Mercan Dede müziğini tuvale aktardı

Sufi müziğinin ilahi geleneğini çağdaş müziğin tınılarıyla harmanlayarak eski ile yeniyi, Doğu ile Batı'yı birleştiren Mercan Dede, bu kez resimleriyle sanatseverlerin karşısına çıktı.

Mercan Dede müziğini tuvale aktardı
Mercan Dede müziğini tuvale aktardı
GİRİŞ 20.10.2011 10:59 GÜNCELLEME 20.10.2011 10:59

Sanatçı, 15 yıl aradan sonra ''Aşıklar Kabilesi'' adını verdiği sergisiyle Ankara'ya konuk oldu. CerModern'de 5 Aralık'a kadar açık kalacak sergide, 51 mixed media eser ve tasarımı sanatçı tarafından yapılmış özel bir bölümde gösterilecek olan ''Temple'' isimli video ve ses performansı yer alıyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mercan Dede, dünyanın dört bir yanından, insanlığın gelişimi için coğrafya, kültür, milliyet ayrımı demeden hayatlarını sevgi ve barışa adamış insanların hikayesini anlattığını söyledi.

Bugüne kadar müzisyen kimliğiyle tanındığını, ancak resimle daha iç içe olduğunu belirten sanatçı, 'Müzikte alaylıyım, eğitimim yok. Asıl eğitimim görsel sanatlar. Fotoğraf eğitimime 1984'de İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Gazetecilik bölümünde öğretim üyesi olan fotoğraf sanatçısı Kayhan Güven'le başladım'' dedi.

Kanada'nın güzel sanatlar alanında saygın eğitim kurumlarından biri olan Concordia Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Yüksel Lisans programını bitirdiğini anlatan sanatçı, esas ilgi alanının da görsel sanatlar olduğunu bildirdi.

Aynı dönemde müziğe ilgisinin arttığını ve ''Mercan Dede ile tanıştığını'' ifade eden sanatçı, ''Görsel sanatları ihmal ettik, müziğin peşinden koştuk. 15 yılın ardından görsel sanatlara dönüş var'' diye konuştu.

''Aşıklar Kabilesi'' sergisinin geçen Nisan-Mayıs ve Haziran aylarında İstanbul'da sanatseverlerle buluştuğunu kaydeden Mercan Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sergi çok ilgi gördü. Ardından herkes bu serginin devam etmesi gerektiğini, başka şehirlerdeki insanların da görmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Ankara'ya geldik. Ankara'da olmaktan mutluluk duyuyorum.

Ben sanatın özellikle Doğu'ya gitmesini çok istiyorum. Orada muazzam bir potansiyel var. Sanat sadece büyük şehirlerde kalmamalı buradan yolculuğa devam etmeli. Bu sergiyi Mardin'e, Van'a, Gaziantep'e de götürmeyi çok istiyorum. Geleceğe dair plan yapan biri değilim, en büyük sorumluluğumuz şu anın hakkını verebilmek ama sergi herhalde kendisini o tarafa da götürecek.''

Sergideki eserlerde farklı bir teknik kullandığına değinen Mercan Dede, ''Mixed media denilen ve farklı formların bir araya geldiği bir teknik. İçerisinde resim, kolaj ve baskı teknikleri, serigrafi ve yoğun biçimde fotoğraf var. Bütün tekniklerin buluşması gibi. Nasıl Mercan Dede müziği gelenekselle moderni, akustikle dijital olanı buluşturuyorsa resimlerimde de farklı teknikler bir araya geliyor. Müzik yaparken hayatta gördüklerimi seslerle anlatmaya çalışıyordum, şimdi resim yaparken duyduklarımı resimlerle anlatmaya çalışıyorum. Resim ve müzik ikisinin kurguları çok paralel. Resme yansıtabildiklerim müzikten öğrenmeye çalıştıklarımın bir şekilde aktarımı'' diye anlattı.

Sergide, eserlerin görüntülerinden alınmış bir video gösterisi de olduğunu belirten sanatçı, ziyaretçilerin bu videoyu Mercan Dede müzikleri eşliğinde izleyeceğini söyledi.

-''Aşıklar Kabilesi''-

 Mercan Dede'nin videodan resme, yerleştirmeden müziğe kadar uzanan çeşitlilikle oluşturduğu ''mixed media'' sergisi ''Aşıklar Kabilesi'', 5 Aralık'a kadar CerModern'de sanatseverlerle buluşacak.

Şablonlar, sprey boya, fotoğraflar ve kolajların yer aldığı farklı bir konseptle oluşturulan sergi, Mercan Dede'nin 15 yıllık aradan sonra gerçekleştirdiği bir çalışma niteliğini taşıyor.

Kullanılan imgelerle ''hayata bakışını'' farklı bir teknikle sanatseverlere sunduğunu belirten sanatçının sergisinde ''Temple'' isimli video ve ses performansı da yer alacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak