Seyyar satıcıydı, zabıta müdürü oldu

İzmir'in Bayraklı Belediyesi'nin Zabıta Müdürü Abdülhakim Kaya'nın hayatı 9 yıl önce girdiği KPSS ile bir anda değişti. Eski bir seyyar satıcı olan Kaya, 2004 yılında girdiği KPSS'de 87 puan alarak zabıta, daha sonra terfi edip zabıta müdürü oldu.

Seyyar satıcıydı, zabıta müdürü oldu
Seyyar satıcıydı, zabıta müdürü oldu
GİRİŞ 07.08.2013 11:09 GÜNCELLEME 07.08.2013 11:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1993 yılında girdiği üniversiteyi kazanan Abdülhakim Kaya, maddi imkansızlık sebebiyle üniversiteyi bırakarak seyyar satıcılık yapmaya başladı. Tablacılık, manavcılık, ve İzmir kordonda seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlamaya çalışan Kaya'nın o günlerdeki derdi nereye tezgah açsa kaldırmaya çalışan zabıtalar oldu. Tam 11 yıl kaçıp kovalanarak ekmek parasını çıkarmaya çalışan Kaya, 2003 yılında bir KPSS kitabı alarak hem seyyar satıcılığa devam etti hem de dersine çalıştı. Kaya, zabıtadan kaçarken her defasında kitabını da yanına almayı unutmadı. Kaya, 2004 yılında girdiği KPSS'de 87 puan alarak Karşıyaka Belediyesi'ne zabıta olarak atanmayı başardı. 11 yıl zabıtadan kaçan, seyyar satıcı Abdülhakim Kaya, bir anda kendisini yıllarca kovalayan zabıtaların içinde buldu. Kaya, artık kaçan değil, kovalayan oldu. Karşıyaka Belediyesinde dört yıl zabıta olarak görev yapan Kaya, daha sonra Bayraklı Belediyesinde zabıta amirliğine yükseldi. Kaya, son 7 aydır Bayraklı Belediyesi'nin zabıta müdürü olarak görev yapıyor.

ZABITA GELİNCE KAÇARDIM

Kaya, nasıl zabıta olduğunu şöyle anlattı:

“93-99 yılları arasında üniversite okumaya çalıştım. Ancak, maddi imkansızlıklardan dolayı üniversiteyi terk etmek zorunda kaldım. 99-2004 arasında maddi imkansızlıklardan dolayı seyyar satıcılık yapmaya başladım. Seyyar satıcılıkta, tablacılık vardı, manavcılık vardı, Kordon'da çeşitli ürünler satarak sürekli zabıtadan kaçma serüvenim oldu. Tabi o dönemde zabıtadan kaça kaça bizde de bir bıkkınlık, bir tükenmişlik oldu. Bende bir KPSS kitabı aldım tam 600 sayfalık bir kitaptı. Tezgahta çalışırken zabıta geldiği zaman kitabı atardım tezgah altına kaptığım gibi kaçardım zabıtadan. En son 2004 yılında girdiğim KPSS'den 87 puanla Karşıyaka Belediyesi'ne zabıta olarak atandım. 2008 de Bayraklı Belediyesi'ne girdim, 2009'da zabıta amiri olarak görev yaptım ve şimdi 7 aydır zabıta müdürü olarak görev yapıyorum.”

“SEYYARKEN KAÇTIĞIM ZABITALARIN MÜDÜRÜYÜM”

Önceki mesleğine göre zıt bir meslek seçtiğini ifade eden Kaya, “Önceden kaçandım şimdi kovalayan oldum” dedi. Şu an pazara çıktığında seyyarların kendisini eskiden beri tanıdığını anlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu an pazara çıktığımda seyyarlar beni tanıyor. Önceden onlardan biri olduğumu biliyor. Onun dışında seyyarken kaçtığım zabıtalar şu an benim teşkilatımın içerisinde ben onların başındayım. Onlardan kaçarken şu anda burada müdür olarak görev yapıyorum.”

“ÜÇ ZABITADAN DAYAK YEDİM”

Seyyar satıcılık yaparken zabıtaya karşı kendi yöntemlerini geliştirdiklerini söyleyen Kaya, “Konak'ta seyyar satıcılık yaparken zabıtalar çevik kuvvetle birlikte geliyordu. Artık onlar için biz de kendi yöntemlerimizi devreye sokuyorduk. Bas konuş telsiz almıştık mesela köşede biri bekliyordu zabıta gelince haber veriyordu. Biz de toparlanıp kaçıyorduk. Bir gün yine kaçarken önüme yaşlı bir kadın çıktı. Ben de çarpmamak adına durdum. O sırada üç zabıta beni yakaladı. Yatırdılar beni yere, orada bir dayak yedik. O anı olarak kaldı bende. Şu an yaptığımız iş dolayısıyla hatırlıyoruz o günleri" dedi.

“GÜZELLİKLE HALLEDİYORUZ”

Eski bir seyyar satıcı olmasından dolayı seyyarların sorununu bilerek hareket ettiklerini dile getiren Kaya, işi zora sokarak değil güzellikle hallettiklerini belirtti. Geçmişin bilinciyle şu andaki görevini yapmaya çalıştığını söyleyen Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sürekli seyyarlarla mücadele içindeyiz. İzmir'in her noktasında seyyarlar var. Ama Bayraklı'da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar seyyar kaldı. Onlarda engelli olan vatandaşlarımız. Onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Çünkü; bu işin zorluğunu bende biliyorum bazen faturamızı ödeyemiyorduk, işte bugün bu malı bitirsem kiramı ödesem gibi bir psikolojiyle evime gidiyordum. Şimdi bu insanları derdini bilerek çalışma yapıyoruz, çok zorluk çıkarmadıkları sürece işin yaptırım kısmını uygulamıyoruz. Güzellikle hallediyoruz. Pazarlarda yer vermeye çalışıyoruz. Geçmişin bilinciyle şu andaki zabıta müdürlüğü görevimi yapmaya çalışıyorum.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • Dağkentli 10 yıl önce Şikayet Et
    he bizde yedik... kpssden 87 alacakda yerleşecek tabi şartsız şurtsuz da zabıta olacak hey yvrum hey bari haber yapmayın böyle şeyleri.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”