71 yaşında üniversite sınavına hazırlanıyor

Sakaryalı 71yaşındaki Sebahaddin dede, yarım kalan hayalini gerçekleştirmek için sınava hazırlanıyor.

71 yaşında üniversite sınavına hazırlanıyor
71 yaşında üniversite sınavına hazırlanıyor
GİRİŞ 13.02.2016 15:18 GÜNCELLEME 13.02.2016 15:30
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, bu yıl açıköğretim lisesini tamamlamayı hedefleyen 71 yaşındaki Sebahaddin Tüysüz, ilahiyat fakültesinde girmek için üniversite sınavına hazırlanıyor.

Puna Mahallesi'nde yaşayan Tüysüz (71), çocukluğunda maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamadı. İstanbul Kartal'da 1977'de Kur'an kursunu bitiren Tüysüz, 2001 yılında da açık ilköğretim okulu diplomasını aldı.

Okuma azmini yitirmeyen Tüysüz, iki dönemlik kredisini de tamamlayarak açıköğretim lisesini bitirmeyi hedefliyor. Tüysüz, lisenin ardından ilahiyat fakültesine girmek için üniversite sınavına hazırlanıyor.

Tüysüz, evinde ders çalışıp, camide Kur'an, kahvehanede gazete okuyarak günlerini geçiriyor.

Sebahaddin Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda hevesli olmasına rağmen maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamadığını söyledi.

İstanbul'da 32 yaşında Kur'an kursunu, 56 yaşında ise açık ilköğretim okulunu bitirdiğini anlatan Tüysüz, "Ortaokul diplomasını başarıyla aldım. Liseyi de bitirmeye gayret ediyorum. Okuyabilirsem üniversiteyi okumak istiyorum" dedi.

"Hayallerim vardı"

Fabrikada çalışıp emekli olduktan sonra okumaya karar verdiğini dile getiren Tüysüz, şunları kaydetti:

"Benim de hayallerim vardı. İmam olmak istiyordum ama gençken okuyamadım. Yaşlandıktan sonra bu işlere başladık. Gençler örnek alsın, okusun, adam olsunlar. Yarın büyüdüklerinde meslek sahibi olsunlar. Doktorluk, öğretmenlik, müftülük yapsınlar. Kimi fabrikaya girer iş yerlerinde çalışır, kimisi okur müdür, doktor, hakim, savcı, avukat, her şey olur. Okumayan da hayatında zorluk çeker ve çekiyor. Okusaydık bir şeyler olurduk. Okumayınca, çalışmayınca kahve köşelerinde kaldım."

Tüysüz, "Gereken puanı alabilirsem ilahiyat fakültesini bitirmek istiyorum. Olabilirsek vaiz, imam oluruz. Bakalım buna ömrümüz yetecek mi? Okumanın yaşı yok" diye konuştu.

"Çocuklardan ziyade büyüklere örnek oluyor"

Sebahaddin Tüysüz'e 14 yıldır evinde baktığını belirten yengesi Zehra Tüysüz ise "Gençlere örnek olsun diye kitaplar alıp okumaya başladı. Okumaya kendisi karar verdi, biz de 'Sen bilirsin' dedik. Etraftakilerin tuhafına gidiyor ama gençlere örnek oluyor" ifadelerini kullandı.

Mahallelilerden Mustafa Şahin de Tüysüz'ün cami, kahvehane ve evinde sürekli kitap okuduğunu vurguladı.

Tüysüz'ün lise diplomasını almaya kararlı olduğunu ve üniversitede eğitim görme hayali kurduğunu söyleyen Şahin, "Bize de tavsiyede bulunuyor, 'Siz de okuyun' diyor. Her gün okur ve okumaktan bahseder. 'Kitap okudum, sınava hazırlanıyorum' sürekli muhabbeti budur. Çocuklardan ziyade büyüklere, bizlere örnek oluyor" dedi.

YORUMLAR 13
  • oku 6 yıl önce Şikayet Et
    Dedecim gözlerin iyi görüyorsa hızlı okumayı da öğren, sınavda zaman problemi yasamazsin..Cuhela ne anlar azimden, kutluyor, öpüyorum ellerinden.. (master, doktora da yap)
    Cevapla
  • Ayse 8 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim öbür alemini kurtarmayı nasip eylesin ama yinede ne güzel ideali Dedemin imam olmak Rabbim bu göreve layık eylesin
    Cevapla
  • boş hayaller 8 yıl önce Şikayet Et
    yaş haddinden memur olamazsın dede, unut sen imamlığı. o kadar genç varken senin neyine. bırak onlar çalışsın da para kazansın.
    Cevapla
  • Haluk Tek 8 yıl önce Şikayet Et
    Aman Allahım yorumlara bakın adamın hedefi İlâhiyat okumak "Bu yaştan sonra neetcen Allaha yönel." diyorlar, yorumlar Kahveden herhalde :D . Dedem sana başarılar inşaallah emeline kavuşursun.
    Cevapla
  • eser 8 yıl önce Şikayet Et
    ilim her yaşta kadın erkek herkese farz ı ayn dır. hz peygamber, senin gibi insanların üzerine meleklerin kanatları ile gölgelik yapıp koruduğunu ve saygı ile eğildiklerini söylüyor. ilk emri "oku" olan dinin ümmeti bugün abuk subuk yorumlar yazıyorsa, bu,kutsal kitabı asla anlamadıkları içindir.oku dedem! son nefesine kadar. önünde saygıyla eğiliyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!