60 yıldır çobanlık yapıyor

Muş'un merkez Kale Mahallesi'nde oturan evli 10 çocuk, 40 torun sahibi 72 yaşındaki Ramazan Göçmen, 60 yıldır çobanlık yapıyor.

60 yıldır çobanlık yapıyor
60 yıldır çobanlık yapıyor
GİRİŞ 08.03.2015 10:40 GÜNCELLEME 08.03.2015 10:40

Okula hiç gitmediğini ve 12 yaşındayken babasını kaybettiğini söyleyen Ramazan Göçmen, ailenin en büyük çocuk olduğu için evin geçimini üstelenerek çobanlığa başladığını anlattı. Hayvanlara kışın Kale Mahallesi'nde bakan, yazın ise Kurtik Dağı eteklerinde otlatan Ramazan Göçmen, çocuklarının 9'unun erkek birinin ise kız olduğunu söyledi. 7 erkek çocuğuyla birlikte kaldığını ve onlarla kendisine ait koyunları otlattığını ifade eden Ramazan Göçmen şöyle dedi:

"Mesleğimi çok seviyorum. 60 yılım sürü peşinde dolaşmakla geçti. Çobanlık basit bir meslek görülse de aslında çok zor. Öncelikle hayvanın dilinden anlayacaksın. Herkes bu işi yapamaz. Benim yaşıtlarım çobanlığı bıraktı, çobanlığı çocuklarına bıraktı. Ben bu işi sevdiğim için ölene kadar sürünün peşinde olacağım." 

Her gün saat 06.00'da uyandığını, yaşam şartlarının ise mevsime göre değiştiğini belirten Ramazan Göçmen şöyle devam etti:

"Yıllarca köylerde çoban olarak çalıştım ve sonunda kendi sürümün sahibi oldum. Kışın bütün sürüye ahırda bakar, yazın da dağ otlaklarına yayarım. Çoban her an için hayvanların bekçiliğini yapmak, bakımlarını sağlamak, doğuran hayvanlara yardım etmek, sütlerini sağmak, elbette bu arada kendi ihtiyaçlarını da karşılamak zorundadır. Çocuklarımı da kendim gibi iyi bir çoban olarak yetiştiriyorum. Yakında onlar da kendi sürülerinin sahibi olacak."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar