Gırgırla balık avlmaya sınırlama getirildi

Balıkçılar, 1 Eylül'de kalkacak balık avı yasağıyla ‘vira bismillah’ diyecek. Binlerce ruhsatlı tekne sahibi, denize açılmak için son hazırlıklarını sürdürürken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yıl sektöre yeni düzenlemeler getirdi.

Gırgırla balık avlmaya sınırlama getirildi
Gırgırla balık avlmaya sınırlama getirildi
GİRİŞ 30.08.2012 12:19 GÜNCELLEME 30.08.2012 12:19

1 Eylül’de yürürlüğe girecek 'ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen ve 2012-2016 yılları arasında 4 yıl süreyle geçerli olmak üzere hazırlanan tebliğ'de, balıkçılığın devamı ve balık nesillerinin korunması amacıyla yeni sezonda balık avcılığına getirilen yeni düzenlemeler bulunuyor. Tebliğ ile 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor. Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde; İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılarak balıkların yumurtlama ve üreme alanları ile koruma alanları oluşturulmaya çalışılacak.

Düzenleme ile gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri için, 15 Nisan’da başlayan genel av yasağı, gırgır gemileri için 1 Eylül’de trol gemileri için ise 15 Eylül’de sona erecek. Tebliğde; korumacı yaklaşım ve sürdürebilirlik ön plana çıkarılarak, su ürünleri avcılığında koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve işletilmesi hedef alındı.

Marmara denizinde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece avcılık yapılması yasaklandı. Akdeniz’de, 6 mil dışında, ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına yıl boyunca müsaade edilecek. Göç balığı olan ton balıklarının avlanmasına imkân verilmek suretiyle ekonomiye kazandırılmasına ve balıkçıların yıl boyunca av yapabilmelerine imkân tanınacak. Güllük Körfezi'nde ışıkla avcılığa kısıtlama getirildi. Zonguldak ilinde trol avcılığına uygun olduğu belirlenen Alacaağzı Burnu ile Tekke Burnu arasında 3 mil olarak uygulanan avlanma yasağı 2 mile indirildi.

Akdeniz’de demir iskelet üzerine tel sarılmak suretiyle yapılan kafesle avcılık seçiciliği olmadığından yasaklandı. Avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere kadar naklinde nakil belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Menşe belgesi düzenlenen ve 50 kilogramdan daha az miktardaki ürünler bu uygulamadan muaf tutuldu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü