MuÅŸ

CHP Grup BaÅŸkanvekili Altay:

21:48 24 Ekim 2016
CHP Grup BaÅŸkanvekili Altay:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, "Suriye ve Irak'ta yaşananlar, bölgede büyük ve önemli etnik bir çatışmanın habercisi gibi görülüyor. Bu yüzden daha önceden yaptığımız gibi hükümeti, ana muhalefet partisiyle görüş alışverişinde bulunmaya çağırıyoruz." dedi

Önceki gün babası vefat eden CHP İl Başkanı İsmail Atanur'a taziye ziyaretinde bulunmak üzere Muş'a gelen Altay, taziyenin ardından partisinin il başkanlığına geçti.

Altay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki 79 milyon insanın huzura büyük ihtiyaç duyduğunu ancak Türkiye'nin huzurunun olmadığını söyledi.

Toplumun tamamının bir huzursuzluk ortamı içinde olmasının doğal olarak siyasetçilere de daha büyük ve önemli sorumluluklar yüklediğini ifade eden Altay, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede ekonomik sorunlardan tutun da terör sorununa, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerden kaynaklı olarak beklenen büyük göç dalgasına, etnik çatışma risklerine ve çok sayıda verilen sivil kayıplar... Bütün bunları Türkiye'nin yaşamaması gerekiyor. Türk dış politikası başından beri Cumhuriyet Halk Partisi'nin uyardığı çerçevede yani yurtta barış dünyada barış anlayışı içerisinde bir dış politika yürütebilseydik, bugün Suriye'de yaşananların büyük kısmı, Irak'ta yaşananların büyük bir kısmı yaşanmıyor olacaktı. Suriye ve Irak'ta yaşananlar, bölgede büyük ve önemli etnik bir çatışmanın habercisi gibi görülüyor. Bu yüzden daha önceden yaptığımız gibi hükümeti, ana muhalefet partisiyle görüş alışverişinde bulunmaya çağırıyoruz."

Altay, Türk dış politikasının 90 yıllık gelenekleri bir tarafa bırakılarak hayalperest, mezhepçi ve inanç eksenli olarak şekillenmesinin, bölge barışına ve Türkiye'deki iç barışa büyük zarar vereceğini ifade ederek Türkiye'nin, Suriye'deki olaylarla ilgili olarak daha barışçı ve diplomasiyi ön plana çıkaran bir politika yürütmesi gerektiğini söyledi.

Altay, "Bir ülkenin topraklarına iki şekil dışında giremezsiniz. Ya Birleşmiş Milletler (BM) kararı ya da merkezi hükümetin daveti gerekir. Bu iki davet olmadan oraya sıcak takip dışında girmeye kalkarsanız, bölgede sizinle ilgili algı negatif olur." dedi.

Bölgede Kürt sorunundan kaynaklanan terör, can ve mal güvenliği sorunu bulunduğunu belirten Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürt sorunu yeni bir sorun değil, 79 milyonu canından bezdiren bir sorun. Ateş düştüğü yeri yakıyor ve şehit ailelerinin yaşadıklarını, yaşamayanların anlaması mümkün değil. Böyle anlamsız bir kavga ve savaş yüzünden her gün kaybettiğimiz evlatlarımızın, bizim evlatlarımız olduğunu unutmamalıyız. Doğu ve batıdaki analar ağlıyor. Birilerinin 15 yıldır bu sorunu daha da çözümsüz ve içinden çıkılmaz bir hale getirmesini anlamak mümkün değil. Başında söyledik, şimdi yine söylüyoruz. Kürt sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisinde çözülür. Kürt sorunu ne Kandil'de ne İmralı'da ne de Dolmabahçe Sarayı'nda çözülür. Parlamentoda bütün siyasi partilerin eşit temsille katılacağı bir komisyonun derhal kurulması lazım. Bununla beraber bir ortak akıl heyetinin parlamentonun dışında oluşturulması lazım. Bir gerçekleri araştırma komisyonunun derhal kurulması lazım."

Türkiye'nin başkanlık sistemini tartıştığını anımsatan Altay, doğrusunun parlamenter sistem olduğunu, milletin demokrasi bilincini göstereceğine inandığını sözlerini ekledi.

Altay, daha sonra Muş Valisi Vali Seddar Yavuz'u makamında ziyaretti.


YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.