Memnun olunmayan isim nasıl değiştirilir?

Adını nüfus memurunun yanlış koyduğu cinsiyetini farklı yazdığı kişiler yıllarca çektikleri sıkıntıları anlattı. Peki isim değiştirmek mümkün mü? İşte yolu yordamı

Memnun olunmayan isim nasıl değiştirilir?
Memnun olunmayan isim nasıl değiştirilir?
GİRİŞ 22.05.2011 17:32 GÜNCELLEME 22.05.2011 17:32
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkan Uymaz'ın haberi

Büyüklerimizden dinlediğimiz kadarıyla hepimizin bir isim hatırası vardır. Türkiye'de isim koyma sürecine sadece anne baba değil, mahallenin muhtarı bile dahil olabiliyor kimi zaman. Bir de nüfus memurunun aziz liğine uğrayanlar var ki hikâyeleri dinlenmeye değer.

Bayburtlu Güner Bey, 49 yaşında. Özel bir şirkette şoförlük yapıyor. Güler yüzlü, neşeli, hayatından memnun. Nasıl olmasın? Güzel bir ailesi var, vefalı bir eşi, üç kız ve bir erkek evladı... Muhabbet arasında 'Bir tek ismimden rahatsızım.' diyor. Başına gelmeyen kalmamış gençliğinde isminden dolayı.

Güner Bey'in hikâyesi kayıtlı olduğu kütüğe cinsiyetinin 'kız' yazılmasıyla başlıyor. Delikanlı çağlarında en büyük hayali askeri lisede okumaktır. Büyük bir hevesle Hava Teknik Askeri Okulu'na başvuru meselesini araştırır. Evrakları hazırlar. Notere gidip nüfus cüzdanı suretini onaylatır ve okulun yolunu tutar. Okuldaki görevli nüfus cüzdanına bakar, evrakları dahi incelemeden, "Üzgünüm, kız yazıyor, bu şekilde buraya kayıt olamazsınız." der. Uzun bir ikna çabası, onca ısrar nafile... Kabul ettiremez, hayal kırıklığı tokat gibi gelir. Yaşadığı hadisenin son olmadığını bilmez tabii o zaman.

Ticaret lisesine kayıt yaptırır. Liseyi başarıyla okuyup ikincilik derecesiyle bitirir. O dönemde Basın ve Gazeteciler Cemiyeti'nden dereceye giren öğrencilere ödül olarak verilen arsayı almaya hak kazanır. Ne yazık ki yine kütükte yanlış yazılan cinsiyet bariyerine takılır. Bununla kalsa aksilikler iyi, üçüncü hadise de güldürürken düşündüren cinsten.

Liseyi bitirdikten sonra bütün arkadaşlarına gelen askerlik kâğıdı Güner Bey'e gelmez. Askere gitmek için gidip kendisi müracaat etmek durumunda kalır. Sabır taşı değil ya Güner Bey, darbe üstüne darbe yiyince sinirlenir ve kütükte yapılan yanlışı düzeltmenin hukuki yollarını bulur. Neyse ki bütün bunlardan sonra kütükte 'kız' yazılan cinsiyeti 'erkek' diye değiştirirler. O zamanlar kızmış ama şimdi gülerek anlatıyor yaşadıklarını. Sözlerine ekliyor: "İsmimin bayan ismi olarak anlaşılmasından hâlâ rahatsızım. Ama cinsiyeti değiştirmek az vaktimi almadı. Bir de onunla uğraşamam." Güner Bey, benzer sıkıntıları yaşamasınlar diye evlatlarının ismini koyarken çok hassas davranmış. İsimleri; Seher Rukiye, Hatice Kübra, Mustafa, Rümeysa...

Fıkra gibi isim hadiseleri

Güner Bey gibi kaç insan var kim bilir bu ülkede... Nüfus memurları kiminin ismini yanlış yazmış kütüğe, kiminin ismini beğenmemiş, kendi istediği ismi yazıvermiş bilgisayara. Kimisinde memurun suçu yok tabii. Çocuğuna upuzun ve tuhaf anlamlı isim koyan anne, babalar da var tabii. Gülümseten isim hikâyelerinden bazıları...

Güner Bey'in yaşadığı hadisenin tersini yaşayanlar da yok değil. Hikmet Hanım'a askerlik için muayene kâğıdı gelmiş mesela.

Bir ailenin ilk çocuğu dünyaya gelir. Bebeğin babasının babası, torununa ismini koydukları takdirde ev alacağı vaadinde bulunur. Annesinin babası ise araba vaadinde bulunur. Oysaki çocuğun dedelerinin isimleri uzundur. Çocuk yetişkin hale gelince iki ismini de değiştirme talebiyle mahkemeye başvurur. Hâkim nedenini sorunca çocuk şöyle der: "Annem, babam almış evi, arabayı bedelini ben ödüyorum hâkim bey. Deneme sınavlarında bu kadar uzun isimleri sen kodla, kodlayabilirsen...'

Babası, çocuğunun isminin 'İlayda' olmasını ister. Nüfus memuru "Öyle isim mi olur hiç!" diye tepki verir. "Rahmetli annem çok iyi yürekliydi, ismi de Halime'ydi. Bu kızın adı Halime olsun." der. Kütüğe 'Halime' yazar.

Ailede başka, dışarıda başka isimle seslenilenleri de unutmamak gerekir. Evde, aile ortamında Ali Bey, memlekette Halil Bey. Ali Bey'e nam-ı diğer Halil Bey'e de, çevresindekilere zorluk ama işte bu da adetten...

Çocuğun doğduğu yörede dedenin isminin koyulması âdeti varsa, dedenin ismi de 'Ahmet' ise dört erkeğin en büyük erkek çocuklarına 'Ahmet' denir. Haliyle, isim de aynı olur soy ismi de. Birisine bir yerden mektup gelse görün kargaşayı. Şimdi aranan kim? Süleyman'ın Ahmet mi? Yoksa Kadir'in Ahmet mi?

Bu da aile boyu isim faciası. Bir ailede üç kız kardeşin ismi de yanlış yazılır mı, yazılır. Songül yerine Selamet, Beşire yerine Rahcan, Ceylan yerine de Ceyhan... İnanması güç ama üç kız kardeş de nüfus memurlarının azizliğine uğramış.

Soyadı Kanunu yeni çıkmıştır. Karadenizli, demircilikle uğraşan bir aile nüfus memurunun yanına gider. Soyadlarının 'Demirci' olmasını isteyen ailenin reisi nüfus memuruna Karadeniz şivesiyle 'Temurçi' der. Memur, kayıtlara 'Temurçi' yazar haliyle.

***

İsim nasıl değişir?

İsim değiştirmek, sanıldığı kadar zor değil. Tabii 'ismimi beğenmiyorum' demek yeterli değil, geçerli bir nedeni olması gerekiyor. İsminin değişmesini isteyen kişi gerekçeleriyle mahkemeye başvuruyor. Mahkeme, değişmesini uygun görürse iki şahitle karar alıyor. Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilen yeni isim kütüğe işleniyor. Diyelim ki birisi ismini değiştirmek konusunda kararlı ancak mahkeme kabul etmiyor. Bu durumda var olan ismin yanına bir isim daha eklenebiliyor. Kütüğe cinsiyet yanlış yazıldıysa, mesela nüfus cüzdanı mavi ama cinsiyet 'kız' yazıldıysa, nüfus memuru, doğum raporu bulunduğu takdirde yanlışı düzeltiyor. Rapor bulunamazsa ancak mahkeme süreciyle değişebiliyor.

Nüfus kâğıdına sığmazsa şansına küs!

Halkımız Süreyya, Beyhan, Güler, Deniz gibi hem bayan hem erkeği çağrıştıran isimleri de seviyor, babaanne, dede ismini koyma âdetini de. "Kızımın adı Perişan olacak çünkü annemin adı Perişan!" diye ısrarcı davranan babaların sayısı hayli çok. Çoğu zaman büyüyen çocuklar da kendisine koyulan isimleri beğenmeyip değiştirmek istiyor. Nüfus memurları, alay konusu ya da kullanım zorluğu olan isimler konusunda uyarıyor anne-babaları. Israrcı olduklarında ise dediklerini yapmak zorunda kalıyorlar. Bazen üç isim bile yazılabiliyor. Nüfus kâğıdına sığmazsa memur, "Şansınıza küsün, bu isimler sığmıyor." deyip başka isim öneriyor.

Zaman - Pazar

YORUMLAR 4
  • Murat YAVUZ 12 yıl önce Şikayet Et
    Velisi Sınav evrakı yerine kızımızın ismini değiştirmiş. Kızımızın ismi Kerime SBS Sınavı giriş kağıdında kızımızın ismi Kerme olarak gelmiş velimizde sınavda kızımıza zorluk çıkartmasınlar diye gidip evrakı düzelttirmek yerine nüfüus müdürlüğüne gidiğ kızının ismini Kerme olarak değiştirmiş...
    Cevapla
  • ziya retçi 12 yıl önce Şikayet Et
    iş görüşmesi. -isminiz? -tetetemel. -yaa, demek kekemesiniz. -yoo. -eee? -babam kekemeydi. ismimi nüfus memuruna böyle söylemiş.
    Cevapla
  • yarın okul yok ve bubu icin gitmeyin okula 9 yıl önce Şikayet Et
    zilan yavuz
    Cevapla
  • erdal 12 yıl önce Şikayet Et
    taaa soyadi kanunu doneminde yazilan yanlis isme ne hacet. benim bir arkadasa universitede edebiyat okuyan yakinindan mektup gelmis idi zamaninda bi gordum okuyabilmek beceri ister turkce ile alakasi yok tamamen yerel dil ile yazilmis
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...