Tarihi süt kalesinde esrarengiz olay

Bursa’da Roma döneminde lohusa bir kadının kucağında bebekle öldürüldükten sonra gömüldüğü Süt Kalesi’nin taşlarından anne sütü damlıyor.

Tarihi süt kalesinde esrarengiz olay
Tarihi süt kalesinde esrarengiz olay
GİRİŞ 07.03.2015 09:48 GÜNCELLEME 07.03.2015 09:48

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Uluabat Köyü Mahallesi’nde bulunan tarihi Uluabat Süt Kalesi’ndeki esrarengiz olay görenleri şaşkına çeviriyor. Süt Kalesi’ndeki taşlardan sadece cuma günleri ve üç aylarda akan sütü yüzüne sürenlerin hastalıklardan kurtulduğu, konuşamayan çocukların konuştuğu ileri sürülüyor.

45 yıldır aynı mahallede yaşadığını ve sadece Cuma günleri düzenli olarak taş duvarlardan süt aktığını belirten Uluabat Muhtarvekili Ramazan Hamamcı, “Burası Süt Kalesi, dünyada eşi yok. Rivayete göre, lohusa kadını Rumlar bebeğiyle birlikte kesip gömmüşler. O kadının sütleri akıyor. Sadece cuma saatinde süt akıyor, başka zaman gelseniz göremezsiniz. Akan süt gözlere ve ağrıyan yerlere, konuşamayan çocuklara iyi geliyor. Allah tarafından ölen kadının sütü akıyor. Kesinlikle kireç falan değil, konuşamayan çocuklara da iyi geliyor” dedi.

ESRARENGİZ SÜT KONUŞAMAYAN ÇOCUKLARA ŞİFA OLUYOR

Uluabat’ta yaz aylarının kurak olduğunu, buna rağmen sütün yine Cuma günleri aktığına dikkat çeken Hamamcı, “Yazın sıcakta ateş gibi hava olmasına rağmen yine de süt akıyor. Yetkililere söyledik, ‘geleceğiz’ dediler ama gelmediler. Tarlanın ortasında yol yok, geçit yok. Traktörlerle çamurda buraya geliyoruz. Çocukların içtiği anne sütü bu” diye konuştu.

Uluabat Köyü bekçisi Beytullah Güvenç ise, Süt Kalesi’nde sadece cuma günleri ve üç aylarda süt aktığını dile getirerek, “Emzikli öldürülen kadının sütü akıyor diye biliyoruz. Bu sütün konuşamayan çocuklara göz rahatsızlığı bulunan çocuklara iyi geldiği söyleniyor. Her zaman akmıyor. Sadece üç aylarda ve cuma günlerinde akıyor” şeklinde konuştu.

“YAZIN TARLALAR SUSUZLUKTAN KURUYOR AMA SÜT AKIYOR”

Köy sakinlerinden Mahmut Bulut da, çocukları kadını öldürdükleri için burada süt aktığı şeklinde rivayetler olduğunu belirterek, “Çocuklu kadını öldürmüşler, buraya bırakmışlar. O günden bu güne Cuma günleri hep akar. Sadece Cuma günleri akıyor. Benim bir sıkıntım yok ama ben de ara sıra içiyorum. Ben kendimi bildim bileli akar. Cuma günleri yazın ortasında bile akar. Tarlalar kuruyor susuzluktan ama bu surların taşlarından süt akıyor” ifadelerini kullandı.

Yolu olmayan Uluabat Süt Kalesi’nin bakımsız da kaldığını belirten köy sakinleri, yetkililerin Süt Kalesi ve çevresini restore ederek turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri