Babaannesinin tatlısı Amerika basınında

Diyarbakırlı İsmail Çubuk, babaannesinin kışın üşümemeleri için yaptığı Sur tatlısını İstanbul'da üretmeye başladı. Sınırları aşan yöresel tatlı, Amerikan Discovery Channel'da haber konusu oldu.

GİRİŞ 17.10.2012 12:45 GÜNCELLEME 17.10.2012 14:36

Tatlıyı kenger sakızı ve Maraş dondurmasından yaptıklarını belirten Çubuk, "İşletmemizi açtıktan sonra babaannemizin tatlısını da yapalım dedik. Sanat ve siyaset dünyasından birçok insan, tatlı yemek için buraya geliyor." dedi.

Diyarbakır'a has yöresel Sur tatlısı, İsmail Çubuk'un çalışmalarıyla İstanbul'da üretilmeye başlandı. Fatih Kadınlar Pazarı'nda başlayan lezzet, İstanbul'dan dünyaya yayıldı. Amerika'nın ünlü belgesel kanalı Discovery Channel'a da konu olan tatlı, kanalın muhabirinden de tam not aldı.

Tatlının İstanbul ile tanışma serüvenini anlatan İsmail Çubuk, Sur tatlısını babaannesinin okula giderken üşümemeleri için yaptığını söyledi. Fatih Kadınlar Pazarı'nda restoran işleten Çubuk, "İşletmemizi açtıktan sonra babaannemizin tatlısını da üretmeye başladık. Bu tatlıyı yemek için sanat ve siyaset dünyasından birçok insan restoranımıza geliyor." dedi.

Tatlının Amerika'nın ünlü belgesel kanalı Discovery Channel'a konu olduğunu belirten Çubuk, kanalın muhabirinin tatlıyı yedikten sonra, "'Diğer dünyada 'ne istersiniz?' diye bir soru sorulursa vereceğim ilk cevap; Sur tatlısı olacaktır." dediğini anlattı.

'TATLININ MALZEMELERİ DİYARBAKIR'DAN'

Bu özel tatlının malzemelerini Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinden getirdiğini sözlerine ekleyen Çubuk, tatlının tarifini şöyle yaptı: "Kenger sakızı ve özel bir irmiğimize Kahramanmaraş'ta keçi sütünden özel yapılmış Maraş dondurmasını ilave ediyoruz. İrmiğimizi, kenger sakızımızı harmanlayıp fırına atıyoruz. Fırından çıkardıktan sonra dondurmaya sarıyoruz. Üstü sıcak içi buz gibi, müthiş bir uyum meydana geliyor. Üstüne de yaban mersini ve tarçın atıyoruz."

Restorana gelen müşterilere Sur tatlısını tavsiye ettiklerini söyleyen Çubuk, ilk önce "Diyetim var." diye istemeyenlerin olduğunu ancak bir defa tattıktan sonra bu kişilerin haftanın 3 günü tatlı yemeye geldiğini söyledi.

Çubuk, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin önemli baklava üreticileri bile bize tatlı yemeye geliyor. Diyarbakır'daki lezzeti buraya getirdik. Etimizi, baharatımızı, tüm malzememizi Diyarbakır'dan getirtiyoruz. Bize 'Bu lezzeti nereden getirtiyorsunuz?' diyorlar. Malzeme Diyarbakır'dan, ustamız da kaliteli olunca iyi sonuç ortaya çıkıyor. Sur tatlısında, dondurma şekeri dışında şeker yok. Şeker oranı az olduğu için diyet yapanlar rahatlıkla yiyebilir. Şeker hemen hemen yok. Sur Tatlısı çok özel bir tatlıdır. Yiyenler, parmaklarına kesinlikle dikkat etsinler."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."