Alzheimer hastaları artık kaybolmayacak

Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir kadın Alzheimer hastalarının kaybolmasını engelleyecek bir bileklik tasarladı.

Alzheimer hastaları artık kaybolmayacak
Alzheimer hastaları artık kaybolmayacak
GİRİŞ 10.07.2013 11:37 GÜNCELLEME 10.07.2013 11:37

Alzheimer hastaları kaybolduğunda yakınlarına hemen ulaştırılabilmeleri için proje geliştiren Nazilli Mahalle Muhtarları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Turan Mahallesi Muhtarı Serpil Akçasakız, hastanın kimlik bilgilerinin yanı sıra adres ve telefonlarının yer aldığı bileklik tasarladı.

Serpil Akçasakız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yoğun olarak bulunan alzheimer hastalarının sıklıkla kaybolduğunu ve hasta bulunana kadar büyük sıkıntı yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Alzheimer hastaları bugünü değil geçmişini yaşıyor. Mesela 30-40 yıl öncesini yaşayan alzheimer hastaları bağ ve bahçelerine, zeytinliklerine gittiklerini sanıp onların üzerine yapılmış binaların arasında kayboluyorlar. Vatandaşlar bulup muhtarlıklara getirdiğinde üzerlerinde kimlik bilgileri olmadığından polise haber veriliyor, ailelerini bulmak çok zor oluyor. Bu sıkıntıyı görünce kendi kendime ne yapabileceğimi düşündüm. Çözüm olarak aklıma bu bileklik fikri geldi. Bir iş adamından maddi destek alarak, bileğe takılınca hastalar tarafından çıkarılamayan bileklikleri yaptırdık. Üzerinde kimlik bilgilerinin yanı sıra yakınlarının telefon ve adres bilgileri yer alıyor. Bu sayede hastalar kaybolsa dahi yakınları ile kısa sürede iletişim kurulabiliyor."

"Biz elimizden geleni yaptık, bilim adamları geliştirmeli"

Tasarladıkları bileklikleri Nazilli'deki birçok alzheimer hastasına ulaştırdıklarını dile getiren Akçasakız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk etapta 400 bileklik yaptırdık ve bunların çoğunu ilçedeki alzheimer hastalarına ulaştırdık. Bileğe takılıp hastanın çıkaramayacağı şekilde tasarlanan bileklikleri ilçemizin dışında tüm Türkiye'deki alzheimer hastası yakınlarına ulaştırmayı planlıyoruz. Biz alzheimer hastalarının kaybolmaması adına elimizden geleni yaptık ancak bilim adamları bu projeyi geliştirmeli. Mesela hastaların kaybolduklarında uzaydan takip edilmelerini sağlayacak çipli sistemler hayata geçirilebilir. Böylelikle kaybolan alzheimer hastalarına onları kimse bulmasa dahi rahatlıkla ulaşılabilir. Bizler de birgün yaşlanacağız ve bu hastalığa yakalanmayacağımızı kimse garanti edemez. Bunun için bu işe el atılıp gelişmiş sistemler oluşturulması büyük önem taşıyor."

"Muhtarımıza çok teşekkür ediyoruz"

Alzheimer hastalarının yakınları ise bileklik sayesinde artık içlerinin rahat olduğunu belirterek memnuniyetlerini dile getirdi.

Kocası Ali Emen'in 1 yıl önce alzheimer hastalığına yakalandığını belirten Hatice Emen, bilekliklerin hasta yakınları için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Eşim bir kere kayboldu. Uzun süre arayıp bulamadık. Sonra bir yakınımız kendisine rastlamış. Alıp eve getirdi. Eğer o zaman bileklik olsaydı, ilk rastlayan kişi bizimle rahatlıkla irtibat kurabilirdi. Muhtarımıza bu hizmet için çok teşekkür ediyoruz. Çünkü hastalar bazen farkına varmadan uzaklaşabiliyorlar. Bundan böyle yabancı biri dahi rastlasa bizimle irtibat kurup yerini bildirebilir. İçimiz rahatladı ve sorumluluğumuzun hafiflediğini hissettik" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!
Ölen borçlusunun mezarını açtı, mezarı ateşe verip canlı yayın yaptı!