Muş

Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

16:34 16 Mayıs 2017
Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

Muş'ta tarım ve hayvancılığın geleceğinin tartışıldığı "Muş Ovası Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı" başladı.

Valilik, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nca (DAKA), MŞÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Vali Seddar Yavuz, kente önemli yatırımların yapıldığını söyledi.

Muş'un tarım ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Yavuz, şöyle konuştu:

"Muş'ta 'Alparslan 2 Barajı' yapılıyor ve böylece 78 bin hektar alan sulanacak. Bu kapsamda biz acaba bu ovada ne üretebiliriz, ne yetiştirmeliyiz, çiftçimizi nasıl eğitmeliyiz, ürün desenimiz ne olmalı? Bütün bu tartışmaları seçkin bilim adamlarımızın bulunduğu bir ortamda tartışalım istedik. Onlar bizi aydınlatsın, yolumuzu çizsin, biz de o yoldan gidelim. İşte bu çalıştayın ana fikri ve temel felsefesi budur."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise Türkiye'nin birçok tarımsal ürünün anavatanı olduğunu ifade etti.

Tarımın iki temel alanı olan bitkisel ve hayvansal üretimde potansiyeli etkin kullanmak, planlı üretime geçmek ve tarımsal yeterliliği en üst seviyeye çıkarmak için "Milli Tarım Projesi" başlatıldığını anınsatan Tunç, şunları kaydetti.

"Bu kapsamda bitkisel ve hayvansal potansiyelimiz, mevcut üretim durumu ve dış ticaret boyutu öncelikli olarak ele alınmış ve atılacak adımlar somut olarak belirlenmiştir. Özellikle yapısal sorunların giderilmesi, planlı ve yeterli üretime geçiş yolları, üretim fiyat aralığındaki dalgalanmaların en aza indirilmesi, üreticinin beklentilerinin karşılanması ve tarımsal ithalatın azaltılarak ihracatımızın artırılması bu projenin temel hedeflerindendir."

MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da Muş'un en temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar ve bunların çözümü ile nitelikli insan gücünün temini için bilimi öne alan çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Çalıştay yarın sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.