60 yıldır mum ışığında yaşıyorlar

Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesindeki 60 nüfuslu Küme Evleri sakinleri, üç kuşaktır mum ışığında yaşıyor.

60 yıldır mum ışığında yaşıyorlar
60 yıldır mum ışığında yaşıyorlar
GİRİŞ 12.03.2013 13:26 GÜNCELLEME 12.03.2013 17:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Altunhisar ilçesinin Keçikalesi beldesine bağlı Erenler Mahallesi'nin Küme Evleri mevkisinde yaşamlarını sürdüren 60 kişi, yaklaşık 60 yıldır mahallelerine elektrik gelmesini bekliyor.

Mahalle sakinlerinden Necati Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oturdukları yerlerin tapulu olduğunu, yetkililere birçok kez müracaatta bulunduklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Tapu ve projelerini yetkililere gösterdiklerini ancak elektriğin yine de verilmediğini ileri süren Necati Şimşek, ''Ailelerimizle beraber toplandık gittik elektrik veremiyoruz dediler. Halen de müracaat ediyoruz. Lastik keserek ışıklandırma yapmaya çalışıyoruz ancak çocuklar hasta oluyor, zehirleniyor. 500 metre aşağıda, 500 metre yukarıda elektrik var, ikisinin arasındayız ama elektrik yok. 60 senedir burada tapulu arazimizde oturuyoruz. Yaz, kış burada kalıyoruz, elektrik nedir bilmiyoruz'' dedi.

Şimşek, bu nedenle çocuklarının da eğitimden geri kaldığını, ilkokul ve lise çağındaki 17 çocuğun mum ışığında ders çalıştıklarını belirtti.

''Babam 60 yaşında elektriği hiç görmeden öldü''

Hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Yunus Şimşek (43) de, 60 yıldır elektriklerinin olmadığını ve bu nedenle mağdur olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

''Burada elektriğimiz olmadığından dolayı mağduruz. Şarj aletlerimizi beldeden doldurup geliyoruz. Burada babam 60 yaşında elektriği hiç görmeden öldü. Ben 43 yaşındayım, 9 tane çocuğum var elektriği ben de görmedim, çocuklarım da. Evimizden 180 metre uzaklıktaki ana yol kenarından elektrik hattı geçiyor, ama elektrik alamadık. Bütün yetkili kişilere seslendik, sesimizi duyuramadık. Yetkililerden yardım bekliyoruz.''

Elektrik olmadığı için yaşanan dramlar

Yunus Şimşek'in eşi Dudu Şimşek (42) ise elektrik olmadığı için 4 bebeğinin öldüğünü ileri sürdü.

13 çocuğundan 4'nü kaybettiğini, 9 çocuğunun hayatta olduğunu anlatan Dudu Şimşek, ''Karanlıkta göremediğim için çocuğu sırt üstü yatırıyorum sanmışım, yüz üstü yatırıyormuşum'' dedi.

Dudu ve Yunus Şimşek'in çocuklarından lise 1. sınıf öğrencisi Recep Şimşek de, bir gece karanlıkta dengesini kaybedip yüzünü sobada yaktığını, bu nedenle okula gidemediğini ve Açık Öğretim Lisesi'nde öğrenimine devam ettiğini anlattı.

Recep Şimşek, ''Lise 1 öğrencisiyim. Buraya geldiğimde gündüzleri de çalışamıyorum, geceleri de. Geceleri mum ışığında gözüm ağrıyınca soba söndü mü diye bakacaktım, yüzümü yaktım. O nedenle insan içine çıkamadım, utandım. Okula gidemediğim için derslere de çalışamadım, dersten de soğudum. Benim adım da Recep, ben de Recep Tayyip Erdoğan gibi başbakan olmak istiyorum, ama olamıyorum. Buradan sayın Başbakanım Recep Tayyip Erdoğan'a (lütfen buraya ışık verin) diyorum'' diye konuştu.

Küme Evlerinde yaşayan bir başka aileden Nermin Şimşek ise elektrik olmadığı için evlerinde üç ailenin yaşadığını belirterek, ''20 yıldır ben buradayım, elektriğimiz yok. 8 çocuğum var, aynı evde kayınlarımla üç aile yaşıyoruz. Elektrik istiyoruz, sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz de çocuklarımızı okutmak istiyoruz, biz de çamaşır makinesi ve buzdolabı kullanmak istiyoruz'' dedi.

Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş

Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahse konu yeri ziyaret ettiklerini belirterek, ''MEDAŞ yetkilileri ile görüştüm. Kaymakamlık ve Keçikalesi Belediyesi olarak, ortak proje ile oranın elektrik sorununu gidereceğiz'' dedi.

Keçikalesi Belediye Başkanı Lütfi Öztürk

Keçikalesi Belediye Başkanı Lütfi Öztürk ise Küme Evlerinde bulunan evlerin yasal olarak herhangi bir sıkıntısı olmadığını, elektriğin bağlanması için yetkililerle birçok kez görüşüldüğünü söyledi.

Öztürk, şunları kaydetti:

''Su ihtiyaçlarını biz karşıladık. Oradaki evler kaçak değil. Belediyemizde su abonelikleri var. Ben iki sene elektriklerin bağlanması için uğraştım ama sonuç alamadım. Bize verilen bilgi hane sayısı az olduğu için bağlayamayız dediler.''

MEDAŞ Altunhisar İşletme Şefi Adem Yavuz da, kendilerine yapılan bir müracaat olduğunu doğrulayarak, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadan saldırıya geçenler. 3 kişi 5 kişi bir yere yerleşmişde 60 yılda 60 kşi mi olmuş. Yerleşim yeri olmayan bir yere insanlar yerleşmiş 500 metre yukarıda 500 metre aşağıda elektrik varsa sizin elektrik olmayan arada ne işiniz var .araştırmak lazım öyle atlamamak lazım
    Cevapla
  • atila sss 11 yıl önce Şikayet Et
    İç Anadolu Bölgesinde bir yer olduğu için önemli değil,Doğu Anadolu,Güneydoğu Anadoludan bir yer olsaydı bu sorunu sabaha kalmaz çözerlerdi.... Yazık yazık bu insanlara,işiniz gücünüz doğu anadolu,güneydoğu anadolu sanki başka bölgelerde elektrik su sıkıntısı çeken yer yokmuş gibi...Alın size ıspatı...Nedir bu yağcılık,nedir bu yalakalık ? oy için mi bunların hepsi ? Oy içinse bunların hepsi avucunuzu yalayın onların oyu belli genelleme yapmayalım ama % 80 hatta bazı yerlerde %90'ı,95 BDP... onu geçtim kıymet bilseler bari,elektriğe suya para vermezler kaçak kullanırlar sonrada çıkıp isyan ederler.Ülkenin her yerine hizmet götürmek hükümetin tabiki görevi ama bunu yaparken eşit ve adaletli davranılsın...
    Cevapla
  • yusuf tekil 11 yıl önce Şikayet Et
    hak verilmez alinir. diyenler hakli cikti,guneydogudaki mezralara tek haneye bile elektrik verilirken anadolunun göbeginde 60 hane elektriksiz gelde isyan etme.
    Cevapla
  • Mustafa E 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık. Yazık , hane az elektrik veremeyiz, yuh. 1 de 180 mt ara var, yazık ki yazık. veremeyiz deyenler orada otursa kesin 6 günde bağlanırdı. Bunun hesabı küççük olmaz.Ne eziyet, bilen bilir...
    Cevapla
  • Mustafa TEZCAN 11 yıl önce Şikayet Et
    önce dağa çıksınlar 30 yıl terör estirsinler sonra siyasi parti kursunlar. "döwlet bize bahmir, bizi hakir görir" deyip önce dağa çıksınlar 30 yıl terör estirsinler, kan döksünler sonra siyasi parti kursunlar, sonra özerkliklerini ilan edip kendi bayraklarını assınlar, sonra bi kofti bi devlet, amerika abileri gerisini halleder...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…