20 yıl önce boşalttıkları köylerine dönüyorlar

Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Parmakkaya köyü sakinleri, 20 yıl önce terör tehdidi nedeniyle boşalttıkları köylerine dönmeye başladı.

20 yıl önce boşalttıkları köylerine dönüyorlar
20 yıl önce boşalttıkları köylerine dönüyorlar
GİRİŞ 16.08.2014 12:43 GÜNCELLEME 16.08.2014 12:43

Parmakkaya'ya 21 Temmuz 1994'te yapılan terör saldırısında 2 kişinin hayatını kaybetmesi ve 2 kişinin yaralanması sonrasında yurtlarını terk ederek İstanbul'a giden köy halkı, çözüm sürecinin ardından köye gelerek evlerini onardı ve evlerine yerleşti.
 

Erzincan'a 50 kilometre mesafedeki köyde, 20 yıl önceki saldırıda hayatını kaybedenler için mevlit okutuldu.

Mevlide, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Kemah Kaymakamı Hayrettin Çiçek ve Belediye Başkanı Osman Kemal Aslan ile köylerine dönen vatandaşlar katıldı.

Saldırıda yaşamını yitirenler için dua edilmesinin ardından konuşma yapan Vali Akdemir, köy halkının 20 yıl sonra tekrar memleketlerine dönmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Tekrar buradasınız, hepinize 'köyünüze hoş geldiniz' diyorum. 20 yıl önce burada bir acı yaşandı. Öncelikle burada şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. İki de gazimiz var, gazilerimizi de anıyoruz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

Amaçlarının birliği, beraberliği temin etmek olduğunu kaydeden Akdemir, "Amacımız, bir daha bu acıların yaşanmaması için gerek devlet gerekse millet olarak ne yapmamız gerekiyorsa onları yapmak. Sizlerin 20 yıl aradan sonra köyünüze dönmenizden, bu kararı almanızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu topraklar sizin. Burada hepinizin anıları var" ifadesini kullandı.

"Artık şehit cenazeleriyle karşılaşmıyoruz"

Köyü 20 yıl önceki canlılık ve hareketliliğine kavuşturmak istediklerini bildiren Akdemir, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımız liderliğindeki hükümetimiz bir karar aldı, çözüm süreci. Bu köyümüzde, dağlarımızda, yaylalarımızda çözüm sürecinin güzel sonuçlarını görüyoruz. Son iki yıldır hamdolsun artık bir daha bu acıları yaşamıyoruz.

Artık şehit cenazeleriyle karşılaşmıyoruz. İki yıldır Erzincan'ın bütün yaylaları turizmin hizmetinde, çiftçilerimizin, köylümüzün hizmetinde. 20 yıl aradan sonra boşalan bu köyümüze tekrar vatandaşlarımız geliyor. Güven içinde, eski yıllarda olduğu gibi birlik, beraberlik içerisinde yaşıyor."

Terör saldırısına şahit olan Cahit Tuncer (72), artık eskisi gibi olmadığını dile getirerek, "Ortalık biraz düzeldi. Köylülerimiz de İstanbul'dan, çevreden geri döndü. 5-10 hane geldiler. Allah nasip ederse daha gelenler de olacak. Yeniden köyümüzü kurmak istiyoruz. İnşallah köyümüzü yine dolduracağız" dedi.

"Bu geçici dönüş değil"

Köye geri dönenlerden Hüsnü Tunçarslan da 1994 yılında terör nedeniyle güvenlikte sorun yaşandığı için köylerinin hızla boşaldığını belirterek, "Bu geçen süre içerisinde alınan tedbirler ve güven ortamının sağlanmasından dolayı gurbete giden köylülerimiz kısmen de olsa köylerine döndü.

20 yıldır İstanbul'da şehitlerimizi anma programı yapıyorduk. Programımızı bu yıl ilk defa köyümüzde yaptık. 20 yılın sonunda köyümüze döndük ve bu geçici dönüş değil. Bundan sonra her yıl artarak, çoğalarak köyümüze sahip çıkacağız" diye konuştu.

Parmakkaya köyü muhtarı Bilal İçoğlu ise 20 yıl önce yaşanan acı hadiseye dikkati çekerek, "Köyümüz 21 Temmuz 1994'te teröre 2 şehit, 2 gazi verdi ve terk edildi. 20 yıl sonra 10 hane olarak geri dönüş yaptık. İnşallah bu sayı her geçen yıl daha da artacak. İnşallah bundan sonra da çözüm süreci herhangi bir sekteye uğramaz, biz de burada rahat ederiz" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum