Dünyada ilk kez kafa nakli yapılacak!

Dünyanın ilk kafa nakli operasyonuna hazırlanan İtalyan cerrah Sergio Canavero'ya tıp dünyasından tepki geldi.

Dünyada ilk kez kafa nakli yapılacak!
Dünyada ilk kez kafa nakli yapılacak!
GİRİŞ 11.04.2015 13:24 GÜNCELLEME 11.04.2015 13:30
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

30 yaşındaki Valery Spiridonov, insanlık tarihinin ilk kafa nakli için gönüllü olmayı kabul etti. İtalyan cerrah Dr. Sergio Canavero önderliğinde gerçekleşecek olan nakil ameliyatına yaklaşık 150 doktor ve hemşire katılacak.

Ancak bilim insanları, Spiridonov için endişeli olduklarını belirtiyor. Yapılacak olan nakilde Spiridonov'un kafası, başka bir vücuda yerleştirilecek. Operasyonun en az 36 saat sürmesi öngörülüyor.

"NAKİLDEN SONRA YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Bir Werdnig-Hoffman hastası olan Spiridonov'un hayatının sona ermesi yüksek ihtimal gibi görünüyor, hatta nörologlar yaşayacağı tecrübenin ölümden daha öte bir acı olacağını söylüyor.

Uzmanlar, nakil yapılan vücudun Spiridonov'un kafasını reddedebileceğini ve acı içinde bir ölümün onu bekliyor olabileceğini belirtiyor.

"YAŞANMAMIŞ BİR ÇILDIRIŞA NEDEN OLABİLİR"
Amerikan Beyin Cerrahları Derneği Başkanı Dr. Hunt Batjer, bu durumun kimsenin başına gelmesini istemediği söylüyor ve ekliyor "Şahsen ben kimsenin bana bunu yapmasına izin vermezdim"

Dr. Batjer'e göre asıl mesele, bir kafanın (omurga ve şahdamarı ile birlikte) başka bir bedenle birleştirilmesinin bugüne dek yaşanmamış bir çıldırışa neden olabileceği...

"KİMYASI TAMAMEN BOZULACAK"
New York Üniversitesi Medikal Etik Direktörü Arthur Caplan ise nakli gerçekleştirecek olan cerrah Canavero için "deli" sıfatını kullanmaktan çekinmiyor. Caplan, kafa nakli yapılan bir hastanın kimyasının tamamen bozulacağı ve şimdiye dek görülmeyen bir akıl yitirmeye sebep olacağını söylüyor.

KAFA NAKLİ YAPILAN MAYMUN ÖLMÜŞTÜ
Tarihin ilk kafa nakli deneyi bundan 45 yıl önce, 1970 yılında bir maymun üzerinde denenmiş, ancak bedenin kafayı reddetmesi sebebiyle hayvan yalnızca 8 gün hayatta kalabilmişti. Omurilik ve bedenin doğru birleştirilmemesi sebebiyle nefes alması dahi mümkün olmamıştı.

YORUMLAR 73
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    cokb merak ettım oluyloemı degısım olacak diriylemı
    Cevapla
  • Miraç 8 yıl önce Şikayet Et
    Tmm da bu neyin kafası ...☺
    Cevapla
  • yuvarl#AK 8 yıl önce Şikayet Et
    kafa nakli yapılacak olan beden geçmişte zina yapmış ise bunun vebali kime kalacak? Ateyizler bunu da açıklayın madem..
    Cevapla
  • bekir 9 yıl önce Şikayet Et
    Bencede Yaşamaz ama şunu merak ediyorum. Adamin ruhu eski bedenindemi kalacak yoksa yeni bedendeki ruha mi birlesecek? Eger ikincisi olursa adam ruhen baska biri olur.
    Cevapla
  • aykırı 6 yıl önce Şikayet Et
    yok ruh ayaklarda kalır bence
    Cevapla
  • Mehmet Çabuk 9 yıl önce Şikayet Et
    8-10 denemeden sonra başarılı olma ihtimalleri var. Bu bir basamak. Bu hasta tabii ki ölür. Organ ve beden nakli iyi bir şey değil zaten. Ölene kadar ilaç kullanacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
Karagümrük - Fenerbahçe maçının Portekizli VAR'ı tam not aldı!