Erdoğan'ın öptüğü bayrağın hikayesi

ATO Congresium'da Ugandalı bir öğrenci tarafından Erdoğan'a hediye edilen Türk Bayrağı'nın hikayesi yürek burkuyor.

GİRİŞ 11.06.2015 15:42 GÜNCELLEME 11.06.2015 17:55
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen 4.Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni'nde kendisine hediye edilen bayrağı üç kez öperek alnına koydu. Erdoğan'a bayrağı hediye eden ise Erciyes Üniverseti'nde öğrenim gören Ugandalı Cemil idi. Ugandalı terzi annenin evde dikip Türkiye'ye gönderdiği nizami olmayan bu hediye bayrağın ardında insanı hüzünlendiren bir hikaye yatıyor.

Türkiye'de "Türkiye Bursları" ile okuyan 4 bin yabancı öğrenci bu yıl mezun oluyor. Bu öğrenciler içinde Türki Cumhuriyetler ile yoksul Afrika ülkelerinden gelenler çoğunluğu oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende, 4 bin dolayında öğrenci mezuniyet keplerini fırlattı. Yabancı öğrencilerden oluşan koronun seslendirdiği Çanakkale Türküsü salonda duygusal bir atmosfer oluşturdu. Sık sık gözlerin yaşardığı törende Ugandalı Cemil'in hikayesi de, kısa bir filmle anlatıldı:

UGANDA'NIN YOKSUL KÖYÜNDEN KAYSERİ'YE...

"Benim adım Cemil Mwanja 20 yaşındayım. Annem terzi, babam oduncu ve yedi kardeşiz. Uganda’nın Jinja şehrinde Vantunda köyünde yaşıyordum. Liseyi bitirdikten sonra en büyük hayalim üniversite okumaktı. Ama bu yaşadığım yerde neredeyse imkânsızdı, çünkü yaşadığımız yer çok fakir bir yer burada her şey çok zor."

Üniversiteye gidemeyince köydeki çocuklara okuma yazma öğretmeye başlıyor. Bu amaçla çocuklara defter ve Kitap almak için gittiği Kampala’da Türkiye Bursları ilanını görüyor. Cemil bu heyecanını şöyle anlatıyor:

"Birden içimi müthiş bir heyecan kapladı, hemen ilandaki e-postayı elime yazdım ve bir internet kafeye koştum. Başvurumu yazıp telefon numaramı bıraktım. Türkiye’ye gitmek için bol bol dua ettim Allah’a.Allah’ım bana bir baksana Türkiye’ye gitmek istiyorum ya. Çok çok, yani her zaman, her namaz bittikten sonra dua ediyordum."

Cemil’in duaları kabul olmuş, Türkiye Bursları mülakatlarına çağrılmıştı. Mülakat güzel geçmişti. Ama bursu kazanıp kazanmadığını bilmiyordu. Bunun için bir elektronik posta atılacağı söylenmişti.

Ancak küçük bir sorun vardı.

İNTERNETİN OLDUĞU ŞEHİR 6 SAAT YÜRÜME MESAFESİNDEYDİ

"Yaşadığım yerde internetim yoktu, internetin olduğu en yakın yer saatlerce uzaktaydı. Bu problemi kesinlikle çözmem gerekiyordu, çünkü bu hayatımın en önemli fırsatıydı. Her hafta sonu maillerimi kontrol etmek için şehre gitmek zorundaydım, ilk yolculuğumu yürüyerek yaptım ve tam 6 saat sürdü. Beklediğim mail gelmemişti, çok yorulmuştum ve buna bir çare bulmalıydım. Bir sonraki hafta motosiklet kiraladım ve onunla şehre gittim ama halen beklediğim mail gelmemişti ve bende motosiklete verilecek para kalmamıştı. Bir çare bulmalıydım ve arkadaşımın bisikletini ödünç almaya karar verdim. Ama bir problemim vardı, çünkü ben bisiklet sürmesini bilmiyordum. Türkiye’ye gitmek için bisiklet sürmesini öğrenmek zorundaydım. Bir günde öğrendim, o hafta bisikletle şehre gittim ve beklediğim mail gelmişti."

Cemil, Türkiye Burslusu olmaya hak kazanmıştı. Kayseri Erciyes Üniversitesi İktisat Bölümü’nde okuyacaktı. "İnanılmaz bir duyguydu, çok mutluydum. Bisiklete atlayıp durmaksızın eve kadar bisikleti sürdüm, uçuyor gibiydim. Bu güzel haberi ailemle paylaştım ve onlar da benim kadar sevindiler.” Ve Cemil’in Türkiye yolculuğu başlıyordu artık. “Annemle vedalaşıp uçağa bindim ve Türkiye’ye doğru yola koyuldum. Yolculuk 8 saat sürdü ve ben heyecandan 1 dakika bile uyuyamadım. Kayseri’ye geldiğimde, beni alıp kalacağım yurda götürdüler, sonrada üniversiteye kayda, sonraki günlerde sigortam yapıldı ve bursum verilmeye başlandı."

BAŞKANIMA VERMEK İSTİYORUM

Ugandalı Cemil, hikayesinin ardından kürsüye gelerek, annesinin gönderdiği hediyeyi kastederek, "Hediye bekliyor. Başkanıma vermek istiyorum" dedi. Hediye, yoksul terzi annenin evinde diktiği Türk bayrağı idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemil'in verdiği bu bayrağı üç kez öperek ve alnına koyarak aldı.

YORUMLAR 64
  • emre 8 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi ADAM RECEP TAYYİP ERDOĞANNNNN......
    Cevapla
  • halil maraşi 8 yıl önce Şikayet Et
    Lâ ilahe illallah Muhammedurresulullah. Ya Rabbi tez zamanda büyük zaferler nasib eyle bu ümmete. Amin.
    Cevapla
  • erken seçim 8 yıl önce Şikayet Et
    Koalisyon filan istemiyoruz kesinlikle daha ak partinin yapacağı çok şey var tek başına iktidar olmak zorunda abdestsiz namazsız insanların bu milletin başında olmaya hakkı yok erken seçim erken seçim erken seçim diyorum başkada birşey demiyorum
    Cevapla
  • mtk 8 yıl önce Şikayet Et
    Uzun adam bunları yola getirir hiç değilse siyasi savaş biter herkez rahat eder.
    Cevapla
  • pnr 8 yıl önce Şikayet Et
    rabbim bize iman gücü ver ver ki,tüm müslümanlara yardım edebilelim tüm dünya sana karşı duruşunu sergilerken biz seninle her gün daha güçlü olduğumuzun farkına varalım.seni çok seviyoruz cumhur reisimiz..inşaallah hep birlikte at gözlüğü takanları da uyandıracaz ülkemizi karanlığa çekmekk isteyenlere sandıkta unutamayacakları bir ders vericez..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor