Tam 56 yıldır 'ölü' yaşıyor

Yunanistan göçmeni Recep Türk’ün kimlik alma mücadelesi 56 yıldır devam ediyor.

Tam 56 yıldır 'ölü' yaşıyor
Tam 56 yıldır 'ölü' yaşıyor
GİRİŞ 11.07.2014 10:24 GÜNCELLEME 11.07.2014 10:26

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde 56 yıldır kimliksiz yaşayan Yunanistan göçmeni Recep Türk’ün kimlik alma mücadelesi sürüyor. Kimlik almak için defalarca başvurduğunu söyleyen Türk, "56 senedir Türkiye’de yaşayan ölüyüm" dedi.

1945 yılında Yunanistan’ın Sofular Köyünde doğan ve çeşitli nedenlerden dolayı Meriç Nehrinden göçmen olarak Türkiye’ye kaçan Recep Türk, nüfus cüzdanına kavuşacağı günü bekliyor. Doktorların kararı ile Türk soyadını kullanan Recep Türk, yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

Yunanistan’ın Sofular köyünde ikamet ettiği gözüktüğü için Türk kimliği çıkartamadığını söyleyen Recep Türk, "Ailece 1958 yılında Meriç Nehrinden göçmen olarak Türkiye’ye kaçtık. 1958 yılından beri ailece Türkiye’de yaşıyoruz. Bayan kardeşlerim Türk vatandaşlarıyla evlenince, erkek kardeşlerim de müracaatlarını yapınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldular ve kimliklerini aldılar. Ben defalarca başvuru yapmama rağmen Türk vatandaşı olamadım" dedi.

"TÜRK SOYADINI DOKTORLAR KOYDU"

Hastanede eşinin soyadıyla muayene olamayacağı için doktorlar tarafında soyadının ’Türk’ konulduğunun altını çizen Recep Türk, "Türkiye’de 56 yıldır Recep Türk adıyla yaşıyorum. Doktorlar Edirne’den sağlık sevkimi alarak Ankara’ya getirmemi istediler. O zamanlar eşimin soyadını kullandığım için sağlık raporlarımı vermediler. Doktorlar hastanede aldığı kararla bundan sonra senin soyadın ’Türk’ olsun dediler. Senelerden beri Türk soyadıyla yaşıyorum" ifadelerini kaydetti.

"56 SENEDİR YAŞAYAN ÖLÜYÜM"

2 yılda bir Edirne İl Emniyet Müdürlüğüne giderek Kiremitçisalih köyünde yaşadığımı bildiren ve muhacir kartının tarihini güncelleten Türk, "Yunanistan’da kaydım göründüğünden dolayı Yunanistan hükümeti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmam için evraklarımı vermiyor. Uzunköprü Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulundum cevap bekliyorum. 56 senedir Türkiye’de yaşayan ölüyüm" ifadelerine yer verdi.

Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız ise yaptığı açıklamada, Bakanlıktan cevap beklediklerini dile getirerek, "Uzunköprü’de 9 aydır görev yapıyorum. Köy ziyaretleri kapsamında Recep Türk vatandaşımızla tanıştık. Nüfus müdürlüğü olarak gerekli işlemleri yaparak Bakanlığa gönderdik ve Bakanlıktan gelecek cevabı bekliyoruz" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı