Ağrı'nın 60 hanelik köyünde inanılması güç olay

Ağrı'nın köyünde inanılması güç bir durum yaşanıyor. 60 hanelik köyde tam 24 kişi zihinsel ve bedensel engelli...

GİRİŞ 20.02.2014 13:10 GÜNCELLEME 20.02.2014 14:39
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Merkeze bağlı 60 hanelik Başkent köyünde hemen her iki evden birinde engelli bulunuyor. Köy sakinleri bu durumun araştırılması için yetkililerin araştırma yapmasını bekliyor. 

Muhtar Cesim Adıgüzel, yaptığı açıklamada, köylerinde engelli sayısının fazla olduğunu belirtti. Akraba evliliği olmamasına engelli sayısının çok olmasının şaşkınlığını yaşadıklarını ifade eden Adıgüzel, bu durumun araştırılması gerektiğini söyledi.

BAZI EVLERDE 3 ENGELLİ VAR

Bazı evlerde bir bazılarında üç engelli bulunduğuna dikkati çeken Adıgüzel, şöyle devam etti: "Bunlar zihinsel engelli ve bedensel engelli olduğu gibi hem zihinsel hem de bedensel engelli olanlar da var. Bunlardan birisi de benim kardeşim. Köyde bu kadar engelli çıkmasının sebebini öğrenmek için defalarca gerekli yerlere müracaat ettik. Buna rağmen herhangi bir sonuç alamadık.

200 NÜFUSLU KÖYDE 24 ENGELLİ

Devlet büyüklerimizden bu konuya el atmalarını ve biran önce çözüm bulmalarını istiyoruz. Bir şehirde toplasanız 24 engelli çıkmaz ancak 200 nüfuslu bu köyde 24 özürlü çıkıyorsa hakikaten düşündürücü bir durum." Adıgüzel, engellilerin tamamının ailelerinin desteğiyle yaşama tutunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Engellilerin tamamı özürlü maaşı alıyor.

Bazı ailelerin engelli maaşlarından başka geçim kaynakları bulunmuyor. Aldıkları maaşta çocuklarının bakım ve bez parasını bile karşılamıyor. 70 yaşındaki yaşlı teyzemiz 38 yaşındaki özürlü kızıyla ufak bir oda da tek başına perişan halde yaşam mücadelesi veriyor.

Bu ailelerin ne duygular içerisinde olduklarını bilemeyiz. Yetkililer durumu kötü olan ailelere duyarsız kalmamalı ve daha iyi koşullar içerisinde yaşayabilecekleri ortam oluşturmalı." Köyde konuşamayan ve yürüyemeyen 20 yaşındaki engelli Ayhan Babayiğit'in kardeşi Gönül Babayiğit (15) ise ağabeyine verilen maaşla yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti.

ENGELLİ AĞABEYİ İÇİN AKÜLÜ ARABA İSTİYOR

Babayiğit, engelli ağabeyi için yetkililerden akülü araba talebinde bulundu. Engelli kızı bulunan 70 yaşındaki Hanife Şükran Adıgüzel ise 38 yaşındaki engelli kızıyla zor şartlarda yaşadığını belirterek, "Kızıma hamileyken eşimi kaybettim. Kızım engelli anlamıyor, konuşamıyor. Geçim kaynağımız sadece kızımın özürlü maaşı o da yetmiyor. Bu tek gözlü oda da zor şartlar altında geçimimizi sağlıyoruz. Yetkililerin bize destek çıkmasını, ev yapmasını istiyorum" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • murat ethem 10 yıl önce Şikayet Et
    AKRABA EVLİLİĞİNE KARŞI ÇIKANLAR RESULULLAHIN TAVSİYESİNE KARŞIDIRLAR. resulullah akraba evliliğini tavsiye etmiştir. nitekim benim ailemden bir kişi hariç hepsi akrabalarla evlendi. o akraba dışı evlenenin ilk kızı özürlü dünyaya geldi.
    Cevapla
  • yamtar oguz 10 yıl önce Şikayet Et
    ihtimal. 2 ihtimal var ya uranyum madeni üzerinde oturuyorlar derinlik nedeni ile etkisi zayıf ama olasılık oranını yükseltiyor. Ya da 3 harflilerle alakalı 1 sıkıntı var.
    Cevapla
  • tankoy oytun 10 yıl önce Şikayet Et
    köy çok engebeli mi?. çocukları düşürüp hepsakat mı ediyorsunuz yoksa. yani o kadar çeşit ihtimal var ki. genetik değil de bu bile olabilir. köy dışına çıkanlarda engelli doğum azalıyor mu?
    Cevapla
  • orhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Allahtan. Allahtan gelen bir şey muhtar akraba evliliği değil diyor belki suyu taşı toprağı belki de genetik yapıda olabilir ama Takdiri İlahi hayret Allah yardım etsin
    Cevapla
  • fatih genç 10 yıl önce Şikayet Et
    saaman. akraba evliliğimiz yok diyor adam iyi oku
    Cevapla
  • sanane 5 yıl önce Şikayet Et
    cok iyi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!