Muş

Göçerlerin zorlu eve dönüş yolculuğu

16:05 21 Eylül 2016
Göçerlerin zorlu eve dönüş yolculuğu

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki göçerler, yaylalarda geçirdikleri yaklaşık 6 aylık sürenin ardından havaların soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı.

Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl ilkbahar aylarında Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt’ten gelerek Muş yaylalarına çıkan göçerler zorlu dönüş yolculuğu için hazırlıklarını tamamladı.

Göçerlerden Hüsnü Çelik, Varto ilçesine bağlı Omcalı köyünde yayla kiraladıklarını ve ilkbahardan bu yana hayvanlarını otlattıklarını anlattı.

Havaların soğumasıyla eve dönüş yolculuklarının başladığını belirten Çelik, şunları söyledi:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi yazın çok sıcak olması nedeniyle hayvanlarımız etkilemekte, verimi düşmekte. Bu açıdan biz her yıl Muş olmak üzere Bitlis, Erzurum Ağrı gibi Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki serin illere geliyoruz ve burada kiraladığımız yaylalarda yaklaşık 5-6 ay kaldıktan sonra tekrar kendi memleketimize dönüş yapıyoruz. Şu anda dönüş yapmak için toparlanmaya başladık. Dönüşümüz gece gündüz yürümek üzere yaklaşık 45 gün sürecek."

Yaylada elde ettikleri sütü mandıracılara ve yakın köylerden gelenlere satıklarını belirten Çelik, "Koyunlarımız çok fazla olduğu için genelde koyunları biz erkekler sağıyoruz. Kadınlar da bize yardımcı oluyor ve kazanlarda biriken sütleri bidonlara doldurarak satışa hazırlıyorlar. Biz göçerler olarak ömrümüzün büyük bir bölümünü yaylalarda geçiriyoruz. Dağda yaşam zor da olsa biz alışkınız." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.