Çandarlı tartışması yüzünden çinileri söktü

Busa'da Osmanlı çeşmesine sponsor olarak çini döşeyen usta firmasının ismini yazınca olanlar oldu...

GİRİŞ 15.09.2015 16:08 GÜNCELLEME 15.09.2015 16:11
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bursa’nın İznik İlçesi’nde, belediyenin yaptırdığı Osmanlı Çeşmesi’ne sponsor olarak çini panoları yaptıran çini atölyesi sahibi Tamer Çandar, altına da belediyeden onay alarak kendi adını yazdırdı.

Ancak açılışın ardından, İznik’te sosyal medya üzerinden başlayan Osmanlı dönemindeki Çandarlı ailesiyle ilgili yorumlara kızan Tamer Çandar, dün akşam işçilerine panolardaki çinileri kırarak söktürdü. Tamer Çandar, haksız bulduğu eleştirileri protesto etmek amacıyla böyle bir karar aldığını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesinin 'Her ilçeye bir çeşme' projesi kapsamında ilki İznik'e yapılan Osmanlı tarzı dört kurnalı çeşme, çiniler ile süslendi. Çeşmenin çinilerine sponsor olan Çandar Çini Atölyesi, çeşmenin hemen altına da çinilerle 'Çandar Çeşmesi' ismini yazdı.

Ancak, sosyal medyada başlayan isim tartışması bir anda çeşmenin adının değiştirilmesi yönünde büyüdü. Sosyal medyada 'Çandar' ismi yerine başka bir isim yazılması yönünde büyüyen tartışmalar üzerine Tamer Çandar, dün akşam üstü Kılıçaslan Belediye çaybahçesi önündeki çeşmeye gelerek üzerindeki tüm çinileri çalışanlarına söktürdü. Dört köşe plan üzerine inşa edilen ve üç yönünde Hayat Ağacı, Lale ve Lale-Karanfil, figürlerinden oluşan her biri 12 karodan oluşan İznik işi çiniler, keski aletleri ile tek tek kırılarak yerinden söküldü. Olaya şahit olan vatandaşlar ise "yazık tüm verilen emeğe"  diye tepki gösterdi.

"YAPILAN YORUMLAR ONUR KIRICI" 

Tamer Çandar, eleştirileri bugüne kadar sessiz kalıp izlediğini belirterek şunları söyledi:
"Bir sürü yanlış ve yersiz konuşmalar yapıldı. Teklif üzerine çeşmenin çinilerini yapmayı kabul ettim. İsim yazmamda sakınca olmadığı söylendi. İş bitiminde siyasi ve farklı çevreler tarafından yanlış yorumlar yapıldı. Ben hiç bir zaman şehitlerimizin isimlerinin verilmesine karsı çıkmam. Aksine arkasında dururum. Beni üzen ve yaralayan kendini bilmez insanların Çandarlı ailesi hakkında ileri geri konuşmalarıdır. Eski İznikliler bu aileyi ve yaptıklarını çok iyi bilir. Bu tepkiler sonucunda çeşmenin çinilerini kırdım. Herkese hayırlı olsun. Bundan sonra Çandarli ailesi ve şahsım adına yazılacak yazılar için avukatım tarafından yasal işlem başlatacağımı duyuruyorum."  

'OSMANLIYA HİZMET ETTİK' 

Tamer Çandar, sülalesinin yetiştirdiği dört büyük sadrazamdan en önemlisinin Vezir-i Azam Çandarlı Halil İbrahim Paşa olduğunu kaydederek, "Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde gerek askeri ve gerek idari ve siyasi alanda teşkilatlandırılmasında birinci derecede rol oynayarak büyük emekleri geçmiş, İstanbul'un fethi öncesindeki yaklaşık yüz yılın isimleriyle birlikte anılmasına yol açmış, İznik'in kuruluşunda da büyük bir rol oynayan aile adına yapılan hakaretvari sözler karşısında bu kararı aldım" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • kenan 8 yıl önce Şikayet Et
    sacma olmuş isim yazmak ismi bilinmese daha iyidi veren el ğözūkmese daha sevap bir kişinin hatasını koca duraleye yūklemek yanlış õyle olsa osmanlı candar oğullarının suralesini kazırdı birkişini ğunahını bin kişiye õdetmek yanlış
    Cevapla
  • fatih ekmekci 8 yıl önce Şikayet Et
    fetihten sonra ,çandarlı halil paşanın kellesini almıştı Sultan Fatih.sebebi bizansla işbirliği yapıp fethi önlemekti.İyi olmuş hainlerin isimleri yakışmaz ecdad miraslarına.
    Cevapla
  • Yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    Yazık güzelim cinilere "Asıl pehlivan öfkesini yenendir"
    Cevapla
  • kadir tartar 8 yıl önce Şikayet Et
    eleştirenler kesin solcu zihniyettir. hiçbir zaman memnun edemezsin.allahtan tayyip baba bu çinici kardeş gibi kızıpta yıkmadı köprüleri, marmarayları falan=)
    Cevapla
  • dsd 8 yıl önce Şikayet Et
    Soylu olduğunu gösterip ite köpeğe kızıp yaptığın hizmetleri heba etmeseydin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat