O bir deha: Duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor

Atipik otistik Taylan, Türkçede “mutlak kulak” olarak adlandırılan ve milyonda bir rastlanan, müzik dehalığı özelliğine sahip...

O bir deha: Duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor
O bir deha: Duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor
GİRİŞ 31.07.2015 17:57 GÜNCELLEME 31.07.2015 18:09

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaz kursunda piyano yeteneği keşfedilen Taylan, absolute kulağı ile gerek müzik aletinden çıkan gerekse tabii olarak mevcut olan doğadaki her türlü sesi, kendi frekanslarında işiterek nota diline dökebiliyor.

Atipik Otistik hastası 16 yaşındaki Taylan Hartavi, milyonda bir görülen yabancı literatürde “Absolute Pitch”; Türkçede “mutlak kulak”  olarak bilinen müzik dehalığı özelliğine sahip. Müzik kulağı ve yeteneğiyle öğretmenlerini şaşırtan Taylan, geleceğin piyanisti olmaya aday. Taylan çok az kişide bulunan absolut kulağı ile duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor.

Haşim İşcan Aile Eğitim Merkezi’nde müzik öğretmeni Emre Köstence tarafından keşfedilen Atipik Otistik hastası Taylan şimdi ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nin konservatuar sınavlarını kazanabilmek için aralıksız çalışıyor. Taylan’ın en büyük hayali ise ileride ünlü bir piyanist olmak. Nerede bir piyano görse hemen başına oturan Taylan, hünerli parmaklarıyla dinleyenleri kendine hayran bırakıyor.

O çok özel bir çocuk

Taylan’ın özel bir çocuk olduğunu 2,5 yaşında fark ettiğini söyleyen anne Fadime Hartavi, “Müzik öğretmeni oğlumun kapıya vurulunca çıkan tık tık sesini bile notaya çevirebildiğini fark etti. Müzik öğretmenimizin gösterdiği yoğun ilgi ve alaka ile Taylan’ım geleceğin Fazıl Say’ı, İdil Biret’i olmaya aday hale geldi. Atipik otizmde genelde kendi dünyalarında oluyorlar. Fakat Taylan piyano ile bütünleşti ve rahatsızlığını arka plana attı. Sosyalleşti. O çok özel bir çocuk” dedi.

Sanatsal faaliyetlerde otizmliler çok yetenekli olabiliyor

Gelecekte iyi bir piyanist olmak istediğini belirten Taylan Hartavi, “Piyano çalınca çok mutlu oluyorum. Saatler boyu çalıyorum. Hedefim konservatuvar sınavını kazanmak. Müziğin okulunu okumak istiyorum. Tek üzüntüm evimde bir piyanom yok. En büyük arzum bir piyanoya sahip olmak” diyor.

Taylan’ın, en çok Mozart ve Beethoven’ı sevdiğini söyleyen Müzik öğretmeni Emre Köstence, “Taylan 10 saat aralıksız piyano çalışabilir. Taylan’ın tek eksiği evinde piyanosunun olmaması. Eğer daha iyi eğitim alırsa beste yapabilecek yeteneğe sahip. Otizm engel sanılıyor ama sanatsal faaliyetlerde otizmliler çok yetenekli olabiliyor” dedi.

“Taylan için elimizden geleni yapacağız”

Taylan ile gurur duyduğunu ve her türlü desteği vereceklerini belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Taylan gurur kaynağımız oldu. Onun gibi özel çocukları istihdam etmek, topluma kazandırmak ve yeteneklerini desteklemek sosyal bir devlet anlayışında önemli bir sorumluluktur. Taylan şimdi konservatuvarlara hazırlanıyor. Eminim kariyerinde çok önemli işler yapacak ve ülkesini gururla temsil edecek. Böyle yetenekli ve özel bir gencin ilimizde olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Taylan için elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'