Başlık parası kalktı, düğünlerde patlama oldu

Şanlıurfa'da özellikle fakir gençlerin evlenmesine mani olan başlık parası kaldırılınca, düğün sayısında önemli bir artış yaşandı.

Başlık parası kalktı, düğünlerde patlama oldu
Başlık parası kalktı, düğünlerde patlama oldu
GİRİŞ 26.12.2014 04:30 GÜNCELLEME 26.12.2014 21:23
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Şanlıurfa'daki aşiretler, bir yıldır başlık parasını kaldırdı. Bölgedeki düğün sayısı artarken, töre cinayetleriyle biten ve kan davasına dönüşen kız kaçırmalar da tarihe karışıyor.

YAVAŞ YAVAŞ TARİHE KARIŞIYOR

Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda yüz yıllardır süren ve ekonomik durumları iyi olmayan gençlerin evlenmelerinin önünde en büyük engeli oluşturan "başlık parası" yavaş yavaş tarihe karışıyor. Özellikle bölgedeki büyük aşiretler, bir yıldır başlık parası almamaya başladı.

ŞANLIRFA'DA DÜĞÜN SAYISI ARTTI

Başlık parasının kaldırılmasının ardından Şanlıurfa bölgesindeki düğün sayısı da arttı. Bu geleneğin terk edilmeye başlamasıyla, daha önce töre cinayetleriyle biten ve kan davasına dönüşen kız kaçırma olayları da sona ermeye başladı.

BAŞLIK PARASI ARTIK ALINMIYOR

Son olarak bölgenin büyük aşiretlerinden olan Tamah aşiretinden Adnan Anaz ile Fatma Atanin'in düğününde de başlık parası alınmadı.

Şanlıurfa merkeze bağlı Sağlık mahallesinde yapılan ve 2 gün 2 gece süren düğüne aralarında çok sayıda aşiret reisinin de bulunduğu 3 bin kişi katıldı. Gelen konuklar için 20 koyun kesilen düğünde dev kazanlarda kavurma yapıldı.

Uzayıp giden yer sofralarında konuklara kuru fasulye ve kavurmalı bulgur pilavı ikram edildi. Aşiretin konukları ağırlamak için 70 bin lira masraf yaptığı düğünde geline de 50 adet Cumhuriyet altını takıldı.

'SEVEREK EVLENDİK'

Hayatlarının en mutlu gününde doyasıya eğlenen Adnan ve Fatma Anaz çifti, birbirlerini severek evlendiklerini söyleyerek, "Bölgede daha önce başlık parası çok yaygındı. Ama şimdi kalktı. Bizim düğünümüz için de başlık parası ödenmedi" dediler.

DÜĞÜNLER KIŞIN YAPILIYOR

Düğün masraflarını damat tarafı olarak kendilerinin üstlendiğini söyleyen Adnan Anaz, "Başlık parasının kalkmasıyla birlikte düğünlerin sayısı arttı. Bölgede yaşayan insanların büyük çoğunluğu ilkbahar ve yaz sezonunda mevsimlik işçi olarak başka kentlere gittiği için düğünler kış aylarında yapılıyor. Düğünler burada 2-3 gün sürüyor" diye konuştu.

Sabah

YORUMLAR 3
  • Candan 9 yıl önce Şikayet Et
    Başlık parası adı altında türetilen şey gayri islamidir. Dinimiz İslamda mehir emredilmiştir. Ve mehirin sahibi de evlenen kadının kendisidir. Vesselam
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    şu takı törenleri ve bahşişlerde bir kaldırılsa. Devlet yasak koysa ne güzel olurdu.
    Cevapla
  • Bekir Öztürk Sabanoglu 9 yıl önce Şikayet Et
    çok Güzel bir haber, kimki baslik parasini kaldirdiysa ve duyurduysa ondan Allah razi olsun diyorum ... olmasi gereken'de buydu - Allâhu'Teala muvaffak ve hayirli eylesin !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muhalefet medyasından Merkez Bankası'na operasyon girişimi!
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı