Muş

Muş'ta 11 milyon yıllık fosiller bulundu!

05:29 25 Mart 2019 4 Yorum Var
Muş'ta 11 milyon yıllık fosiller bulundu!

Muş'un Varto ilçesinde yapılan arazi araştırması sırasında Orta Miyosen Dönemi'ne ait 11 milyon yıllık midye kabuğu ve salyangoz fosilleri tespit edildi.

Muş'ta yapılan arazi araştırmaları sırasında yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait fosiller bulundu. Muş'un Varto ilçesine 10 kilometre mesafedeki Yedikavak bölgesinde karların erimesiyle ortaya çıkan fosilleri gören vatandaşlar, durumu Muş Alparslan Üniversitesi'ne (MŞÜ) bildirdi. 

Bunun üzerine MŞÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Ertan Öncel ile araştırma ekibi bölgede inceleme yaptı. 

Araştırma sonucunda bölgede bulunan fosillerin şimdiki Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait olduğunu tespit eden araştırma ekibi, aldıkları örnekler üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu fosillerin yaklaşık 11 milyon yıllık olduğunu belirledi. 

Dölek, yaptığı açıklamada, alanın turizm açısından da önemli olduğunu belirterek, fosillerin kayıt altına alınması gerektiğini söyledi. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yürüttükleri tabiat varlıklarının envanter çalışmaları kapsamında bölgeyi incelediklerini anlatan Dölek, şu bilgileri verdi:

"Varto ilçesine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede, karların erimesiyle ortaya çıkan deniz canlılarına ait fosiller bulduk. Yaptığımız karbon testleri ve paleontolojik yaş tayin metotlarıyla fosillerin yaklaşık 11 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirledik.

Orta Miyosen olarak ifade edeceğimiz jeolojik dönem içerisinde oluşmuş veya bugünkü Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan bölgeyi kapatan Acısu Gölü'ne ait ekolojik şartlarda var olmuş canlı topluluklarına ait fosiller. Deniz mesafesinden yaklaşık bin 650 metre yüksekteyiz. Anadolu'nun jeolojik tarihi için önemli olduğunu düşünüyoruz." 

İskender Dölek, midye kabukları ve salyangoz olarak ifade edilecek fosil grupları dışında mikro fosillerin de bölgede bulunduğunu kaydederek, fosillerin paleojeolojik ve paleojeomorfolojik koşulları ifade etmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. 

Bu tür yerlerin kayıt altına alınması gerektiğini dile getiren Dölek, "Sadece yer bilimleri açısından değil ilin turizm potansiyeli açısından da önemli varlıklardır. Dünyada değişen turizm anlayışı ile insanlar deniz ortamından kaçıp daha doğal ortamları tercih ediyor. Bu bakımdan, macerayı seven, keşif yapmak isteyen ve doğayı seven insanların gelip buraları görmelerini bekliyoruz." dedi. 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • efe 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu gibi fosilleri ben 93/94 yıllarında askerliğimi yaptığım, Şemdinli ilçesi , Yeşilova bölgesinde üst bölgesi etrafında gözlemledim (rakım olarak yüksek bir yer ) ve hayretler içinde kaldım, nasıl olur gibisinden. Demekki zamanında o bölgenin su altında olduğunu gösteriyor, ben bunun nuh tufanından kaldığını düşünüyorum.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Haskad 5 yıl önce Şikayet Et
    memleketimin taşı toprağı fosil kalıntıları ile dolu, bazı ülkelerde altın değerinde, bazılarında ise yüzene bakan yok! Araştırmacılarımız buldular da bunuyorlar. bizim oranın tabiriyle. arapların petrol denizinde yüzüp de kıymetini bilmediği gibi.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Engin eren 5 yıl önce Şikayet Et
    Erzurum İli Tekman İlçesine bağlı Kırıkhan köyünde öğretmenlik yaptım. köyün etrafında bulunan kireç taşından kayalar yağmur suyunda edildikçe içinden deniz canlısı fosilleri dökülüyor.
    Cevapla
  • Bekir 5 yıl önce Şikayet Et
    Hatay Belen müftüler köyü yolu üzerinde de 340 metre rakımda Deniz kabuğu ve deniz yıldızı fosili var. İskenderun Sarıseki Denizciler mahallesi arasında da yol açılınca salyangoz fosilleri açığa çıkmış hâlâ yerlerinde duruyorlar yetkililer ilgilenirse bana ulaşsınlar. Tam olarak adım Bekir Zülfü Çelik
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.