunları günde iki kez sağıyoruz. Sağdığımız sütü el arabalarında ya da sırtımızda taşıyarak eve getiriyoruz. Hayvancılığı çok önemsiyoruz. Hayvancılık biz köylülerin olmasa olmazlarındandır." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.