Ankara Marşı sahibini buldu

Aka Gündüz tarafından yazıldığı sanılan “Ankara Marşı” güftesinin, 83 yıllık deliller üzerine Mehmet Ali Ertekin’e ait olduğu ortaya çıktı

Ankara Marşı sahibini buldu
Ankara Marşı sahibini buldu
GİRİŞ 31.03.2016 11:02 GÜNCELLEME 31.03.2016 11:02

Türk tarihinde önemli bir yere sahip "Ankara Ankara güzel Ankara / Seni görmek ister her bahtı kara" dizeleriyle başlayan eserin sahibi mahkeme tarafından belirlendi. "Kurtuluş Destanı" içerisinde yer alan "Ankara Marşı" olarak bilinen eserin güftesinin yanlışlıkla birçok yerde Aka Gündüz'e ait olarak yazıldığını belirten Ersin Ertekin, bu eserin babası Mehmet Ali Ertekin'e ait olduğunun tespiti için mahkemeye başvurdu. İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi eserin hak sahipliği ile ilgili olarak ilana çıkarak müracaatları bekledi. Herhangi bir başvuru olmayınca mahkeme, TRT Arşiv Dairesi Başkanlığı'na sordu. TRT söz ve müziğinin Halil Bedii Yönetken'e ait olduğu bilgisini verdi. Ancak mahkeme, TRT'nin doküman gönderilmemiş olması, 1903 doğumlu Yönetken'e, eşine ve çocuklarına ulaşmak mümkün olmaması nedeniyle bu bilgiyi sağlıklı bulmadı.

KİTAPLAR DEĞİŞECEK

Oğul Ertekin tarafından mahkemeye sunulan 1933 tarihli Cumhuriyet gazetesinin "Bayramda Ankara Radyosunun Programı" başlıklı yayında "Ankara Türküsü"nün Konya'ya ait olduğu ve karşısında 'Mehmet Ali' yazısının bulunduğu belirlendi. Yine 1934 tarihli Konya'daki 10. Cumhuriyet Bayramı Kutlama Komitesi Reisliği'nce düzenlenen ve Sanatlar Mektebi Müdürü Mehmet Ali Bey'e hitaben yazıldığı anlaşılan tebrik yazısı mahkemeye sunuldu. Deliller arasında yer alan Türk Kültürü isimli aylık derginin Kasım-Aralık 2003 sayısının 52 ve 53. sayfalarındaki açıklamalardan Ankara Marşı'nın sahibinin Mehmet Ali Ertekin olduğu tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlık tarafından bastırılan veya önerilen ders kitaplarında Ankara Marşı'nın güfte yazarının Ertekin olarak yazılmasını kararlaştırdı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...