Okutulmayan genç kızın dramı yürek burkuyor

Adana'da tarım işçisi olarak çalışan kadın ve genç kızların eğitim dramı yürekleri burkuyor.

Okutulmayan genç kızın dramı yürek burkuyor
Okutulmayan genç kızın dramı yürek burkuyor
GİRİŞ 14.09.2014 12:39 GÜNCELLEME 14.09.2014 12:40

Türkiye yarın 2014-2015 eğitim öğretim yılına girmek için hazırlanırken Adana'da tarım işçisi olarak çalışan kadın ve genç kızların eğitim dramı yürekleri burkuyor.

Şanlıurfa'dan gelip Adana'da tarım işçisi olarak günlüğü 37.5 liraya 14 saat çalışan Türkan Çelik, "5. sınıfa kadar okudum sonra çalıştığım için okutulmadım. Okuyup öğretmen ya da polis olmak istiyordum, böyle çalışmak çok zoruma gidiyor" dedi. 
 

Türkiye yarın 2014-2015 eğitim öğretim yılına girmek için hazırlanırken Adana'da tarım işçisi olarak çalışan kadın ve genç kızların eğitim dramı yürekleri burkuyor.

Bunlardan biri de Şanlıurfa'dan tarım işçisi olarak Adana'ya gelen Çelik ailesinin 18 yaşındaki kızı Türkan Çelik. Türkan Çelik 9 kardeş oldukları için ailesi sürekli Adana ve Şanlıurfa arasında tarım işçisi olarak göç ettiğinden ve çalıştırılmak zorunda bırakıldığı için sadece 5. sınıfa kadar okuyabilmiş.

Okuyup bir yerlere gelmek yerine üniversiteye gidecek yaşında tarlada çapa yapıp, meyve ve sebze topluyor. 10 yaşından bu yana tarlalarda Adana'nın yazın 50 dereceye varan sıcağında günde 37.5 liraya 14 saat çalışan Çelik'e bu hayat çok zor geliyor ancak çalışmak zorunda.

"OKUYUP ÖĞRETMEN YA DA POLİS OLMAK İSTERDİM"

Şanlıurfa'dan Adana'ya göç edip çadırlarda yaşadıklarını anlatan Çelik, "5. sınıfa kadar okula gittim onda sonra gitmedim. Çalıştığım için okula gitmedim. Okumak isterdim hem de çok. Öğretmen ya da polis olmak istiyordum ama çalışmak zorundaydım olmadı. Burada çalışmak çok zoruma gidiyor. Şanlıurfa'dan buraya geldik çadırlarda yaşıyoruz. Çabalıyoruz, çalışıyoruz çok zor oluyor, ancak dayanıyoruz işte" diye konuştu.

"3 YIL OKUDUM SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLADIM"

Şanlıurfa'dan Adana'ya çalışmaya gelen 38 yaşındaki 8 çocuklu Fatma Çanak ise 3. sınıfa kadar okuduğunu belirterek, "Ailemin maddi durumu iyi olmadığı ve çok kardeşim olduğu için 3. sınıfa kadar okudum. Ondan sonra sürekli tarlada çalışmaya başladım.

Mecbur çalışacağız çalışmasak olmuyor. Çok zor oluyor havalar çok sıcak. 37.5 lira alıyoruz, saat 05.00'den 7'ye kadar çalışıyoruz. 3 sene okudum. Okumak isterdim ama olmadı. Evliyim 8 çocuğum var 4'ü okuyor diğerleri okumuyor" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar