Telleri olmadan ses çıkarabilen müzik aleti

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, (BTM) notaların sese dönüşmesini sağlayan teller yerine lazerle ürettiği arp müzik aleti görenleri hayrete düşürüyor.

Telleri olmadan ses çıkarabilen müzik aleti
Telleri olmadan ses çıkarabilen müzik aleti
GİRİŞ 22.09.2013 11:01 GÜNCELLEME 22.09.2013 11:01

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), bir ilke daha imza attı. BTM'nin özel üretimi 'lazer arp' görenleri hayrete düşürüyor. En eski telli çalgılardan biri olan arpı geliştirerek tellerinin yerine lazer yerleştirilmesi ile ortaya çıkan çalgı herkesin ilgi odağı oldu. Türkiye'de eşi benzeri olmayan teknoloji koleksiyonunda en çok ilgiyi lazer arpın gördüğünü ifade eden BTM Proje Koordinatörü Rıfat Bakan, 150'ye yakın düzenekten yaklaşık yüzde 40'ını kendi imkanları ile yaptıklarını söyledi. Üretimi çok güç olan arp aletinin de kendi üretimleri olduğunu belirten Bakan, "Her bir notaya karşılık koyulan sensörler, tellerle aynı vazifeyi görüyor. Daha önce bunun bir benzerini Amerika'da görmüştük. Sahip olmak istedik, ama bizden ürettiğimizin 10 katı fiyat istediler. Biz de bunun üzerine gördüğümüzü biraz daha geliştirerek lazer ışıklarına her bir notayı yükledik. Amerika'da gördüğümüzde sadece tek bir nota vardı. Şu anda buradaki her bir alet ilgi odağı, ama bu arpın bir başka yeri olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

GÖRENLER HAYRETE DÜŞÜYOR

Bursa'daki anaokulu öğrencilerinin akınına uğrayan BTM, çocuklara aktardığı bilginin yanın sıra eğlenceli dakikalar da yaşatmaya devam ediyor. BTM'deki öğretim görevlileri sordukları sorular ve gösterdikleri görsellerle çocukların küçük yaşta bilgiye kavuşmalarını sağlıyor. Lazer arpın başına gelindiğinde ise, çocuklar aletin nasıl çaldığını görünce hayrete düşüyor. Ellerini lazer ışınlarına tutan öğrenciler, çıkan sesle hem öğrenmenin, hem de eğlencenin keyfini çıkarıyor. Daha önce böyle bir şey görmediklerini belirten anaokulu öğrencileri, uzun süre lazer arpın başından ayrılmıyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar