1500 yıllık çınar ağacı görenleri şaşırtıyor

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi Saraylı Köyü'nde 1500 yıllık çınar ağacı, 14 metrelik gövde çapıyla görenleri hayrete düşürüyor.

1500 yıllık çınar ağacı görenleri şaşırtıyor
1500 yıllık çınar ağacı görenleri şaşırtıyor
GİRİŞ 08.08.2014 18:02 GÜNCELLEME 08.08.2014 18:02

Gölcük İlçesi'ne 5 kilometre mefafede bulunan  tüm ilin büyükşehir kapsamına alınmasıyla ilçenin mahallesine dönüşen Saraylı Köyü'nde bu tür çınar ağaçlarının yanı sıra  Osmanlı döneminden kalma, o dönemin mimarisini yansıtan tarihi ahşap evler de bulunuyor. 53 adet tarihi ahşap evin sadece birkaçı restorasyon görürken, diğerleri ise kaderine terkedilmiş bulunuyor.  Saraylı Köyü'nün sembolü ise 1500 yıllık tarihi çınar ağacı. Hemen önünde Atatürk Büstü de bulunan çınar ağacının gövdesinin kalınlığı   görenleri hayrete düşünüyor.  Sıcaklarda bu ağacın altında oturup çay içmek ise köy sakinleri ile buraya gelen konukların en mutlu oldukları an oluyor.

Köy sakinlerinden Erdem Yılmaz, daha önce yapılan ölçümlerinde çınar ağacının yaklaşık 1500 yıllık olduğunun tesbit edildiğini ve tarihi eser kapsamında olduğunu belirterek, "Bu çınarın Türkiye'nin en büyük ve ve yaşlı ağaçlarından birisi olduğuna inanıyoruz. Yaklaşık 100 yıl önce içersinde ayakkabı tamircisi varmış. Köyümüz sit alanı içersinde bulunuyor. Ayrıca 53 adet tarihi ev bulunuyor. Köy bu asırlık çınar ağacı çevresine kurulmuş. Çınarın altı her zaman serin ve doğal klima gibi" diye konuştu.

Köylerine bir çok insanın aşırı sıcaklarda dev çınar ağacı altına serinlemeye geldiğini söyleyen köy kahvesini işleten İbrahim Özer ise "ağacın 14 metre çevresi var. İçi boş bir ağaç. Çınar çevresinde de tarihi taşlar bulunuyor. 53 adet Kültür Bakanlığından tescilli tarihi bina var. Burada bulunan eski kalıntılardaki bulgulara göre Saraylı Köyü'nün yerleşim yeri olarak olarak kuruluşu milattan önceye dayanıyor" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor