Kadınlar tuluma merak sardı

Kadınlar Karadeniz türkülerinin vazgeçilmez enstrümanlarından tuluma merak sardı.

Kadınlar tuluma merak sardı
Kadınlar tuluma merak sardı
GİRİŞ 03.11.2011 11:02 GÜNCELLEME 03.11.2011 11:02

Karadeniz türkülerinin vazgeçilmez enstrümanlarından tulum, son yıllarda artan yöresel kanallardaki müzik programlarının da etkisiyle en az erkekler kadar kadınların da ilgisini çekmeye başladı. Tulum çalmayı öğrenmek için yörede çok sayıda kadının kurs aldığı, bazılarının albüm bile çıkardığı belirtildi.

Hopa ilçesinde 5 yıldır tulum çalmayı öğrenmek isteyenler için kurs düzenleyen Özgür Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tulum çalmanın diğer enstrümanlara göre daha zor olduğunu, ancak isteyen herkesin bu enstrümanı çalmayı öğrenebileceğini söyledi.

Son zamanlarda tulum kurslarına erkekler kadar kadınların da ilgi gösterdiğini belirten Genç, ''Bugüne kadar 10'u kadın olmak üzere toplam 40 tulumcu yetiştirdim. Kursiyerlerime ayda 8 saat kurs veriyorum. Özellikle son yıllarda kadınların tulum kursuna ilgisi oldukça fazla. Tulumun Karadeniz'in son yıllarda en sevilen enstrümanlarından biri olması, kadınları tulum öğrenmeye sevk ediyor. Sanırım bunda artan yöresel kanallardaki müzik programlarının da etkisi var '' dedi.

Kursa gelen kadınların büyük bir medeni cesaret örneği sergileyip, tulumun sadece erkeklerin çaldığı bir enstrüman olmadığını gösterdiklerini ifade eden Genç, ''Kursa giderek giderek artıyor. Tulum çalmasını öğrenmek isteyen kadınların, bu enstrümanı isterlerse çalabileceklerini, zevkli ve kulağa hoş gelen bir sese sahip olduğunu bilmelerini istiyorum'' diye konuştu.

Tulum çalmayı iyi derecede öğrenen kadınların çeşitli eğlence yerlerinde, düğünlerde ve özel günlerde bu enstrümanı çalarak bütçelerine katkı sağlayabildiğini de belirten Genç, şunları söyledi:

''Kadın kursiyerlerimizden biri tulumla ilk albümünü çıkardı. Bizleri çok mutlu etti. Bu arkadaşımızın diğer kadınlarımıza da örnek olacağını düşünüyorum. Tulum çalmak için iyi bir nefese sahip olmak gerekir. Ayrıca, çarpmalı sesler olduğu için biraz zor bir çalgıdır ancak son zamanlarda kadınların bu zorluğu aştıklarını ve erkeklere taş çıkartacak şekilde tulum çalmayı başardıklarını görmek beni mutlu ediyor.''

-Babası istediği için tulum çalmayı öğrendi-

Tulum çalmayı öğrenmek için kursa devam eden Selen Candemir (20), yaklaşık 6 yıl önce gitar çalmayı öğrenmek için kursa gitmek istediğini belirterek, ''Bu isteğimi babama söyledim. Babam, 'gitarı herkes çalıyor, sen kimsenin çalamadığı ve bizim yöreye ait tulumu çalmayı öğren' tavsiyesinde bulundu. Babamın bu isteği üzerine tulum dersi verecek birini aradık ama maalesef bulamadık'' dedi.

Babasının 3 yıl önce vefat ettiğini, bunun üzerine babasının isteğini yerine getirmek için tekrar tulum çalmayı öğrenmeye karar verdiğini ifade eden Candemir, ''Yaklaşık 4 ay önce Özgür hocayla tanıştım. Böylelikle ayda 8 saat olmak üzere 4 aydır tulum kursu alıyorum. İlk zamanlar çok zorlandım, nefesim yetmedi. Hem tulumu şişir hem çal hem de notaları akılda tutmak ilk başlarda çok zor oluyordu. Gün geçtikçe hocamın da desteğiyle bunları aşmayı başardım ve şimdilerde birkaç parçayı tulumla çalabiliyorum'' diye konuştu.

Tulum çalmanın çok zevkli olduğunu da dile getiren Candemir, ''Tarif edilemez bir duygu. Tulum çalmayı öğrenmek beni ve annemi çok mutlu etti. Babamın isteğini yerine getirmekten dolayı çok mutluyum. Buradan bütün hemcinslerime sesleniyorum. Tulum artık sadece bir erkek çalgısı değil. Azim ve çok çalışınca başaramayacağımız bir şey yok'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar