11 yaşındaki mucitten görme engellilere müjde

11 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Eray Aktokluk, kendi imkanlarıyla ürettiği akıllı bileklikle görme engellilerin sorunlarına çözüm buldu.

11 yaşındaki mucitten görme engellilere müjde
11 yaşındaki mucitten görme engellilere müjde
GİRİŞ 02.06.2014 12:44 GÜNCELLEME 02.06.2014 14:29

Kocaeli İzmit’te faaliyet gösteren özel bir okulda eğitim gören 11 yaşındaki Eray Aktokluk, bilime olan ilgisi ile yaşıtlarından sıyrılıyor. Elektronik alanına küçük yaştan beri meraklı olan Eray Aktokluk, ailesinin desteğini alarak kendi icatlarını üretmeye başladı. Ailesinin evin bir odasına kurduğu atölyede çalışmalarını devam ettiren Eray, görme engellilerin sorunlarına çözüm getirebilmek için kendi imkanlarıyla bir akıllı bileklik üretti. Küçük yaşlarda oyuncaklarının sürekli bozulduğunu ve neden bozulduğunu keşfetmek için onların içini açmaya çalıştığını belirten Eray, şunları söyledi: “Önce robot yapmaya başladım. Yeni sistemleri keşfettikçe değişik robotlar yapmaya başladım. Robotların insanlara yararlı olmasını istedim. Dünyada insanların çabuk erişip kullanabileceği kolay sistemler yapıp, insanların hayatını kolaylaştırabilecek sistemler yapmak istedim.”

Okula birlikte gittiği görme engelli bir arkadaşına fikirlerini açtığını ve ondan görme engellilerin sorunlarını dinlediğini anlatan Eray Aktokluk, şunları söyledi: “İlk başta görme engelli insanlarla ilgili bir şey yapabileceğimi farkettim. Benim akıllı bilekliğim görme engelli insanların hayatını kolaylaştıracak bir şeydir. Bu akıllı bileklik kişisel ikazlar verir. Bunları size titreşim ve ses olarak verir. Akıllı bilekliği taktığınızda ve sadece bir düğmeye basarak trafik moduna geçirdiğiniz zaman size trafikteki ışığın rengine göre ses ve titreşim verir. İkinci özelliği ise yangın özelliğidir. Ne kadar görme engelli insanlar ve biz ateşi hissetsekte, bir yangın çıktığında bir evde her yer ateş olabilir ve görme engelli insan nerenin ateşsiz olduğunu oradan geçip geçemeyeceğini bilemez. Ateşin gücüne göre akıllı bileklik uyarı verdiğinden, görme engelli insan nerenin soğuk olduğunu anlayabilir ve oradan geçebilir. Akıllı bileklik ışık olduğunda sessiz olur, karanlık olduğunda titreşim verir ve öter. Siz düğmeyi bıraktığınızda etrafın karanlık olduğunu ve giyinebileceğinizi anlamış olursunuz.”

Birçok yarışmadan ödül kazanan Eray Aktokluk, Akıllı Bileklik projesiyle Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin düzenlediği Geleceğin Mucitleri Yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu. Kendisi gibi elektronik alanına merakı olan çocuklara da öneriler yapan Eray, “Meraklı olduğunuz zaman, merakınızdan hiçbir zaman vazgeçmediğinizde devamı geliyor” ifadelerini kullandı.

Eray’ın beş yaşından beri elektronik alanına meraklı olduğunu söyleyen annesi Ömür Aktokluk da, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ona her konuda destek olmaya çalıştık. İhtiyacı ne olursa karşılamaya çalıştık. Biz onun her konuda arkasındayız. Eray ileride bilim adamı olmak istiyor. Ben oğlumla gurur duyuyorum ve her konuda ona destek olacağız.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi