Muş

Vali Yavuz 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı

14:42 01 Kasım 2016
Vali Yavuz 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı

Muş Valisi Seddar Yavuz, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "O gece garnizon komutanını aradım, telefonuma çıkmadı. Daha sonra 'bunları aradığımı ispat edemem' dedim ve bu kez santralden aramayı denedim. Bir defa açtılar ve meşgule düşürdüler." dedi.

Vali Yavuz, Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Üniversiteli Aktif Gençler Topluluğu tarafından düzenlenen "Vali Seddar Yavuz Gençlerle Buluşuyor" programına katıldı.

Vali Yavuz, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin Ortadoğu'nun yeniden dizaynı çerçevesinde Türkiye'yi parçalamak için yapıldığını söyledi.

15 Temmuz gecesinde Vali Konağında yaşadıklarını anlatan Yavuz, şunları kaydetti:

"O gece garnizon komutanını aradım, telefonuma çıkmadı. Daha sonra 'bunları aradığımı ispat edemem' dedim ve bu kez santralden aramayı denedim. Bir defa açtılar ve meşgule düşürdüler. Buradan da ulaşamadım, Daha sonra emniyet müdürünü aradım 'müdür bey ne oluyor dedim' bir şeyden haberinin olmadığını söyledi. 'Hemen ne olduğunu öğren o zaman' dedim. Daha sonra olayın bir darbe girişimi olduğu kesinleşti. Emniyet müdürünü ve özel harekat müdürünü çağırdım. 'Bütün zırhlı araçları çıkarın ve şehrin giriş çıkışlarını tutun' dedim."

- Hepimiz ölebiliriz

Özel Hareket Şube Müdürüne "Tabloyu nasıl görüyorsunuz, nasıl yapacağız." diye sorduğunu aktaran Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

"O da dedi ki 'efendim ölene kadar buradayız'. O kadar duygulandım ki anlatamam size. Sonra baktım komutanlardan kimseye ulaşamıyorum. Kimsenin de canı yansın istemiyorum. Çünkü asker yine bizim askerimiz. Özel Harekat Müdürüme dedim ki 'kime ulaşırsan ulaş de ki kışlasından çıkanı kesinlikle vuracağız. Bunun asla geri dönüşü yok.' Sonra çok vahim bir gelişme daha oldu. Özel Harekat Müdürü ve Terör Şube Müdürü dedi ki 'bunlar Valilik Konağını kesinlikle bombalar sizin ve ailenizin buradan çıkması lazım.' Ben de dedim ki asla buradan çıkmam, asla terk etmem. Hepimiz ölebiliriz ama sonuna kadar buradayız."

Vali Yavuz, ilerleyen saatlerde konunun kendi lehlerine gelişmesinin ardından Kolordu Komutanın kendisini arayarak, "Sayın Valim emrinizdeyiz. Biz bu kalkışmayı, darbeyi desteklemiyoruz. Birliklerimize talimat verdik. Onlar hiçbir harekette bulunmayacaklar." dediğini anlattı.

Yavuz, şunları kaydetti:

"Tabi o gerginliği düşünün 'vur emri' vermişsiniz. Bu kolay verilecek bir karar değil. Hayatım boyunca kimseye tokat vurmuş biri değilim. Fakat 'bir birinizi vurun' emrini vermek kolay bir şey değil. O kadar zor bir karar ki her şeyi göze almışız. Bu kez jandarma komutanı aramaya başladı. Ama o saatten sonra hepsini çizdim. Çünkü ben ulaşmam gerektiği zaman birine ulaşamıyorsam artık o, benim açımdan bitmiştir."

Programa Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.