Muş

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

23:14 16 Temmuz 2016
FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Van, Hakkari, Muş ve Bitlis'te meydanlarda toplanan binlerce vatandaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimine tepki gösterdi.

Muş'ta, Atatürk Çocuk Parkı önünde toplanan Muş Platformu üyeleri, sloganlar eşliğinde, darbe girişimini kınadı.

Basın açıklamasının ardından ellerinde Türk bayraklarıyla İstasyon Caddesi üzerinden Belediye Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada düzenlenen mitinge katıldı.

Belediye hizmet binası balkonunda halka hitap eden Muş Valisi Seddar Yavuz, son 10 yılda Türkiye'de çok büyük bir devrim gerçekleştiğini söyledi

Gerçekleşen devrimle birlikte Türkiye'nin bölgesel güç olmaktan çıkıp küresel bir aktör olmaya başladığını vurgulayan Yavuz, "Şunu iyi bilin ki artık bu millet kandırılamaz. Artık bu millet gerçeği görüyor. Böyle olduğu için de ne PKK ne de dün olduğu gibi paralel örgütler bu devleti çökertemeyecek ve sizleri asla mağdur edemeyecektir" diye konuştu.

Darbe girişimi başladıktan sonra güvenlik birimlerinin her noktaya yerleştirildiğini aktaran Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz ordumuza, F-16'larımızı helikopterlerimizi ve diğer mühimmatlarımızı vatandaşlarımıza doğrultsunlar diye almıyoruz. Biz bunları, 'bu vatana düşmanlık edenleri bertaraf edin' diye alıyoruz. İşte bu hain çete dün masum insanları hedef aldı. Bunlara masum diyorlardı, bunlara iyi çocuk diyorlardı. Gördünüz bunlar iyi çocuklar mı? İnsanları katledenler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombalayanlar mı acaba masum. Ama şunu iyi bilin ki Türk Silahlı Kuvvetleri yani ordumuz peygamber ocağıdır. O yüzden biz Mehmetçik deriz askerimize. Ordumuz bu hainleri temizliyor ve temizleyecek merak etmeyin. O yüzden ordumuzun yanındayız. Ordumuz çünkü bizim canımız ciğerimiz, gözbebeğimiz. Ama bu millete ihanet edenleri elbette cezalandıracağız. Onlardan hesap soracağız merak etmeyin. Sizlerin emanetini ne pahasına olursa olsun bu şehirde taşıyacağız. Allah sizden razı olsun."

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise halkın asker ve polisi kendi evlatları olduğu bilinciyle oluşabilecek olumsuzluklara sevgi ve şefkatle göğsünü siper ettiğini belirtti.

"Halkın inancını kullanarak başka odaklara hizmet etmek isteyen hainleri halk okunan selalarla getirilen tekbirlerle dize getirmiş, inancın gücünü göstermiştir" diyen Asya, "Hiçbir partinin, sivil toplum kuruluşunun ve kurumun organizesinde olmaksızın bu kadar büyük ve devasa bir tepkinin bu olgunlukta ve kararlılıkta ortaya konması millet olmanın sonucudur. İşte biz buyuz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından tekbirler eşliğinde darbe girişimini kınayan vatandaşlar, hayatını kaybeden şehitler için belediye binası önünde gıyabi cenaze namazı kıldı.

Araçlarına Türk bayrakları asan vatandaşlar da kentin cadde ve sokaklarda sloganlar eşliğinde darbeyi protesto etti.

Türk bayrağı asılan bazı iş yerlerinde de Mehter Marşı ve "Türkiyem" şarkısı çalınması dikkat çekti.

Belediye Meydanı'ndaki mitingin ardından Muş Valiliği önüne gelen vatandaşlar, sloganlar eşliğinde darbeye karşı demokrasi nöbetini sürdürüyor.

- Bitlis

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösteren Bitlis halkı, AK Parti Bitlis İl Başkanlığı önüne akın etti.

Ankara ve İstanbul'daki darbe girişiminin ardından AK Parti İl Başkanlığı önüne ellerinde Türk bayraklarıyla gelen vatandaşlar, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini parti binasına astı.

İmamlar eşliğinde yapılan duaların ardından tekbir ve salavat getiren vatandaşlar, sloganlar eşliğinde darbe girişimini protesto etti.

Araçlarına Türk bayrağı takan sürücüler de korna çalarak toplanan kalabalığı destekledi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban ise yaptığı yazılı açıklamada, iş makineleri ve ekipmanlarla ilçede demokrasi nöbetini 3 gün daha sürdürme kararı aldıklarını belirtti.

Tatvan ilçesinde de bir araya gelen sivil toplum kuruluşları da yaptıkları basın açıklamasıyla sloganlar eşliğinde darbe girişimine tepkilerini ortaya koydu.

Yaşam Alışveriş Merkezi önünde toplanan grup, hayat normale dönüne kadar alanlardan ve sokaklardan çekilmeyeceklerini belirtti.

Basın açıklamasında konuşan Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, "Dün Türkiye'de bir darbe denemesiyle karşı karşıya kaldık. Ama Allah'a çok şükür bu milletin feraseti, sağduyusu ve milletin sokağa dökülerek ben darbe istemiyorum demesi onların geri çekilmesine vesile oldu" ifadelerini kullandı.

- Van

Van'da Beşyol Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleriyle sloganlar eşliğinde darbe girişimini kınadı.

Memur- Sen İl Başkanı Osman Ayşin yaptığı konuşmada, darbe girişiminin milletin feraseti, devletin ve emek örgütlerinin dik duruşuyla püskürtüldüğünü belirtti.

Millet iradesine yapılan darbe girişiminin büyük bir mücadele örneği ortaya konularak engellendiğini aktaran Ayşin, yaşananların ülke demokrasi tarihi için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

"Halkın teveccühünü hiç bir sivil ve demokratik yollarla elde edemeyen seçkinci ittihat ve terakki artıklarıyla bedduacı, şarlatan teröristler, güç ve iktidar heveslerini gerçekleştirmek için katliamı yöntem olarak benimsemişlerdir" diyen Ayşin, şunları kaydetti:

"Ülkenin seçilmiş başbakan ve bakanlarını idam eden, sivil ve anayasal kurumlarını işgal eden, binlerce insanı işkenceden geçiren zihniyet, cevabını bugün canlarını hiçe sayan ülkenin cumhurbaşkanı ve başbakanına sahip çıkan halktan en sert şekilde almıştır. Kendi iradesine saygı duymayanı affetmeyen ve onlara karşı çıkmayı ne pahasına olursa olsun bir hak ve görev bilen bir bilincin sahibi olan milletimiz, İslam şair Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi, 'Tükürün milleti alçakça vuran darbelere! Tükürün onlara alkış dağıtan kahpelere' dizelerindeki gibi kahpelerin yüzüne tükürdü.Milletin üzerinde vesayet kurulmasını asla kabul etmeyiz. Alanlardayız, milli iradenin yanındayız."

Ayşin, "Türkiye'nin birlik ve beraberliğine savaş açan, FETÖ mensuplarının ve onların destekçilerinin milletçe bertaraf edilmesi zamanı geldi. Millete rağmen namluyu millete doğrultan hainler, vesayet girişimiyle ülkenin kazanımlarına kastedenler hesap vermelidir. Gün meydanları boş bırakmama günüdür. Gün, vesayet odaklarının ait oldukları yere, tarihin çöp sepetine atılana kadar mücadele etme günüdür" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinden Maraş Caddesi'ne oradan da Beşyol Meydanına gelerek demokrasi nöbetini sürdürdü.

- Hakkari

Hakkari Valiliği önünde toplanan bir grup, darbeye karşı demokrasi nöbeti bekleyişini sürdürüyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.