Yağışlar, denize bereket getirdi

Çanakkale'de, av yasağının sona ermesini bekleyen gırgır ve trol avcıları, yağışların devam etmesi halinde yasak bitince denizden bu yıl bol balık çıkarmayı umuyor.

Yağışlar, denize bereket getirdi
Yağışlar, denize bereket getirdi
GİRİŞ 19.05.2013 12:26 GÜNCELLEME 19.05.2013 12:26

Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gırgır ve trol tekneleri için 15 Nisan'da başlayan av yasağının, 1 Eylül'de sona ereceğini söyledi.

Ruhsatlı 17 dalyana sahip ilde, ağ ve olta teknelerinin çok miktarda bulunduğu bilgisini veren Uysal, komşu illerdeki balık halleri kapalı olduğu için Çanakkale'de yoğunluk yaşandığını belirtti.

Uysal, kış mevsimine göre yaz aylarında balığın daha fazla olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çanakkale'de bu sene balık sıkıntısı çekeceğimizi sanmıyorum, balık olacak. Aşırı yağmurlar sanki denize bir bereket getirdi. İnşallah böyle devam eder. Özellikle 12 metrenin altında kalabalık bir balıkçılık filomuz var. Dolayısıyla balık popülasyonu iyi. Dalyanlar da iyi gidiyor. Balık fiyatlarında da çok büyük yükselme olmadı. Gırgır ve trolle avcılığın serbest olduğu dönem ile şimdi arasında balık fiyatlarında pek fark yok. Bizim bölgede istavrit, sardalye bol. Pullu balık iyi gözüküyor. Hala lüfer var ve göç ediyor. Mevsim balığı itibarıyla şu anda kıtlık yok. Özellikle dalyanlarda iyi avcılık oluyor."

-"Balık popülasyonunda sıkıntı yok"-

Balık popülasyonunda sıkıntı yaşanmamasında, alınan önlemlerin etkili olduğuna işaret eden Uysal, avcı av tekniğini geliştirdikçe, avın da avcıya karşı kaçacak yollar bulduğunu anlattı.

Sardalye, hamsi türü balıkların sayılarının arttığını ancak bazı türlerde azalma kaydedildiğini vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:

"Avcılığın yanı sıra yunus popülasyonunun ciddi oranda artması, deniz kirliliği de balıkçılığın azalmasında etkin. Bütün suçu da balıkçıya, aşırı avcılığa yüklememek lazım. Balıkçı da çok suçsuz değil. Onun dışında evsel atıklar, deniz kirliliği, ekolojik dengenin bozulması, balığı da bir canlı olarak etkiliyor. Göç yolunu değiştiriyor, farklı yerde yumurtluyor ama bu sene sanki aşırı yağmurdan denizlere bir bereket geldi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu