İran'da böyle tesettür olur mu tartışması

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ülkedeki tesettür curcunasına son vermek için başlattığı girişim mollaları kızdırdı. Ancak ülkenin genç nüfusunu tesettür altında tutmak giderek güçleşiyor.

İran'da böyle tesettür olur mu tartışması
İran'da böyle tesettür olur mu tartışması
GİRİŞ 28.12.2011 16:36 GÜNCELLEME 28.12.2011 16:36
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış


İRAN’da şeriat yasaları gereği kadınlar başlarını ve vücutlarını örtmek zorunda. Bu yüzden Tahran sokaklarında kadınlar binbir türlü tesettürle dolaşıyor. Çarşaf genelde kadınların en çok itibar ettiği örtünme yöntemi. Ancak daha modern İran kadınları, saçlarının ön kısımlarını açıkta bırakan başörtülerini takıyor, vücut hatlarını belli eden dar kesimli mantolar ve elbiseler giyiyor. Bunların yanı sıra son dönemde çok sayıda kadının saçlarını sarıya boyatıp ağır makyajla sokağa çıktığı gözlerden kaçmıyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad kadınlarla ülkenin kötü şöhretli ahlak polisini sık sık karşıya getiren tesettür giyimdeki bu çok çeşitliliğe son vermek için harekete geçti, ancak daha büyük tartışma yarattı. Ahmedinejad hükümeti, tesettüre örnek emsal üretmek için ülkenin önde gelen moda tasarımcılarına yönelik bir yarışma açtı. 110 tasarımcı, hükümetin isteği doğrultusunda İranlı kadınlara hem tesettüre uygun, hem de güzelliklerini sergileyebilecekleri bir dizi kıyafet tasarladı. Kasım ayında Tahran’da mankenler üzerinde sergilenen değişik renk ve modeldeki yazlık ve kışlık kıyafetler, ziyaretçi kadınların genelde beğenisini topladı.

Tek yol çarşaf

Washington Post gazetesine göre, bütün kadınların çarşaf giymesinden yana olan ülkenin aşırı muhafazakar kesimi bu yeni giysilerden hoşlanmadı. Muhafazakarların Maşregh isimli internet sitesi, “Kadınlara kısa pardesü yerine, İslami yetkililer, çarşafları göstermeliydi. Çarşaf, tek İslami kıyafettir” diye yazdı.

Ahmedinejad Yönetimi ise polisiye yöntemlerle kadınların tesettüre zorlanamayacağının farkında. Nitekim Ahlak Polisi’nin geçen yıl 70 modacıyı sorgulamasına, 400 mağazayı uygunsuz kıyafetler sattığı gerekçesiyle kapatmasına rağmen İranlı kadınlar bildiğini okumayı sürdürüyor.

Gençler zorlamaya karşı

Gençlerin yüzde 70’ine yakını 35 yaşın altında ve kentli. Yasaklara rağmen Batılı film ve müzikleri takip eden, tatillerini Türkiye sahilleri veya Dubai’de geçiren bu yeni nesil, kıyafet konusunda yasakların kalkması veya gevşetilmesi gerektiğine inanıyor.

Hürriyet

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ülkedeki tesettür curcunasına son vermek için başlattığı girişim mollaları kızdırdı. Ancak ülkenin genç nüfusunu tesettür altında tutmak giderek güçleşiyor.
YORUMLAR 10
  • burak gültekin 12 yıl önce Şikayet Et
    demokrasi ve iran mı? unutun unutun, o devrimi de yapanları da unutun.... saçtan tahrik olanı mı dersin, molla idaresine demokrasi diyeni mi dersin, iran polisinin dunyanin en demokratik polisi oldugu ve basortusunu istedikleri gibi takmayan kızlara sopa ile vurmadıklarını iddia edeni mi dersin; bu habere yorum yapan arkadasların kafalarındaki karısıklıgın seviyesini anlamaya yeterli ifadeler bunlar...
    Cevapla
  • ali aslan 12 yıl önce Şikayet Et
    bu resim bile İRAN lılara ait değil. bu haberlere artık çok sıkıyor hürriyetin 25-30 yıl önceki haberleri ile kelimesikelimesine aynı isterseniz arşivlere bakın. İRAN 1985 te1990 da ve bu gün tesettür konusunda hep aynı.başı yarı açık olan kadınların sayısı bir hayli fazla ama bu 25 yıl öncede aynı idi bu haberlerde aynı devam ediyor. birde İRANda niruhayı islamı inqılab(islami inkılab güçleri) dışında bir polis teşkilatıda yok yani ahlak polisi diye bir polis birimi yok. iki kuvvet var bir inkılap güçleri yani bizdeki polis-jandarma birde besiç-spah bu ordu yani devrim muhafızları YETER ARTIK. İRAN van ın ötesi binin gidin görün hem ucuz hem yakın hem çok güzel bir memleket kendinizi istanbulda ankarada ki gibi hissedeceğiniz tek ülke. üflemeleri bırakın. not: 18 ülkeye gittim tek itibar gördüğüm ülke İRAN dır. bir TÜRKİYELİ olarak...arap ülkeleri dahil tüm dünya TÜRKİYE lilere çok mesafeli İRAN tek istisna kısmen PAKİSTAN da iyidir..
    Cevapla
  • yahya 12 yıl önce Şikayet Et
    İran. iran`nin müslümanlikla bir alakasi yok zatten kafalarina göre 5 vakit namazi 3 vakite indiriyorlar toplama namaz kiliyorlar bir tuhaf toplum neydigi belirsiz bir ülke
    Cevapla
  • necmettin 12 yıl önce Şikayet Et
    iman zayifligina isaret bunlar.. yahu sagini solunu belli ettiginde eline ne gecercek ALLAH askina.anca sokakta ne kadar erkek varsa tahrik edeceksin.sonra birisi dekgetirecek dudukleyecek ondan sonrada beni duduklediler.dogru duraydinda duduklenmeyeydin
    Cevapla
  • vehbisercan 12 yıl önce Şikayet Et
    Tipik Hürriyet Haberi. İtibar edilmez. Bu haberi neden görün ki Haber7?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...