3 bin 250 yıllık tarihi yolu canlandıracaklar

Yatağan ilçesinde 3 bin 250 yıllık geçmişi olan tarihi Kültür Yolu ve Kutsal Yol'un turizme kazandırılması için Muğla Valiliği tarafından ''Kültür Yolu Tanıtım Projesi'' kapsamında çalışma yürütülüyor.

3 bin 250 yıllık tarihi yolu canlandıracaklar
3 bin 250 yıllık tarihi yolu canlandıracaklar
GİRİŞ 10.06.2012 12:01 GÜNCELLEME 10.06.2012 12:01

Hitit askerleri ile Stratonikeia Antik Kenti'nde görev yapan yöneticilerin sürekli kullandığı yolu, Kanuni Sultan Süleyman'ın da Rodos seferi sırasında kullandığı belirtiliyor.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti ve çevresinde binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini bulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Bunlardan birisinin Gevenes köyündeki Belen Kahvesi'nden başlayıp Stratonikeia Antik Kenti'ne ulaşan 'Kültür Yolu' olduğunu belirten Söğüt, ''Bu yolun devamı ise Stratonikeia ile Lagina arasında bulunan ve antik dönemde dini törenlerde kullanılan 'Kutsal Yol' olarak bilinen güzergahtır. Bu yollarda tarihi ve doğal güzelliğin inanılmaz uyumunu görmek mümkün'' dedi.

Tarihi yolun tanıtımı için Muğla Valiliği tarafından yaklaşık 6 ay önce ''Kültür Yolu Tanıtım Projesi''nin başlatıldığını bildiren Söğüt, projeye aralarında Pamukkale Üniversitesi'nin de bulunduğu çok sayıda kurumun destek verdiğini kaydetti.

Söğüt, Stratonikeia kentine ulaşan bu yolda yaklaşık 3 bin 250 yıl önce Hitit askerlerinin yürüdüklerini anlatarak, ''Yaklaşık 2 bin 360 yıl önce de Karya Kralı Mausolos'un askerleri de bu yolu kullandılar. Stratonikeia Antik Kenti'nde görev yapan yöneticiler kente gelip giderken bu yoldan yürüdüler'' diye konuştu.

-Tarihi yolda fayton ve develerle yolculuk-

Söğüt, günlük şeklindeki tarihi kayıtlara göre Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferinde bu yolu kullanıldığının belirlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Evliya Çelebi de Stratonikeia kentine buradan geçerek ulaşmış. Stratonikeia kentine ulaşan tüm yollar önemli. Ama özellikle Belen Kahvesi'nden Stratonikeia kentine ve Stratonikeia'dan Lagina'ya giden yol çok daha farklı özellikler taşıyor. Her dönem için merkez Stratonikeia idi.

Yaptığımız çalışmalar kapsamında toprak altında kalan yolu temizleyip belirgin hale getirdik. Mozaikleri ve sütunları gün ışığına çıkardık. Yapılan çalışmanın ardından yolda yaya yürünebileceği gibi fayton, at ve deve ile seyahat edilebilecek. Yolun bir bölümünün açılması için yürütülen projenin ilk bölümü bitti. Ama yolun tamamının turizme kazandırılmasını hedefliyoruz.''

-Turistleri tarihi kostümlerle karşılayacaklar-

Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven de Stratonikeia Antik Kenti'nden geçen ve ''Kültür Yolu'' olarak isimlendirilen tarihi yol güzergahında bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi.

Yapılan çalışma ile yolun daha belirgin hale geldiğini ifade eden Tanrıseven, ''Antik kentin farklı noktalarına ve yol güzergahına İngilizce tanıtım levhaları yerleştirdik. 30 kilometre civarında olan tarihi yolun yaklaşık 10 kilometrelik bölümünde çalışma yapıyoruz'' dedi.

Tanrıseven, tarihi yolu kullanarak turistleri Stratonikeia Antik Kenti'ne fayton ile ulaştırmayı amaçlayan bir proje üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

''Tarihi yolu ve antik kenti tanıtmak amacıyla ilçedeki okullarda eğitim gören öğrencilerimiz için kültür ağırlıklı geziler düzenledik. Stratonikeia Antik Kenti'nden geçen ve Hitit askerleri ile Kanuni Sultan Süleyman tarafından kullanılan tarihi yol, farklı dönemlere ait kostümler giyen görevliler tarafından tanıtılacak. Gelecek yıl Avrupa ülkelerinde turizm acentelerine yönelik tanıtım çalışmaları yapacağız.''

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise tarihi yolun tanıtımı için çalışma başlatılmasına çok sevindiğini kaydetti.

-Tarihi elbiselerle poz verdiler-

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden mezun olan 10 arkeolog, antik dönemlere ait kıyafetler giyerek 3 bin 250 yıllık tarihi geçmişi olan yolda yürüdü.

Antik kentte yürütülen kazılarda da çalıştığını belirten arkeolog İnci Başkaya, ''Binlerce yıl öncesine, antik dönemlere ait kıyafetlerle dolaşmak farklı bir duygu. Antik kentin sokaklarında bu kıyafetlerle dolaşırken heyecanlanmamak imkansız. Bölgede yaşayan uygarlıkları yakından tanıma fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum'' dedi.

Ahi Sinan Folklor Araştırma Derneği üyeleri ise, tarihi kentte ve yolda 'Efe' kıyafetleri ile poz verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı