Cami inşaatında kıble yönünü şaşırdılar

Trabzon'un Maçka ilçesindeki bir köyde yaklaşık bir yıl önce köylülerce yapılan camide kıble yönünü hesaplayamadılar.

Cami inşaatında kıble yönünü şaşırdılar
Cami inşaatında kıble yönünü şaşırdılar
GİRİŞ 20.11.2014 12:01 GÜNCELLEME 20.11.2014 12:01

Trabzon'un Maçka ilçesindeki bir köyde yaklaşık bir yıl önce köylülerce yapılan caminin inşaatında acele edilince mihrap, minber ve vaaz kürsüsünün kıble yönü yanlış hesaplandı.

Maçka ilçesindeki Yukarıköy köyü Ermeni Düzü mevkisinde oturan vatandaşlar, evlerinin köydeki 2 camiye uzak olması ve özellikle kötü hava koşullarında köyün camilerine gitmekte güçlük çekmeleri sebebiyle evlerinin yakınında cami yapmak istedi. Bunun için Samsun'un Bafra ilçesinde görev yapan ve yazları bu köye gelen bir imam ile beraberindeki köylüler, köyde oturan hayırsever Refik Yıldız'dan (85) cami yapımı için arazi bağışlamasını istedi.

Yıldız'ın da cami için arazi bağışlaması üzerine bir araya gelen köylüler, kendi aralarında ve hayırsever vatandaşlardan para toplayıp camiyi bir an önce tamamlamak için harekete geçti.

GEÇEN YIL CAMİNİN YAPIMI TAMAMLANDI

Önce bir iş makinesi yardımıyla caminin yapılacağı alanı düzenleyip inşaata başlayan köylüler, inşaatın yapım sürecinde kıble yönünün tespiti için Maçka Müftülüğüne herhangi bir müracaatta bulunmadan geçen yıl caminin yapımını tamamladı.

KIBLE YÖNÜNDE İNŞA EDİLMEDİ

Alt katında Kuran kursu açılabilecek bir alan, üst katında ise kadınlar için ayrı bölüm de olan camiyi bitiren köylüler, inşaat aşamasında kıble yönünü tespit ettirmedikleri için caminin namazgahlarda kıble yönünü belirleyici mimari öğesi olan mihrabı ile imamın cuma ve bayram hutbesi okuduğu minberi ile vaaz kürsüsünü kıble yönünde inşa etmedi.

KÖYLÜLER HALILARIN YÖNÜNÜ KIBLEYE DOĞRU ÇEVİRDİLER

Camide namaz kılmaya başlayan köylüler, bir süre sonra kıble yönünde namaz kılmadıklarını anladı. Bunun üzerine camideki bazı halıların yerini kıble yönünde değiştirip namaz kılmaya başlayan köylüler, şimdi caminin mihrap ve minberini yıkıp kıble yönünde yeniden yapmayı planlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!