12 bin yıllık tarihe dinamit koydular!

Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki Olba Antik Kenti'nde bulunan 12 bin yıllık tapınak kabartmalı kaya mezarı, define avcıları tarafından dinamitle patlatıldı.

12 bin yıllık tarihe dinamit koydular!
12 bin yıllık tarihe dinamit koydular!
GİRİŞ 02.05.2014 18:17 GÜNCELLEME 02.05.2014 19:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

5 Mart 2011'de öğrencileriyle birlikte Olba Antik Kent'e düzenlediği gezide Olba Su Kemeri'nin yaklaşık 50 metre güneyinde bulunan 12 bin yıllık tapınak kabartmalı kaya mezarında patlatılmak üzere hazırlanmış dinamit düzeneği bulan Olba arkeolojik Kazı Başkan Yardımcısı Murat Özyıldırım Jandarmaya bilgi vermesinin ardından gelen ekipler patlayıcı düzeneği kaldırmıştı. Define avcıları 3 yıl önce yapamadığını 26 Nisan'da yaptı ve tarihi mezarı dinamitle patlattı.

'KORKTUĞUMUZ OLDU'

Patlamada mezarın büyük bir bölümü hasar görürken, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Olba Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten, kapatılan Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun açılması gerektiğini söyledi. Define avcılığıyla büyük bir mücadele verdiklerini, konuya dikkat çekmek için gerek bilimsel yayınlarla gerekse konferans ve basın aracılığıyla konunun ciddiyetini duyurmaya çabaladıklarını ifade eden Erten, "Yıllardır Jandarma Genel Komutanlığı dahil olmak üzere yetkililere Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun kapatılmasının definecilerin Olba'da rahat çalışabilmesine imkan verdiğini anlatmaya çalışıyoruz. Olba Kazısı'nın son sekiz aydır bir bekçisi var. Ancak son olayda görüldü ki bekçinin bulunması, kentin definecilerden korunması için kesinlikle tek başına yeterli önlem değil. Korktuğumuz oldu ve Olba'nın en değerli eserlerinden biri büyük tahribata uğratıldı" diye konuştu.

'KARAKOLUN KAPATILMASI BÜYÜK BİR HATA'

Olba Arkeolojik Kazı Başkan Yardımcısı Murat Özyıldırım da ekip olarak yıllardır ilgililere Uzuncaburç Jandarma Karakolu'nun yeniden açılmasının gerekliliğini anlatmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bu karakolun kapatılması, bölgenin arkeolojik korumacılığı açısından affedilmez bir hata olmuştur. Az sayıda personeliyle Kırobası Jandarma Karakolu'nun yarım saat mesafedeki Olba'yı koruması, mümkün değil. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • sinan 9 yıl önce Şikayet Et
    iş yok güç yok. ne yapacak adam asgari ücretle adam karnını bile doyuramıyor ne yapacak ? yer altındaki şeyin insanlara faydası olmayacaksa ne işe yarar millet aç ne kültürü ne turizmi ?
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 9 yıl önce Şikayet Et
    12 bin yıl önce ülkemiz sınırlarında buzul çağı mı yaşandı?. Buzul Çağı yeryüzündeki toprakların %30'undan fazlasının buzlarla kaplandığı bir dönemdir. 10 bin yıl önce buzul çağı bitmiştir. M.Ö 10 bin, 8 bin yılları arasında Batı Avrupa’da buzul çağı devam ederken, Anadolu’ya nemli, ılıman bir iklim hakim olmaya başlamıştı. Aynı durum, Mezopotamya ve Nil boylarında da oluşmuştu. Ancak bu bölgeler o tarihlerde tamamen ormanlarla kaplıydı. Anadolu’nun bazı yöreleri sık ormanlarla kaplı olsa da seyrek ormanlarla kaplı mera alanları da vardı. Buzul çağından beri devam eden göçebe toplayıcılık bu bölgelerde yerini tarım kültürüne terk etmeye başlamıştı. bu nedenledir ki Anadolu dünyanın en verimli topraklarıdır. çünkü Anadolu toprakları buzul çağı boyunca ormanlarla kaplıydı! bugünkü verimlilik ve endemiklik dünya buzul çağını yaşarken bizim tarımsal faaliyetlerimiz başlamasıyla süregelmiştir! bu toprakların değerini bilelim. bilelim dostlar!
    Cevapla
  • Fikrim Geldi 9 yıl önce Şikayet Et
    BEKÇİ ŞART.... Çevir etrafını parmaklıkla, 2 de bekçi koy vardiyalı çalışsın. Gelen turistlerden 5 er TL alsan hem bir gelir olur, hem 2 bekçiye istihdam açmış olursun... Yoksa bunlarla başetmek zor...
    Cevapla
  • kuzey güney 9 yıl önce Şikayet Et
    öküz desen öküze ayıp olur. idamlık öküzler
    Cevapla
  • ERDAL DOĞAN 9 yıl önce Şikayet Et
    bu adamlara çok ağır ceza verilmeli. devlet bu gibi durumlarda maalesef gerekli yaptırımı uygulayamıyor kesinlikle para cezasının yanında ağırlaştırılmış hapis cezası verilmeli adamlar bu kadar cesareti nereden alıyorlar herhalde korktukları bir şey yok umarım hükümet gereğini yapar ve bir daha böyle olaylara mahal vermez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Erdoğan'dan 1915 mesajı!
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat